понеделник, 21 август 2017 г.

Световният тенор Зоран Тодорович за първи път в България

Снимка и информация - Община Велико Търново
На 26 август от 21.00 часа Старозагорската опера ще представина Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 две от най-хубавите си постановки: на операта „Селска чест“ от Маскани и балета „Делвата“ по музика на АлфредоКазела. Великотърновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират  на откритата сцена на историческия хълм Царевец във Велико Търново световния тенор Зоран Тодорович в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“. Големият сръбски певец гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова. В спектакъла на операта „Селска чест“ ще му партнират звездните солисти Елена Баръмова /в ролята на Сантуца/, Ивайло Джуров – Алфио, Петя Петрова – Лола, Евдокия Здравкова-Хорозова ще бъде Мамма Лучия. Участват хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Игнацио Окипинти /Италия/. Автор на декора и на костюмите е световно признатия италиански художник Салваторе Русо.Диригент на хора Младен Станев.
Роден в Белград, Сърбия ЗОРАН ТОДОРОВИЧ получава международно признание след своя дебют в ролята на Херцога на Мантуа в TeatrodelaMaestranza в Севиля, следват веднага ангажименти на различни престижни оперни сцени.Той изпълнява главната роля в „Милосърдието на Тит“ в Мадрид и ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай“ във Виена и Берлин, Алфред в „Травиата“ в Хамбург и Ленски в „Евгений Онегин“ в Брюксел, Франкфурт, Ница и Токио. Многократно е гостувал във водещи оперни театри като Баварската държавна опера, Дойчеопер-Берлин, Кралския театър ла Монне в Брюксел, Виенската Щатс опера, Операта на Сан Франсиско, Операта на Лос Анжелис, Капитолния театър в Тулуза, Операта на Марсилия, Саксонската държавна опера, Кралската опера в КовънтГардън,както и на фестивала в Брегенц и Националния театър в Токио.
Богатият му репертоар включва повечето от знаковите роли за драматичен тенор, а през 2009 г. той добавя с голям успех и своята първа Вагнерова роля – главната роля в „Лоенгрин“ в Театър Масимо в Палермо. Зоран Тодорович започва сезона 2010/2011 с дебюта си като Андре Шение от едноименната опера на Джордано в Операта на Марсилия. Връща се в Театър Масимо в Палермо като Дик Джонсън от „Момичето от Златния Запад“ на Пучини, след което пее за първи път партията на Йоан в „Иродиада“ наМасне, постановка на Фламандската опера в Гент и Антверпен. Тодоровичгостува в Баварската държавна опера в Мюнхен в ролята на Полионе в „Норма“, където пее заедно с ЕдитаГруберова. Те са партньори и в „Роберто Деверьо“ на концерт във Варшава.
Зоран Тодорович изпълнява и партиите на Измаелв концертни изпълнения на „Набуко“ в Брюксел и на Пинкертонот „Мадам Бътерфлай“ в Токио.
През септември 2011 г. Тодорович се завръща в Операта на Женева, където преди това през 2009 е постигнал голям успех като Манрико в „Трубадур“, за новата продукция на „Андре Шение“.
След това дебютира в Операта на Бастилията в Париж като Дон Алваро в „Силата на съдбата“ от Верди. Ангажиментите му включват и дебюта му в Гран ТеатърЛисео в Барселона в същата роля и в спектаклите на оперите „Момичето от Златния Запад“ и „Франческа да Римини“ за Операта на Монте Карло. Тодорович също така е гостувал в ролите на Туриду в „Селска чест“ и Канио в „Палячи“ в Операта на Цюрих.
През 2013 г. той добавя нова Вагнерова и нова Вердиева роли към своя репертоар:Рамадес в „Аида“ в Марсилия и Парсифалот едноименната опера на Вагнер във Фламандската опера.
През следващите сезони (2014/2015) той пее Фиделиоот едноименната опера на Бетовен в Лиеж, Отело на концерт в Антверпен / Гент, „Флорентинска трагедия“ в Торино и в Операта на Монте Карло с Маестро ПинкаСтайнберг.
Тодорович също така изпълнява ролята на Дик Джонсън в новата продукция на „Момичето от Златния Запад“ в Операта на Цюрих с Маестро Марко Армилиато, „Палячи“ в Москва и Дюселдорф, Дон Хозе в „Кармен“ и Калаф в новата продукция на „Турандот“ в Дойчеопер на Рейн-Дюселдорф, „Лястовичката“ в Тел Авив с Анжела Георгиу (с която е пял на гала концерт в Баден-Баден) и „Силата на съдбата“ в Токио, както и в новата продукция на „Крал Артур“ в Операта на Бастилията в Париж с Маестро Филипе Жордан. През следващите сезони (2016/2017) той ще има сценичен дебют в новата продукция на „Отело“ в Дойчеопер на Рейн.
Зоран Тодорович – Ария на Туриду из операта „Селска чест“ - видео

Предварителна продажба на билети
Туристически Информационен Център "Царевград - Търнов"
 Адрес: Велико Търново 5000, ул. ”Христо Ботев” 5
 Тел.: +359 62 622 148
 Факс: +359 62 600 768
 e-mail: 
ticvt2@gmail.com

Велико Търново - улица "Асен Златаров" № 5
/срещу бариерата на служебен паркинг на театъра/
тел. 0894 407 595,  0886 770 511

Билети онлайн  и в мрежата на
www.eventim.bg

Стотици жители на Велико Търново остават без вода до 23:00 часа тази вечер

"ВиК Йовковци" ООД гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа днес 21.08.2017 г. (Понеделник) от 19:00 до 23:00 ч.  ще бъде спряно водоподаването за част от кв. "Бузлуджа".
При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Разчертават главната улица „Васил Левски“

Снимка и информация: Община В. Търново

Продължава полагането на нова пътна маркировка по главната улица „Васил Левски“ във Велико Търново която бе цялостно преасфалтирана в началото на месеца. След оформянето на паркоместата и пиацата на таксиметровите автомобили, от днес служители на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ разчертават пешеходните пътеки.
Използваната пластична боя е по-плътна и трайна, а според изискванията на материала нанасянето й се извършва ръчно. През следващите дни предстои разчертаването и на осевите линии по пътното платно.
Комисия ще огледа състоянието на пешеходните пътеки и на пътните знаци край училищата, детските градини и детските ясли. Мярката е превантивна и е предвид наближаващото начало на новата учебна година. Където е необходимо, хоризонталната напречна маркировка ще бъде освежена.


Програма за отбелязване празника на град Килифарево (21ви август - 26ти август)

21,08-23,08,2017 г.   Откриване 21,07,2017 10:00 часа Музеен комплекс 
Седми семестър на Летен пленер " Детска академия за изкуства " 
Децата до 10 годишна възраст ще бъдат занимавани с техниката акварел от художника Иван Додов. Децата ще творят в двора на музея. 
Групата от 11 - до 15 годишна възраст  ще се занимава с калиграфия, като заниманията ще бъдат в  ОУ  "Неофит Рилски" и ще бъдат ръководени от специалиста по калиграфия, шрифт и типография д-р Живко Станкулов. Проектът е съвместен със Съюза на печатарската индустрия в България. 
24,08,2017г.  18:00 часа Галерия "Янко Маринов"  
Ще бъде открита изложба карикатури и шаржове, с която на градът ни гостува в Дома на хумора и шегата Габрово. Изложбата съдържа карикатури на Борис Димовски и цикъла "Габровски сметки". 
25,08,2017 г..   20:00 часа Площад България
Концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България. Разнообразни жанрове и изпълнители. 

26,08,2017 г.  9:00 часа Градски стадион
Детски турнир по футбол за купата на кмета. Участват с по две детски формации ( родени до 2004 год. и родени до 2009 год.) отбори от гр. Килифарево, "Локомотив Горна Оряховица", "Локомотив Дряново" и отбори от гр. Севлиево. Играе се всеки срещу всеки. Събитието се осъществява в партньорство с БФС. 
26,08,2017 г. 10:00 часа Площад България
Трети национален конкурс за хумористичен фолклор "Усукано по Килифарски". Уникалността на конкурса се състои в това , че съчетава песенния, речеви и танцов фолклор. В предходното издание на конкурса през 2016 година участваха над 300 изпълнители от 70 населени места. 


26,08,2017 г. 19:30 часа Площад България "Килифарево празнува".
Официална част. 
Концертна програма ще изнесат Духовият оркестър на Община В. Търново и фолклорната изпълнителка Ани Борисова. По традиция празничният ден ще завърши с ефектна илюминация. 

Информация - Община Велико Търново

Българо-италианските продукции на операта „Селска чест“ на Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела гостуват на хълма Царевец през август

Плакат - Организатори
Информация - Община Велико Търново


Държавна опера-Стара Загора ще представи на 26 август от 21.00 часав рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ две едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Двете сицилиански истории ще оживеят на хълма Царевец във Велико Търново в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип.Великолепието на сценичната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия  архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът  Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. На 26 август операта „Селска чест“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.В ролята на Туриду за първи път гостува топ тенорът със световна кариера Зоран Тодорович. Сопраното Елена Баръмова ще се представи в ролята на Сантуца, а Ивайло Джуров ще е Алфио. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова-Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, а Петя Петрова ще бъде в ролята на очарователната Лола.Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.
В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. АлфредоКазела създава тази едноактна  танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“  ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Декорите и костюмите са отново на родения в Сицилия Салваторе Руссо. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….
В балетния спектакъл „Делвата“ участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а в ролята на нейния годеник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния образ на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.
„Селска чест“, „Делвата“- видео
Предварителна продажба на билети
Туристически Информационен Център "Царевград - Търнов"
 Адрес: Велико Търново 5000, ул. ”Христо Ботев” 5
 Тел.: +359 62 622 148
 Факс: +359 62 600 768
 e-mail: 
ticvt2@gmail.com

Велико Търново - улица "Асен Златаров" № 5
/срещу бариерата на служебен паркинг на театъра/
тел. 0894 407 595,  0886 770 511

Билети онлайн  и в мрежата на
www.eventim.bg

ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА с вечните песни на QUEEN на сцената на Летния театър във Велико Търново на 24 август

Плакат - Организатори
Информация - Община Велико Търново


Държавна опера-Стара Загора ще представи на 24 август от 21.00 часа на сцената на Летния театър във Велико Търново своя изключително успешен музикален проект„Шоуто продължава“ - QUEENTributeConcert
След триумфалното гостуване на откритите сцени на Стара Загораи Бургас, лятното турне ще завърши във Велико Търново. В лятната августовска нощ ще прозвучат вечните хитове на „QUEEN” в изпълнение на оркестъра на Държавна опера Стара Загора и рок банда със солист Теодор Койчинов. Диригент, инициатор и ръководител на проекта е младият виенски възпитаник Димитър Косев.
Най-извесните песни на QUEEN като „BohemianRhapsody”, „TheShowMust Go on”, „Who
Wants to Live Forever”, „WearetheChampions”, „I want to breakfree”, „Crazylittlethingcalledlove”, „Somebody to Love”, „WeWillRockYou” и „Love of My Life” ще прозвучат в нови интерпретации в оркестрациите на Пламен Проданов, Свилен Димитров и Димитър Косев. А емблематичната "Barcelona", която ФредиМерюри изпя в дует с МонсератКабайе и постави началото на модата за съвместни изпълнения на рок и поп певци с оперни гласове, ще бъде представена от сопраното Елена Петрова и Теодор Койчинов. 
И всичко друго в концерта е усещане за QUEEN. 
Защото шоуто трябва да продължи. 
Защото шоуто продължава ...
В екипа на концерта участват още
Александър Тумангелов - барабани
Таньо Сандев - бас китара
Божидар Тонев - соло китара
Павел Цонев - клавир
Елена Петрова, Ванина Колева - беквокали
Озвучаване: Велин Трифонов и Диан Георгиев 
PowerSound - Стара Загора
Предварителна продажба на билети
Туристически Информационен Център "Царевград - Търнов"
 Адрес: Велико Търново 5000, ул. ”Христо Ботев” 5
 Тел.: +359 62 622 148
 Факс: +359 62 600 768
 e-mail: ticvt2@gmail.com

Велико Търново - улица "Асен Златаров" № 5
/срещу бариерата на служебен паркинг на театъра/
тел. 0894 407 595,  0886 770 511

Билети онлайн  и в мрежата на www.eventim.bg

Фотографска изложба "Сцената в кадър - два века, две поколения" във Велико Търново

Плакат и информация - Община Велико Търново


СЦЕНАТА В КАДЪР 

два века, две поколения


Любопитна фотографска изложба може да се види в пространството около Художествена галерия „Борис Денев“ от 21 до 23 август. „СЦЕНАТА В КАДЪР – два века, две поколения“ включва снимки на известният търновски фотограф Алеко Чалъков и на неговата внучка Марина Чамуркова. Фотографиите са запечатали мигове от сценични изяви на крепостта Царевец случили се през миналия век и през тази година.
Алеко Чалъков (1922-2003 г.) е щатен фотограф на търновския театър от 1958 до 1982 г. Пред апарата му са заставали всички актьори от трупата, както и гoлeми имeнa нa бългapcкoтo кинo и тeaтъp в този период. Фотографът е снимал и Нaциoнaлния иcтopичecки пpeглeд нa бългapcкaтa дpaмa и тeaтъp “Пoглeд към вeкoвeтe”, който се е провеждал във Велико Търново до 80-те години на ХХ век. В изложбата ще бъдат показани черно-бели репродукции от този форум и други сценични изяви на крепостта Царевец, правени в периода 1965 - 1975 година.
Неговата внучка Марина Чамуркова ще се представи с кадри от тазгодишното издание на II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017.
Изложбата „СЦЕНАТА В КАДЪР“ е част от Седмицата на фотографията по Проект „Арт лято“, финансиран от община Велико Търново.
На 26 октомври предстои следващата самостоятелна изложба на фотографката Марина Чамуркова, която ще е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Голям квартал на Велико Търново остава без вода днес/понеделник (21ви август)

"ВиК Йовковци" ООД гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа днес 21.08.2017 г. (Понеделник) до 14:00 ч.  ще бъде спряно водоподаването за кв. "Бузлуджа".
При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Вижте изложбите, концертите и спектаклите във Велико Търново тази седмица!

Информация: Община В. Търново
ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И СЪБИТИЯТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
(21.0827.08.2017 г.)

През целия август, от понеделник до петък: Читалище „Надежда” – 
„Летни забавления в библиотеката”
8 юли – 8 септември: Крепост Царевец – 
Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”
1-31 август: Крепост Царевец – 
Приключенска игра „Средновековни криминални загадки“
21-23 август: Сцена „Арт лято“ в парк „Асеневци“ – 
Фотографска изложба „Сцената в кадър – два века, две поколения
25-27 август: с. Миндя – „Миндя Рок Фест“

    ПОНЕДЕЛНИК - 21.08

10,00 ч., Килифарево: 
Отриване на седми семестър на Летен пленер "Детска академия за изкуства"
20,00 ч., сцена "Арт лято"
Откриване на Фотографска изложба „Сцената в кадър – два века, две поколения“, 
с автор Марина Чамуркова

ВТОРНИК - 22.08

10,00 ч., Килифарево: 
Седми семестър на Летен пленер "Детска академия за изкуства"

СРЯДА - 23.08

10,00 ч., Килифарево: 
Седми семестър на Летен пленер "Детска академия за изкуства"

ЧЕТВЪРТЪК
24.08

18,00 ч., Килифарево, в галерията:
Откриване на изложба с карикатури и шаржове на Борис Димовски
20,00 ч., Сцена "Арт лято"
„Из портфолиото на Генчо Петков“ – фотографска изложба
21,00 ч., Летен театър
QUEEN TRIBUTE CONCERT – Шоуто продължава, концерт на рок-група, солисти и оркестър на Държавна опера – Стара Загора

ПЕТЪК
25.08

10,00 ч., парк "Марно поле", пред Летния театър
„Семейна курабийка“ – творчески ателиета за деца и родители на тема „Здравословно хранене“. Връчване на сертификати на стажанти от британски университети, работили един месец във Велико Търново
19,00 ч., с. Миндя
Откриване на „Миндя Рок Фест“
20,00 ч., КилифаревоКонцерт на Ансамбъла на Въоръжените сили

СЪБОТА
26.08
9,00 ч., Килифарево
Детски турнир за купата на Кмета на Килифарево
10,00 ч., Килифарево
Трети национален конкурс „Усукано по килифарски“
19,30 ч., Килифарево
„Килифарево празнува“ – официална част и празнична програма
21,00 ч., крепост Царевец
Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2017: „Селска чест“ – опера от Пиетро Маскани; балет „Делвата“ от Алфредо Казела. Продукцията на Държавна опера – Стара Загора
23,30 ч, площад "Цар Асен I"
Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново