сряда, 3 май 2017 г.

Велико Търново се включва в новата инициатива на БНТ 2 „Вкусът на България”



Велико Търново се включва в новата инициатива на БНТ 2 „Вкусът на България”. Съвместната кампания на обществената телевизия и на Националното сдружение на общините в Република България стартира днес в София. Тя има за цел срещне интересите на туристическия бранш и българските производители на качествени храни и напитки.
В поредица от работни форуми, през цялата година в българските градове представители на сектора на туризма и производители от хранително-вкусовата промишленост ще дискутират причините и проблемите, които все още ограничават масовото навлизане на качествените българските продукти в ресторантите и хотелските вериги. В Старата българска столица ще се проведе голяма тематична конференция, част от инициативата „Вкусът на България”. По предложение на кмета на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов форумът ще се състои в рамките на Международното изложение „Културен туризъм” през април 2018 г.
„Кампанията  „Вкусът на България” ще даде възможност за стимулиране на хотелиерите и ресторантьорите да купуват продукти на местни производители и с това да съхраняват уникалността на всеки регион. Тя ще позволи по-сериозни наблюдения върху конкретните проблеми на различните страни и бързото намиране на решения. Конференцията във Велико Търново ще акцентира върху връзката между туристическия бранш и хранително-вкусовата индустрия. Ще поканим и институциите, към чиито представители ще бъдат поставени актуални  въпроси”, коментира Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново изтъкна, че местната власт винаги е оказвала институционална подкрепа на регионалните производители. Той даде пример с хипермаркети в старопрестолния град, където са обособени витрини с производства от местния бизнес, както и с ресторанти в града, в които се предлага отделно меню с традиционни специалитети. „В рамките на кампанията общините ще препоръчат във всеки хотел да има витрина с местни производства. Ще търсим начин регионалните фермерски пазари да стават все повече и да продължават по-дълго.  Те са директната връзка между производители и потребители. По този начин се избягват прекупвачите, а гражданите са сигурни, че консумират сертифицирана местна храна”, каза още Даниел Панов.
Кметовете на Банско Георги Икономов, на Троян – Донка Михайлова и на Търговище – Дарин Димитров, предложиха и други реалистични проекти за насърчаване на българските производители - въвеждането на регионални марки за качество на туристическите услуги, които носят местна специфика; включване на производители от конкретните региони в туристически програми, които запознават с производствения процес и промотират качествени продукти.
Със съдействието на местните власти дискусиите ще се провеждат в общини с подчертан туристически профил. Повдигнатите проблеми ще бъдат обобщени и със съдействието на обществената телевизия БНТ 2 ще бъдат потърсени институционалните им решения. НСОРБ, от своя страна, ще съдейства да бъдат формулирани ясни предложения за промени в законодателството. Новините на БНТ 2 ще отразяват в репортажи всяка от срещите в рамките на инициативата „Вкусът на България“ и ще дадат публичност на всеки успешен пример за партньорство на туристическия бизнес и българските производители на храни.

Източник: Община Велико Търново






Освежават пътната маркировка във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново освежават хоризонталната пътната маркировка. Дейността стартира с боядисване на пешеходни пътеки. Приоритет е поставен върху пресечките с най-голям интензитет на пешеходното движение, край учебните заведения, детските градини и ясли, центровете за социални услуги. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите пътеки в града.
След приключване на тази фаза от дейността хоризонталната пътна маркировка ще бъде подновена и по улиците в града. На етапи ще бъдат обхванати първо главните транспортни артерии, а впоследствие и улици с по-слабо натоварване.

Изпълнител е общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД. 

Момичетата от Спортното училище – най-добри по футбол във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Момичетата от Спортното училище във Велико Търново спечелиха турнира по футбол за девойки, който се проведе във вчерашния ден в старопрестолния град. На финала отборът на учебното заведение се наложи над тима на Природо-математическата гимназия  „Васил Друмев”.
Трети са ученичките от Езикова гимназия „Асен Златаров”, които спечелиха т.нар. „малък финал” срещу младите великотърновки от СУ „Ем. Станев. На пето място останаха момичетата от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.
Спортното събитие се проведе за четиринадесета поредна година. Организатор бе Градският ученически парламент, а турнирът бе подкрепен от Община Велико Търново и Младежкия дом в старопрестолния град. Мачовете се играха на терена на комплекс „Куцаров спорт”.

Три индивидуални награди зарадваха младите спортистки. Голмайстор на турнира стана Лора Петрова от Спортното училище. Най-добър вратар е Елица Атанасова от ПМГ „Васил Друмев”, а за най-полезен състезател бе избрана Мария Борисова от ПГТ „Васил Берон”.

Европейска нощ на литературата в Шишмановата баня


Шишманова баня ще е център на събитията във Велико Търново, посветени на Европейската нощ на литературата. Историческата сграда, която датира от втората половина на XIV век, бе реставрирана през последните няколко месеца и е най-новата туристическа атракция в старата столица.

Средновековната къпалня ще бъде едно от читателските „гнезда”. Европейската нощ на литературата ще се състои на 10 май, а Велико Търново се включва в инициативата за пета поредна година.

От 18,00 до 22,00 ч., на всеки 30 минути четец ще декламира откъси от литературни творби на европейски автори, преведени на български. Освен в Шишмановата баня, това ще се случва също в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.
Европейската нощ на литературата е инициатива, имаща за цел да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература и да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите към творчеството на различни автори. В България инициативата се провежда за шести път, а в световен мащаб – за единадесети. Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. Към инициаторите във Велико Търново се включват Общината, МДТ „Константин Кисимов” и Европейския информационен център.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново