вторник, 14 юни 2016 г.

Продължава постоянното наблюдение на реките в община Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Отводниха четири къщи в с. Церова кория

Продължава постоянното наблюдение на реките в община Велико Търново, което е в сила след разпореждане на кмета Даниел Панов. Периодично се следят рисковите участъци по течението на р. Янтра и притоците й както във Велико Търново, така и в населените места. Даниел Панов и отговорните експерти в Общината постоянно изискват информация от кметовете и кметските наместници на населените места за състоянието на язовирите, деретата и реките.
3 метра е нивото на р. Янтра във Велико Търново към 16,30 ч. днес, при стойности от 4,30 метра в 22,00 ч. снощи и 2,70 метра в 7,00 ч. тази сутрин. Заради честите и обилни валежи в града, региона и в Стара планина отново е отчетено леко повишаване на речното ниво.
Четири къщи в с. Церова кория са били частично засегнати от пороите, тъй като местното дере е излязло от коритото си, а отделно селото е било засегнато и от стичащите се от нивите води. След бързата намеса на служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и служба” Гражданска защита” всички четири къщи са отводнени. С помощта на специализирана техника аварийно-спасителен екип от двете институции е премахнал купчина от дървета, заклещени под колоните на моста между Велико Търново и с. Леденик.
Разчистват се и наносите по две улици в Дебелец. Реките „Дряновска” и „Белица” остават далеч от критичните си нива.

Филмът „Велико Търново в сърцето на историята” с награда от международен филмов фестивал в Полша

Снимка - Вл. Андреева


       Филмът „Велико Търново в сърцето на историята” спечели престижна награда от международен филмов фестивал в Полша.        Атрактивната лента участва в конкурсната програма на единадесетото издание на фестивала "Филм, изкуство и туризъм" 2016 (Film Art & Tourism Festival “FilmAT”) и бе отличена като най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика.
      Наградата бе връчена на галавечеря в най-големия град в източна Полша Люблин на режисьора на филма Калоян Николов и оператора Павлин Гроздев. Българите получиха специална статуетка и грамота от носителя на Оскар аниматорът Збигнев Жмудски и Джан Сарачоглу, президент на истанбулския фестивал на туристическите филми. 
     Велико Търново в сърцето на историята” разказва по интересен начин миналото на старата българска столица и спира дъха с уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти. Гид в лентата е актьорът Юлиан Вергов, който представя знаковите забележителности на града  по достъпен и интригуващ начин.
       Това е първият за България документален туристически филм произведен и прожектиран в  най-високия технически стандарт за кино - 4К формат. Продукцията е реализирана от студио „Black Stamp” по поръчка на Общинската агенция по туризъм  „ЦаревградТърнов”.
     Филмът вече участва в два международни фестивала и предстои да бъде показан на BAKU INTERNATIONAL TOURISM FILM FESTIVAL (Азербайджан), ZAGREB TOURFILM FESTIVAL(Хърватия), Международен фестивал на туристическите филми в Истанбул, Cannes Corporate Media & TV Awards 2016 (Франция), ART&TUR – International Tourism Film Festival (Португалия), Tourfilm Karlovy Vary (Чехия) и SILAFEST (Сърбия). Всичките форуми са от престижната система на CIFFT – Международен комитет на фестивалите за туристически филми (http://www.cifft.com).
.

Към Велико Търново се наблюдава засилен инвеститорски интерес. В старата столица ще бъде изградена нова индустриална зона за чуждестранни инвеститори.

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов и икономическият министър  Божидар Лукарски откриха информационна среща за ОП „Иновации и конкурентоспособност”

Засилен е интересът на инвеститори към Велико Търново и Северна България. Това съобщиха кметът Даниел Панов и икономическият министър  Божидар Лукарски. Даниел Панов посочи, че общината става все по-привлекателна заради подобряването на инфраструктурата и градската среда, подкрепата за бизнеса от страна на местната власт и големите национални проекти - доизграждането на автомагистрала „Хемус” и строителството на аутобана Русе – Велико Търново. Близостта на р. Дунав също е положителен фактор.
„Един от големите инвеститори, закупили частен терен от 27 декара в Южната промишлена зона, е „Кроношпан“. Фирмата изгражда нови производствени мощности в съчетание с логистични центрове около предприятието. Има и други обекти, за които се провеждат процедури по съгласуване”, бяха част от примерите, посочени от кмета Даниел Панов.
Министър Божидар Лукарски потвърди, че се обсъжда идея във Велико Търново да бъде създадена нова индустриална зона, която да привлича най-вече чуждестранни инвеститори.  Той обясни, че моделът е следният: общината или областната администрация следва да предостави на икономическото министерство подходящ терен с готова инфраструктура. „Велико Търново е важен център в Северен централен район, който се намира в центъра на България и има добри традиции – бизнес и икономически”, аргументира се министър Лукарски.
Кметът Даниел Панов припомни, че Община Велико Търново вече има проект за 2 милиона лева за подобряване на градската среда в Западната промишлена зона, който е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж”. „Работим и за облагородяването на Южната промишлена зона,, както и на индустриалния район в посока София”, добави кметът.
В Старата столица Даниел Панов и министърът Божидар Лукарски откриха форум, посветен на новите възможности, които предоставя оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Акцентът бе върху процедурите за прилагане на мерки за енергийна ефективност при малките и средни предприятия. „Срещи като днешната са много полезни за предприемачите не само в общините, но и в различните региони”, каза кметът Даниел Панов при откриването на форума. Кметът отново подчерта необходимостта от насърчаване на дуалното образование, за да се изгради тясна и успешна връзка между бизнеса, училищата и университетите. „Така образователните институции ще могат да отговорят на нуждите от кадри за предприятията във всяка една община”, посочи Даниел Панов.

Летният сезон на оперните театри „Сцена на вековете“ 2016 във Велико Търново, стартира със световно премиерно заглавие

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

     Със световно премиерно заглавие стартира на 15 юли 2016 г. Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велики Търново. На откритата сцена в крепостта Царевец Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи мюзикъла „Граф Монте Кристо“ по едноименния роман на Александър Дюма. Автор на музиката и либретото е едно от големите имена на Холивуд - Ив Деска.
     Роденият през 1949 г. във Франция творец е световноизвестен либретист, текстописец, композитор и продуцент, който работи в САЩ, Франция, Италия и Великобритания. Записи на негови песни правят музикални идоли като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и др.  Отличаван е с редица престижни награди и e управлявал големи музикални компании и телевизионни канали. Продуцира мащабни музикални събития, сред които първата изява на тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас през 1990 г. Над 60 милиона записи на неговите композиции и продукции са продадени в световен мащаб.
     Мюзикълът „Граф Монте Кристо“ се поставя за първи път в света от  Театрално-музикален продуцентски център-Варна. В зрелищния спектакъл равностойно са представени певческо и танцово изкуство, съчетани със съвременни технологични и сценографски решения на 3D мапинг.
     Режисьор на постановката е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, хореографията – на Мариана Крънчева. 3D мапингът, в който оживява замъкът Ив заедно с динамичния увлекателен сюжет на Александър Дюма, е на Полина Герасимова. В главните роли на Александър Дюма, Едмон Дантес и граф Монте Кристо публиката на Царевец ще види Милен Иванов, Борис Луков и Димитър Марков.
      На 5 август Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на „Сцена на вековете“ още едно свое заглавие – балета  Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Хореограф на спектакъла, в който участват водещи солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна, е заслужилият артист на Русия  Сергей Бобров.
     Билети за спектаклите на цени от 10, 20, 30 и 40 лева могат да се намерят на www.eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.При закупуване на билети за двата спектакъла на Театрално-музикален продуцентски център-Варна се ползват отстъпки.
     Летен сезон на българските оперни театри се организира Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015-2016 година.
     В афиша на културния форум тази година са включени и операта „Набуко“ от  Джузепе Верди (копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас) на 23 юли, „Аида“ от Джузепе Верни на Държавна опера -  Русе на.29 юли, операта „Кармен“ от Жорж Бизе (копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас) на 27 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър  „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 3 септември.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново