четвъртък, 5 януари 2017 г.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/петък (6ти януари)

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с празничната програма на 6 януари ще бъде въведена временна организация на движението. От 9,00 ч. до 12,00 ч., или до приключване на събитията, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” /в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий” /в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост/. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили.

Във Велико Търново: Слагат край на безразборното паркирането край ОУ "Бачо Киро"

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново ще бъде сложен край на безразборното паркиране край Основно училище „Бачо Киро”, което е едно от най-предпочитаните в старопрестолния град. Проблемът е дългогодишен, а решаването му с новите трафик мерки ще подобри организацията на движение по улица „Йоновка” и ще осигури по-голяма безопасност и сигурност на децата.
Мерките са набелязани след работна среща между заместник-кмета проф. Георги Камарашев, училищните ръководство и настоятелство, родители, полицаи и общинари, отговарящи за пътищата и улиците.
Новата организация на движение влиза в сила от 9 януари – понеделник. Паркирането от двете страни на улица „Йоновка” във Велико Търново, в района на ОУ „Бачо Киро”, ще бъде забранено. Ще бъдат поставени и съответните пътни знаци. Спирането пред входа на учебното заведение ще бъде позволено само за времето, в което децата слизат от автомобилите на своите родители или близки. Още в училищния двор малките и по-големи ученици ще бъдат посрещани от педагози и служители на школото.
Толерантността към нарушителите на новата организация на движение, гарантираща по-висока степен на безопасност и сигурност на учениците, ще бъде нулева. От Община Велико Търново апелират към всички родители да проявят разбиране и търпение.

Велико Търново отбелязва китайската Нова година с атрактивен спектакъл

Велико Търново ще отбележи настъпването на китайската Нова година с атрактивен спектакъл в жанра „Съчуанска опера”. Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков и директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. Специално подбрана компилация, включваща красиви инструментални мелодии, певчески изпълнения, традиционни танци, циркови и акробатични представления, ще зарадва публиката в старопрестолния град.
Постановката ще бъде на 14 януари в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, а началото е в 19,00 ч. Съпътстващите прояви започват час по-рано – в 18,00 ч. Във фоайето на ДКС ще бъдат демонстрирани традиционни китайски занаяти и изкуства, открита ще бъде и изложба. Входът за всички събития е свободен.
Съчуанската опера се различава от европейското оперно изкуство и като жанр представя характерната за азиатската държава и народ култура, като съчетава разнообразни изкуства – музика, пеене, танц, акробатика, еквилибристика. Изпълненията в новогодишната програма са общо 14 на брой, а на сцената ще излезе състав на младежки арт ансамбъл от провинция Съчуан. Трупата е добре известна в целия свят и се е изявявала в 40 държави и райони, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Швеция, Румъния, Бразилия,  Япония. Ансамбълът има водеща роля за опазването, популяризирането и обновяването на жанра „Съчуанска опера”, както и за обучението на млади артисти.
Публиката ще се докосне до традиционни китайски обичаи, облекло, музикални инструменти, елементи от бита и фолклора на азиатската държава. Програмата е разнообразна и включва изпълнения от класически опери, драматични и хумористични творби. Фрагментът „Счупеният мост“ от класическата оперна пиеса „Легенда за Бялата змия“ представя любовна история. Творбата „Башан Сюкай”, един от авторите на която е талантливият драматург Уей Минг Лун, описва трагичната история на герой, който се противопоставя на извършена несправедливост срещу народа. Хумористично музикално произведение пък разказва за император, който искал да яде фурми без пари. В програмата са включени също инструментални изпълнения на типични китайски духови, струнни и ударни инструменти, пластична акробатика и калиграфия.

Велико Търново отбелязва за втора поредна година китайската Нова година. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци – над 2000 души бе публиката, бурно аплодирала миналогодишното шоу. Организатори на настоящия спектакъл са Община Велико Търново и Посолството на Китайската народна република в България, съдействие оказват и от Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сред гостите ще бъдат посланикът на Китай в България, както и аташетата по културните и търговските въпроси.

Улица във Велико Търново остава без вода до 18:00 часа днес/четвъртък (5ти януари)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днес 05.01.2017 г. (Четвъртък) от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряно вoдoпoдaвaнeтo за ул. "Теодосий Търновски".
Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново