вторник, 2 август 2016 г.

Във Велико Търново почистват 1,6 километра брегова ивица на р. Янтра, работи се в два от критичните участъци

Снимка - Община Велико Търново


Във Велико Търново почистват 1,6 километра от бреговата ивица на р. Янтра. Със специализирана техника се работи в два участъка, като се премахват всички изкуствени образувания в и около коритото – изкуствени острови, земна маса, наноси, храстовидна растителност. След реализацията на проекта Янтра ще има много по-добър отток, а в двата участъка вече няма да има предпоставки за образуване на т.нар. водни тапи, водещи до изкуствено повишаване на речното ниво.
По инициатива на кмета Даниел Панов експертният екип в Община Велико Търново създаде проект, за който бе осигурено финансиране от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Средствата са в размер на 396 810 лева. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител – ДЗЗД „Ятрус”, с който е подписан договор за строителните дейности.
Първата зона е в кв. „Дълга лъка” и включва по 400 линейни метра от двата бряга около и под моста до южния вход на града, който е част от международния път Велико Търново – Гурково. Във втория участък влизат участъци от двата бряга на Янтра в района до квартал „Чолаковци”, където е мястото на вливане на р. Белица. Всеки от тях също е с дължина от по 400 метра. Ширината на всяка от зоните е между 15 и 30 метра.
Дейностите включват изгребване на хиляди кубически метра наносна и земна маса, депонирането и транспортирането й. Изкоренена е и храстовидната растителност непосредствено до бреговете и от руслото на реката. Цялостно се почистват и подходите към бреговата ивица и колоните на двата моста. Премахнати са изкуствените рампи и малки острови, които затрудняват отичането на водата и са предпоставка за изкуствено повишаване на нивото на реката при пълноводие.



Много деца се включиха в спортен празник, част от кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“

Снимка - Община Велико Търново


На 30.07.2016 г. в град Дебелец се състоя спортен празник под надслов „Спортът е за всички“, с който официално стартира участието наобщина Велико Търново в Кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“.Инициативата е част от политиките за социална отговорност на Съюза на пивоварите в България (СПБ), който от 2010 г. реализира програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години - "Родители, разговаряйте с детето си за алкохола. Вие можете да повлияете“.
Целта на кампанията е родителите да мотивират децата си да спортуват, като част от подходите за превенция на употребата на алкохол и насърчаване на здравословния начин на живот. 
В състезанията се включиха 12 млади семейства, които показаха умения в различни отборни и щафетни игри. На всички участници бяха раздадени грамоти и медали, предоставени от Съюза на пивоварите в България.
Децата и младежите от Центровете за работа с деца и младежи на територията на община Велико Търново спортуват активно и също участват в кампанията. Във всички Центрове ежеседмично се провежда спортен полуден, а през месеците август и септември е планирано реализирането на редица спортни празници, в които да се включат по-широк кръг хора.Целта е да се осигури партньорство с родителите на децата и младежите от Центровете, които също да вземат участие в състезанията и щафетните игри. Събитията са част от „Лятна детска полицейска академия – 2016“ и са организирани със сътрудничеството наОбщина Велико Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, ОДМВР – Велико Търново и РДПБЗН – Велико Търново.

Комисия проверява състоянието на язовирите в община Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Комисия в разширен състав и с представители на различни институции проверява състоянието на язовирите, които се намират на територията на община Велико Търново. Огледът започна от днес, като първите два проверени водоема бяха „Акер дере” – с. Ново село и „Тъмни лък”. Те са общинска собственост и не са отдадени под наем. Експертите бяха предвождани от заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, а в състава на комисията участват квалифицирани експерти, заедно с представители от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Предмет на проверката е състоянието на преливниците и пропускателната възможност на язовирите, стените и водните кули, деретата и пътищата, които водят към тях, условията за бързооток. Огледът на „Тъмни лък” и „Акердере” показа, че и при двата изкуствени водоема са налице условия за нормално регулиране на обема при пълноводие.
Общо 18 са общинските язовири, които подлежат на проверки според нормативните изисквания. Огледите се правят най-малко два пъти в годината, с превантивна цел. Ако бъдат констатирани нередности, те се отстраняват своевременно. Така например, през пролетта бе сменен изпускателният кран на язовир „Мотела”, след като комисия констатира нуждата от предприемане на мярката. Почистен бе и районът около преливника. При язовирите, които са общинска собственост, но са отдадени за ползване, необходимите дейности се извършват от наемателите.

Огнеборци и доброволци гасиха пожар в землището на с. Беляковец

Снимка - Община Велико Търново


Даниел Панов призова жителите на населените места

да не боравят с огън при горещо и ветровито време

Три екипа огнеборци със специализирана техника, заедно с доброволци гасиха пожар в землището на с. Беляковец. Огънят пламнал около 10,00 ч. тази сутрин и бързо обхванал терени край селото с площ от около 150 декара - сухи треви и стърнища. Благодарение на бързата реакция на пожарникарите и помощта от местните жители пламъците бяха угасени, преди да достигнат до крайните къщи на Беляковец.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов незабавно посети района и координира действията по гасене на пожара. Край Беляковец бяха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев и кметицата на селото Албена Беренска. За кратко време стихията бе овладявана, а огънят - локализиран в близост до местното дере. Около 12,00 ч. пожарът вече бе изгасен.
Даниел Панов благодари на огнеборците за бързото овладяване на пламъците. Той призова жителите на населените места в общината да не боравят с открит огън в горещините, когато рисковете от пожари са големи, да почистват имотите си от сухи треви и да не хвърлят фасове в тези зони. Следва да се спазват и изискванията на Наредбата за пожарна безопасност при складиране на фуражи, дървен материал и въглища.
Паленето на огън трябва да става само при тихо време, без вятър. Дейността се забранява при продължителна суша, ако парцелът е разположен в края на населеното място, до житни блокове във восъчна зрялост или горски масиви. При палене на открит огън в радиус от три метра не трябва да има запалими отпадъци и сухи и треви, да се не се използват запалителни течности, гуми и синтетични отпадъци, да се осигури необходимото количество вода, също и постоянен надзор.

Временна организация на движението е въведена в района между площадите „Велчова завера” и „Цар Асен I” във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Временна организация на движението е въведена в района между площадите „Велчова завера” и „Цар Асен I” във Велико Търново. Заради извършването на строителни дейности временно е спрян достъпът на автомобили по улица „Никола Пиколо”.
Движението се извършва двупосочно по улица „Иван Вазов”, като водачите следва да се съобразяват с поставената светофарна уредба и с регулировчиците. Веднага щом дейностите приключат, улица „Никола Пиколо” отново ще бъде достъпна за трафика.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново