петък, 4 януари 2019 г.

DARIK NEWS: Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка

Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до Mинистерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините в Министерски съвет.

Борисов официално се извини на българските шофьори за неуредиците около въвеждането на електронната винетна система.


Премиерът постави срок всички проблеми да се изчистят най-късно до 15 дни.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви пред медиите след срещата, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка. Решението кой път да отпадне от такса ще се взима след решение на Общинските съвети. От сдружението на общините обещаха да изпратят решението до всички общини.

До срещата и споровете се стигна, след като на последното заседание за миналата година кабинетът реши бъдещата магистрала "Европа" (София - Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Ощетени се оказаха редица софийски села в северната част на София.

Премиерът реши да поеме инициативата в свои ръце и еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката. Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

"Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат“, заяви днес Борисов.

Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужно около седмица, за да уточни точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.

DARIK NEWS: Въвежда се временна организация на движението за МПС на Богоявлениe

Във връзка с подготовката и провеждането на военен ритуал "Водосвет на бойните знамена" на празника "Богоявление - Йорданов ден" се въвежда временна организация на движението за МПС.



В подножието на Царевец: Смелчаци влизат в ледената Янтра за Богоявленския кръст

На 6 януари /неделя/ за времето от 09:00 до 14:00 часа или до приключване на събитието се затваря движението на:

- ул. "Иван Вазов" в участъка от кръстовището с ул. "Читалищна", до Пл. "Цар Асен 1";
- ул. "Читалищна"в участъка от кръстовището с ул. "Михаил Кефалов" до Пл. "Цар Асен 1";
- ул. Климент Охридски" в участъка от Пл. "Цар Асен 1"до пресечната, водеща до Владишки мост над река Янтра;
- ул. "Никола пиколо";
- ул. Михаил Кефалов" за посоката на движение от кръстовище "Обходен път към крепостта Царевец"-ул. Крайбрежна", ул. "Сливница" до кръстовището с ул. "Читалищна".

Временна промени в маршрутите на градските автобусни линии в гореупоменатият период:

- за автобусни линии №№ 20, 40,50 и 110 - крайна и начална спирка става Пл. "Цар Асен 1"след затварянето на посочените улични участъци;
- автобусна линия № 5 след спирка "ул. "Сливница" - обръща на кръстовището на ул. Михаил Кефалов"- ул. "Крайбрежна" - обходен път "Царевец"- през квартал "Света гора" -Ж.П.гара- Южен пътен възел- ул. "Христо Ботев" и продължава по обичайният си маршрут.

Открива се нов ГКПП на границата с Румъния

Правителството прие решение за откриване на ГКПП-Крушари на границата с Румъния. 

Откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир. В хода на разменените ноти са регламентирани и редица детайли – работно време на двата гранични пункта от 08.00 до 20.00 часа, ограничение за международен превоз на хора и стоки до лимита на общо тегло 3,5 т.

ГКПП-Кайнарджа бе открит с РМС от 29 септември 2017 г., а съгласно Споразумение между двете държави и Кодекса на шенгенските граници, българските и румънските гранични полицейски служители прилагат т.нар. „съвместен контрол“ на общите граници. Този подход ще се прилага и в работата при новия граничен пункт.
По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране.

http://transportal.bg/

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново