петък, 8 юли 2016 г.

Велико Търново отново е столицата на джаза

Снимка - Община Велико Търново


Концертните вечери са на сцената на Летния театър

Велико Търново отново е столицата на джаза. Снощи в старопрестолния град официално бе открито деветото издание на популярния Дикси джаз фест, който ще продължи до 9 юли включително. През тази година концертните вечери се провеждат на сцената на Летния театър в парк „Марно поле”, началното им е от 19,30 ч., а входът е безплатен. Фестивалът е организиран от фондация „Дикси джаз фест” и се подкрепя от Община Велико Търново.
„За всички нас във Велико Търново е гордост, че градът ни се утвърди като център на българския, а и на световния джаз. Вече девет години фестивалът е неизменна част от културния облик на Старата столица. „Дикси джаз фест” има своя съществен принос Велико Търново да е културната столица на България и Балканите”, каза по време на откриването заместник-кметът Ганчо Карабаджаков. От сцената на Летния театър той покани както великотърновци, така и меломани от цяла България да посетят Велико Търново и да се насладят на професионалните джаз изпълнения.
            Програмата днес включва изпълнения на Надя Тончева & Hot club de Plovdiv и Федерика Коланджело квартет /Италия/. От 18,00 ч. известният български тромпетист Венцислав Благоев ще представи своя образователен концертен проект „Джаз за деца”. В съботната вечер на сцена излизат великотърновският състав Royal Dixie Band  и групата Zafayah & Friddim Steppaz.
            Фотографската изложба „Джаз в старата столица“ разказва за историята на фестивала. Тя е подредена пред Факултета по изобразително изкуство и Летния театър и представя кадри от изминали издания на културния форум. Особено атрактивен е и откритият джаз автобус, от днес и утре Royal Dixie Band ще свирят по улиците на Велико Търново                                                 
     

33 знамена са издигнати над улица „Магистрална” във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


33 знамена красят улица „Магистрална” във Велико Търново. Те са издигнати в участъка между кръстовищата с ул. „Мармарлийска” и ул. „Славянска”. Знамената са на Велико Търново, България, Европейския съюз и на всяка от държавите членки. Редът за подреждането им е според изискванията на Закона за държавния протокол и частта за националното знаме.
Пилоните са монтирани в централната разделителна ивица между двете платна на ул. „Магистрална”, всяко от които е с по две ленти за движение. С поставянето на знамена на Велико Търново от двете страни на участъка се подчертава визуалната виолетова вълна при влизане и излизане от града.
Идеята за издигането на знамената е на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Реализацията й стана възможна с проекта за основен ремонт на натоварената трикилометрова отсечка, която е част от главния път София – Варна.
В друга част от улица „Магистрална” е монтирана и нова ограда с герба на Велико Търново, с цел подобряване на безопасността на движението. Предпазните съоръжения са монтирани в частта от пресечката до Търговски парк до елипсовидното кръстовище към пътен възел „Качица”. Оградата разделя двете платна, всяко от които – с по две ленти за движение и ограничава възможността за пресичане на улицата на място, различно от пешеходната пътека тип ”Зебра”
Улица „Магистрална” бе изцяло ремонтирана по цялата й 3-километрова дължина. Основна реконструкция претърпя и Дъговият мост, част от Южния пътен възел. Финансирането бе осигурено по програма „Транзитни пътища V” на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ремонтът бе одобрен, след като кметът Даниел Панов запозна регионалния министър Лиляна Павлова с голямото значение на ул. „Магистрална” за транзитния трафик София – Варна и за организацията на движението във Велико Търново.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/събота (9ти юли)

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
На 9 юли /събота/ за времето от 21,15 до 22,00 ч. ще бъде затворен за движение на МПС площад "Цар Асен 1"

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново