четвъртък, 31 май 2018 г.

Нов строителен хипермаркет отвори врати във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Нов строителен хипермаркет отвори врати във Велико Търново. Търговският обект "Praktis"е изграден върху терен от 13 декара и разполага с 6500 кв. м. застроена площ, паркинг за 100 автомобила и над 50 000 артикула. Инвестицията е за близо 10 милиона лева и бе реализирана за по-малко от година.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи церемонията по откриването на хипермаркета, който се намира срещу градския мол. Даниел Панов и собственикът на веригата Любен Милчев прерязаха лентата, а отец Петър отслужи водосвет.
„Новият строителен хипермаркет е поредната голяма инвестиция във Велико Търново, която подобрява бизнес-климата и влияе положително върху икономическото развитие, а и върху пазара на труда с разкритите 100 нови работи места“, подчерта Даниел Панов. Той посочи, че реализираното инвестиционно намерение отразява големия икономически потенциал на Старата столица. „Неслучайно Велико Търново е сред седемте града в България, които са генератори на икономически растеж и сред петте, които увеличават населението си. Всичко това е още по-силна мотивация да продължаваме да подобряваме градската среда и да превръщаме Велико Търново във все по-добро и атрактивно място за живеене, за туризъм, за реализация на младите хора, за инвестиции и бизнес“, каза още Панов. Той подари на Любен Милчев икона с изображението на Св. Николай Чудотворец.
Инвеститорът благодари на Даниел Панов, на общинската администрация и на областния управител проф. Любомира Попова за създадените за бизнеса в старопрестолния град добри условия.

С нова електробусна линия оптимизират градския транспорт и трафика във Велико Търново

Снимка: архив Община Велико Търново

С нова линия, която ще бъде обслужвана от електрически автобуси, във Велико Търново ще бъде оптимизирана системата на градския транспорт. Това заяви кметът на Старата столица Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет. Закупуването на електробуси е предвидено като мярка в проект за интегриран градски транспорт, който Община Велико Търново подготвя по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.
            
Друга от планираните дейности е свързана с изграждането на буферни паркинги. Планираните локации са в района на бившето сержантско училище и в подножието на Балдуиновата кула. Електрическите автобуси ще свързват двата паркинга с основните туристически забележителности и с централната част на града. „Това е съвременната европейска практика за ограничаване на трафика”, подчерта Даниел Панов.
            
Проектиране на нова транспортна схема, създаване на оптимални връзки между различните части на Велико Търново, предвид нуждите на пътникопотока, нова конфигурация на част от действащите маршрути на градските линии са също заложени в бъдещия проект. В най-голямата степен това важи за линии с номера 1, 30 и 70, които са неефективни и са натоварени в пъти по-малко спрямо линиите 40, 20, 5, 50. 

Съвременна информационна система ще дава информация в реално време за движението на автобусите и ще намали чакането по спирките. Изграждане на пешеходен надлез над улица „Магистрална”, преустройство на кръстовищата край Беляковско шосе и Летния театър, преасфалтиране на бул. „България”, модернизация на четири светофарни уредби и внедряване на информационна система за паркиране са също сред предвидените компоненти. „Предвид размера на финансирането, проверяваме и възможността за включване на кръстовищата край Съдебната палата и на входа на кв. „Бузлуджа” в проекта”, коментира още Даниел Панов.
            
Градоначалникът подчерта, че Община Велико Търново работи и по други актуални проекти за подобряване на организацията на движението и оптимизиране на трафика. Сред тях е строителството на Северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, с който е запознат и регионалният министър Николай Нанков. До месец се очаква да бъде възложено техническото проектиране. „Надявам се, че МРРБ ще възложи строителството през следващата година, а съоръжението ще намали трафика в Стария град с между 4000 и 6000 автомобила на ден”, посочи кметът Панов. Предстои също проектиране и изграждане на нова пътна връзка към кварталите „Бузлуджа” и „Зона В”. В процес на обследване за изграждане на нови паркинги са четири парцела.
            
В одобрената инвестиционна програма на Община Велико Търново по ОП „Региони в растеж”2014-2020 е заложен индикативен размер на финансирането за интегриран градски транспорт в размер на 10,8 милиона лева.

Изложба във Велико Търново разказва за Гарибалди и българите


Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ бе открита снощи във Велико Търново. Експозицията е подредена в Музей „Възраждане и Учредитено събрание“ и разказва за живота и делото на Джузепе Гарибалди, битките, водени от него за обединението на Италия, влиянието му върху българските възрожденци и за българите – участници в гарибалдийското движение.

Гостуването на изложбата е посветено на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и обединението на България, и на Националния празник на Италия. Инициативата е на регионалните исторически музеи в Старата столица и във Варна и е подкрепена от почетния консул на Италия в България Антонио Таркуинио.
           

Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от Антонио Таркуинио. Ганчо Карабаджаков поздрави гостите от името на кмета Даниел Панов и благодари за организирането на изложбата. Той припомни, че примерът на Джузепе Гарибалди е особено вдъхновяващ за българските възрожденци в борбата за освобождение на България от османско робство.  

„Изложбата е много ценен поглед върху италианската и българската история, върху свързаността между нашите народи и битките, които са водили през XIX век. Инициативи като днешната са ценни както за опазването на историческата памет, така и за просвещаването на нашето общество и на бъдещите поколения“, подчерта Ганчо Карабаджаков.
           

В експозицията място намират фотографии, документи, вещи и оръжия от гарибалдийското движение. Сред експонатите, свързани с дейността на Гарибалди, са бойно знаме, снимка с автограф, фотографии на българи – участници в движението. Сред тях са Георги С. Раковски, капитан Петко Войвода, хаджи Димитър, Димитър Общи, Грую Начев, Теофан Райнов, както и великотърновеца Никола Смилов, известен с прякора си Гарибалдито. Представени са и лични вещи на Паскал Станини – италианец от гарибалдийското движение, живял след Освобождението в България.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново