четвъртък, 30 март 2017 г.

Ремонтират улици в квартал „Света гора“ във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново


Продължава извършването на частични ремонтни дейности  на улични настилки във Велико Търново.
Днес, 30 март и утре, 31 март ще бъдат частично ремонтирани настилките на улиците „Славянска“ и Димитър Найденов“ в квартал „Света гора“.
Над 330 квадратни метра е общата площ на ремонтираните участъци на двете основни улици в този великотърновски квартал.
Ремонтите са част от дейностите по възстановяването на уличните настилки          , частично увредени след зимният сезон.
 Вече беше извършен частичен ремонт на ул. „Сан Стефано“ до квартал „Чолаковци“.
Предстои продължаване на ремонтните дейности, съгласно констатациите на назначената със заповед на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов констатации за необходимостта от възстановителни ремонтни работи.

Община Велико Търново подпомага 28 двойки с репродуктивни проблеми


28 са одобрените двойки с репродуктивни проблеми, които през тази година ще получат финансова подкрепа от Община Велко Търново. Всяко от семейства ще бъде подпомогнато с 2000 лева за медицински процедури и изследвания, свързани с лечение на стерилитет.
Близо 84 000 лева отпусна Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2017 година, като над 13 000 лева от общата сума са събрани от дарения по време на миналогодишния Коледен благотворителен бал на кмета Даниел Панов. Финансова подкрепа оказа и неправителствена организация от София. Увеличението на финансовата рамка на фонда спрямо 2016 година е с близо 20% - тогава средствата бяха 70 000 лева.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства тогава са 30 000 лева. Благодарение на кмета Даниел Панов и екипа му бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните четири години бе в размер на 70 000 лева, докато през 2017 година е близо 84 000 лева. 45 са новородените бебета, чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

Снимка и информация: Община В. Търново


Даниел Панов към общински съветници: „Стига "кухи" фрази срещу Старата столица”


           По време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет кметът Даниел Панов припомни на групата общински съветници от БСП, че предизборната кампания вече е приключила. „Стига "кухи" фрази пред медиите и празни твърдения срещу Старата столица. Ако имате конкретни предложения, заповядайте да ги обсъдим сериозно. За последно това се случи през 2013 година – с г-жа Марияна Бояджиева имахме добър диалог. След това нишката някъде се скъса”, категоричен бе Панов.
            Близо 800 000 лева ще бъдат вложени през новата година само в инфраструктурата и подобряването на средата в населените места от общината. Фондът по програма „Местни инициативи”, чрез която кметовете и кметските наместници кандидатстват за финансиране на собствени проекти, достигна 450 000 лева. Ремонти на улици, тротоари и площади е акцентът праз настоящата година, след като парковете и детските площадки в селата вече са обновени. Отделно, над 300 000 лева ще бъдат вложени в инфраструктурата и по инвестиционната програма на Община В. Търново.
            През 2017 г. Община Велико Търново ще стартира изпълнението на проект по Програмата за трансганично сътрудничество „България – Румъния 2014-2020”, чрез който ще бъде насърчено и стимулирано местното селскостопанско производство и занаятчийството. 


Снимка и информация: Община В. Търново


Община Велико Търново е сред водещите администрации по електронни услуги

За 2016 година Община Велико Търново потвърждава водещата си позиция сред администрациите по интегриране на електронни услуги. Старата столица бе първият град в България, осигурил възможност за заплащане на местните данъци и такси по електронен път.
Секретарят на Община Велико Търново Мина Илиева припомни на общинските съветници, че 13 административни услуги са доставяни по електронен път, а за още над 140 е налице необходимата подробна информация, бланки, документи и пр.
Продължава политиката по осигуряване на постоянна трудова заетост на стажанти, доказали експертния си потенциал. През 2016 година по програмата за старт в кариерата са наети 32 младежи. Една четвърт от тях са продължили да работят в общинската администрация след изтичането на стажовете. За последните 5 години над 40% от младежите, станали част от този тип програми, са получили постоянни работни места в администрацията.


Снимка и информация: Община В. Търново

Над 50 старинни къщи ще бъдат ремонтирани във Велико Търново

Над 50 старинни къщи във Велико Търново, които са паметници на културата частна собственост, ще бъдат ремонтирани. Това стана ясно по време на днешната сесия на Общинския съвет. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов заяви, че вече са приключили строителните дейности по фасадите и покривите на повече от десет сгради по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”.
Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в старата част на Велико Търново не се бе случвала през последните 30 години. Вече са обявени процедурите за изпълнители по новия европейски проект за цялостно обновяване на 40 улици и площадни пространства в Стария град.
Двоен е ръстът на издадените строителни разрешения за 2015 и 2016 г. спрямо 2013 и 2014 г. Засилен е инвестиционният интерес към Велико Търново и общината, коментира Панов, докато запознаваше Общинския съвет с текущото изпълнение на мандатната програма. Седемнадесет са новосъздадените производствени комплекси. Безработицата в града падна до стойности под 2%, а в общината е под 3,5%. Бизнесът е запознат в детайли с новите възможности по европейската програма „Конкурентоспособност” и по други финансови механизми благодарение на проведените през миналата година 16 информационни събития. В сайта на Община В. Търново функционира интерактивен инвестиционен справочник, където всеки свободен общински терен е подробно описан с прилежаща мултимедия.

Снимка и информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново