сряда, 15 ноември 2017 г.

От днес глобяват шофьорите, ако не са със зимни гуми


От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март превозните средства трябва да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина най-малко 4 милиметра, припомня БНТ.

Междувременно продължават засилените проверки на КАТ по пътищата в рамките на акция „Зима“. В последния етап от акцията проверките ще са фокусирани върху готовността на автомобилите за зимни условия.

За да можем да разчитаме на характеристиките на един автомобил, много важно е да му осигурим необходимото сцепление – на практика автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя.

4 мм трябва да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия.


Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, но според експертите те не са подходящи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става много твърда и не дава необходимото сцепление, докато зимните гуми са произведени така, че и при ниски температури запазват своята еластичност, обясни Враджалиев.

Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на старо.

Каква информация ни дава етикетът?

Етикетът на гумите дава важна информация – включително за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е фатален.

Зимната гума спира на 25-ия метър, докато лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние. При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е много важна.

Източник: факти.бг

През декември връчват първата награда за млад футболист „Трифон Иванов“

Информация: Община Велико Търново
Снимка: Архив Община В. Търново

През декември във Велико Търново ще бъде връчена първата награда за млад футболист, носеща името на легендарния защитник на „Етър“ и българския национален отбор по футбол Трифон Иванов. Призът бе учреден от Община Велико Търново в памет на „Железния защитник“.
Носителят на наградата „Трифон Иванов“ ще бъде определен от разширена комисия, председателствана от заместник-кмета на Старата столица с ресор „Хуманитарни дейности“ Ганчо Карабаджаков. В състава й влизат също председателят и секретарят на Зоналния съвет на Българския футболен съюз – Бончо Генчев и Игор Бакьов, двама общински съветници от Постоянната комисия за младежта и спорта, спортни журналисти и спортни експерти от Община Велико Търново. Предложението на комисията ще бъде гласувано по време на сесия на Общинския съвет.
Наградата ще бъде връчена от кмета Даниел Панов в рамките на церемонията „Спортист на годината“.
Призът „Трифон Иванов“ ще бъде присъждан ежегодно на най-добрия футболист  на възраст между 15 и 19 години, състезаващ се за клуб на територията на общината.

В памет на легендарния защитник, по инициатива на кмета Даниел Панов всяка година се провежда детски футболен турнир. Първото издание през 2015 г. бе спечелено от момчетата на „Лудогорец“, а първенци през изминалото лято станаха „сините“ от „Левски“.  

Ученици ще раздават ябълки срещу цигари

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново се включва се в Международния ден без тютюнопушене – 16 ноември. В Старата столица ще се състои информационна кампания под мотото „Да подарим здраве“. Ученици и доброволци ще заменят цигари за ябълки и ще раздават балони с послания за ползите от спиране на тютюнопушенето. Всеки, включил се в кампанията, ще може да завърти колело на късмета. Част от акцията е и разпространението на здравно-образователни материали.
Акцията ще се състои пред сградата на общината, а началото й е в 12,00 ч. Участие ще вземат ученици от Частна професионална гимназия „Аркус“, както и експерти от Превантивния информационен център по наркомании. Организатори са Община Велико Търново и Регионалната здравна инспекция.
Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 г. и оттогава, по инициатива на Американската общност за борба с рака, се чества всеки трети четвъртък от месец ноември. 

Къща-музей „Петко Р. Славейков“ приема безплатно посетители на 17 ноември

Информация: Регионален исторически музей
Родната къща-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново ще е отворена за безплатни посещения на 17  ноември. Поводът е 190 години от рождението на бележития българин. Документалната експозиция ще може да бъде разгледана от 10,00 до 13,00 часа.
Петко Р. Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. През 1843 г. започва учителска му дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. През 1879 г. е депутат в Учредителното събрание, голям е приносът му за изработването на Търновската конституция. Умира през 1895 г. 
Петко Р. Славейков е бележит поет и писател, един от създателите на новобългарския книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик.
Родната къща на Петко Рачев Славейков е реставрирана през 1971 г. Пред нея е поставен паметник изработен от скулптора Благой Илиев.

Велико Търново получи висока оценка от Световната хандбална федерация

Информация: Община Велико Търново


Велико Търново, Габрово и Българската федерация по хандбал получиха висока оценка от Световната хандбална федерация. Това се случи по време на годишния конгрес на международната организация, провел се в Анталия. Поводът бе провелата се в двата града Световна купа по хандбал.
За отличната работа по организацията на престижната спортна надпревара председателят на българската федерация Росица Бакърджиева – Коева бе удостоена със специален плакет. Призът бе връчен от Хасан Мустафа – президент на Световната хандбална федерация.
Световната купа по хандбал се проведе във Велико Търново и Габрово в средата на юни. Старата столица бе домакин на срещи от груповата фаза, на директните елиминации, както и на големия финал, спечелен от тима на Фарьорски острови.

Докато траеше турнирът, президентите на Европейската и на Международната федерации по хандбал Михаел Видерер и Хасан Мустафа гостуваха във Велико Търново се срещнаха с кмета Даниел Панов. Още тогава те изразиха отличните си впечатления както от града, така и от организацията на спортната надпревара. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново