понеделник, 19 декември 2016 г.

Над 100 деца се надпреварваха в състезание по майсторене на сурвакници

Над 100 деца от всички училища във Велико Търново и селищата от общината се надпреварваха в състезание по майсторене на сурвакници. Инициативата е на Общински детски комплекс, а отличените изделия са подредени в изложба, разположена на втория етаж в сградата на Общината. Сурвакница си избра и вицепрезидентът Маргарита Попова, която гостува днес във Велико Търново.
Експозицията бе открита от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков. Той поздрави децата за усърдната работа и автентичния вид на техните новогодишни сурвакници. Ганчо Карабаджаков пожела на малчуганите да получат многобройни подаръци за Коледа, да бъдат здрави и успешни през новата година.
Връчени бяха над 20 награди. В категория от 1 до 4 клас бяха дадени два първи приза - за Ема Павлова от ОУ „Бачо Киро” и Владислава Кръстева от ОУ „Патриарх Евтимий”. При по-големите ученици /5-7 клас/ най-висока оценка получи сурвакницата на Мариана Павлова от ОУ „Бачо Киро”.
Специални призове за най-автентична изработка и за най-оригинално решение бяха връчени на Рая Игнатова от СУ „Вела Благоева” и Симеон Лазаров от СУ „Г. С. Раковски”. В надпреварата бяха присъдени награди за вторите и третите места, за екипна работа и други поощрителни отличия.

снимка: Община В. Търново

Велико Търново даде начало на дискусия за законопроекта за старите столици

Велико Търново даде началото на широка дискусия за законопроекта за старите столици, който бе внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Идеята за нормативния акт се роди в старопрестолния град през 2012 г., когато кметът Даниел Панов се срещна с кметовете на Плиска и Велики Преслав. Тогава бе подета инициативата за законопроектa за старите български столици.
Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и експертът по културно-историческо наследство арх. Донка Колева участваха в днешната работна среща за обсъждане на текстовете на новия нормативен акт. Дискусията бе организирана от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов и депутата Вили Лилков. Своите мнения изказаха също архитекти, историци и археолози от старопрестолния град.
Ганчо Карабаджаков и арх. Колева благодариха на вносителите на законопроекта, че са доразвили инициативата, тръгнала от старопрестолния град през 2012 г. „Има една характерна особеност, която отличава Велико Търново от останалите стари български столици, а именно, че архитектурният резерват е част от градската среда. И музейните обекти от Средновековието, и цялата стара част, представяща Възраждането, са изпълнени с живот. Тези характер и роля на Велико Търново следва да бъдат подчертани чрез новия законопроект”, коментира Ганчо Карабаджаков.
Арх. Донка Колева също постави акцент върху необходимостта груповият резерват „Старо Търново” да попадне под особен статут и закрила също както архитектурно-музейните резервати и обекти.

снимка и информация: Община В. Търново

Стотици абсолвенти по публична администрация се дипломираха срещу Царевец

Стотици абсолвенти от Стопанския факултет на Великотърновския университет се дипломираха срещу Царевец. Младите хора завършват специалности от катедра „Публична администрация”. Дипломите им бяха връчени от вицепрезидента Маргарита Попова, ректора на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, както и от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
В приветствията си към младите хора Маргарита Попова и проф. Бонджолов подчертаха, че човек трябва да не спира да се учи, да бъде позитивен във всичките си действия и винаги да отстоява достойнството си.
Даниел Панов също поздрави студентите за постигнатите резултати и успешното завършване на тяхното обучение. „Вярвам и съм убеден, че ще се справите с предизвикателствата, които ви предстоят оттук нататък. Надявам се, че ще останете във Велико Търново и занапред, където да създадете семейства, да се развивате професионално и кариерно, а и да продължите научното си израстване”, обърна се към младите хора Даниел Панов, след което им пожела светли празници и успешна 2017 година.

снимки и информация: Община В. Търново

Благотворителна инициатива събра близо 15 000 лева в подкрепа на талантливи деца от Велико Търново

Снимка: Ротари Клуб
           Инициатива на Ротари клуб – Велико Търново събра близо 15 000 лева в подкрепа на талантливи деца от старопрестолния град. Средствата бяха набрани по време на Благотворителния коледен бал на неправителствената организация. Организирани бяха също коледен търг и томбола в подкрепа на каузата.

            Многобройни бяха гостите на събитието, а сред тях бе и заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова. От името на кмета Даниел Панов тя поздрави ротарианците и връчи благодарствена грамота за приноса, подкрепата и съпричастността на Ротари клуб към редица инициативи във всички сфери от обществения  живот в старата столица. За благотворителния търг в подкрепа на талантливите деца Снежана Данева - Иванова дари своя ръчно изработена стъклопластика. 

Велико Търново в очакване на Коледа. Вижте събитията през седмицата тук


Навръх Коледа Община Велико Търново подарява безплатна прожекция на шоуто "Царевград Търнов - звук и светлина". Жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да се насладят на спектакъла на 25 декември от 19,00ч. Мястото е площад "Цар Асен I".


10,30 ч
Читалище „Надежда”

11,00 ч
Хотел „Алегро”
13,00 ч
ВТУ – Аула до Ректората
17,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
18,00 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
18,00 ч
Читалище „Съгласие” - Дебелец
ПОНЕДЕЛНИК – 19.12.16 г.
Откриване на Коледен базар с ръчно изработени изделия - Клуб по битова култура при читалище „Надежда”
Дискусия на законопроект за старите столици

Дипломиране на студенти и лекция на вицепрезидента на Р. България Маргарита Попова
Представяне на сборник „Проф. д-р Борис Борисов – ученици и приятели”
Коледно парти - изпълнения на студенти от класа по поп и джаз пеене на проф. Сребра Михалева

„Приказна Коледа“ – детски празник – спектакъл на ДЮТФ „Смехоран“, клуб „Краезнание“ и приятели на читалището

10,30 ч
Община Велико Търново – етаж 3
15,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
18,00 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
ВТОРНИК – 20.12.16 г.
Гостуване на коледарска дружина от ОУ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново
„Карлсон и дребосъчето” – детска постановка

Коледен концерт на учениците от Средно училище „Емилян Станев”

10,00 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
18,00 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
18,00 ч
Младежки дом – Зала 30

19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”

19,00 ч
Читалище „Надежда”
СРЯДА – 21.12.16 г.
Благотворителен концерт на ученици от ОУ „Бачо Киро”

Коледен концерт на формациите ДВГ „Пеещи камбанки“ с ръководители Владимир Габров и Тодорка Габрова
Коледен концерт на учениците по китара и синтезатор от класовете на Николай Минев и Станимир Демирев
„Червило” – спектакъл на МДТ „Константин Кисимов”

Коледен концертна Хилда Казасян и Христо Йоцов с Биг бенда при Община Велико Търново

18,00 ч
Читалище „Искра”

18,00 ч
Общински детски комплекс

19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
ЧЕТВЪРТЪК – 22.12.16 г.
„Приказна Коледа“ – концерт на балетните формации „Виргиния балет“, балет „Ритъм“ и формация „Полиденс“
„Коледни звезди“ – концерт на школата по модерен балет и вокалните групи при ОДК и откриване на изложба на школите по изобразително изкуство
„Коледа в бяло вълшебство“ - Коледен галаконцерт на МДТ „К. Кисимов“

12,30 ч
Община Велико Търново – етаж 3
18,00 ч
Младежки дом – Зала 30
18,00 ч
Читалище „Съгласие” - Дебелец
ПЕТЪК – 23.12.16 г.
Дружина от коледари – Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”
Празничен концерт на учениците от Музикална школа при Младежки дом
„Песен моя, обич моя…“ – юбилеен концерт по случай 25-годишнината от основаването на фолклорна група „Росен здравец“ и групата за градски песни „Ретроритъм“

19,00 ч
Площад „Цар Асен I”
НЕДЕЛЯ – 25.12.16 г.
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” – безплатна прожекция


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново