четвъртък, 7 септември 2017 г.

На 22ри септември - Ден на Независимостта на България излъчват безплатно шоуто "Звук и светлина" на крепост "Царевец", на 23ти септември - 3D спектакълът "Царевград Търнов"

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
На 22ри септември (петък) - Ден на Независимостта на България безплатно ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина". Шоуто може да се наблюдава от пл."Цар Асен I", а началният час е 20.15 ч. На 23ти септември (събота) от 21.00 ч. ще бъде излъчен триизмерният спектакъл "Царевград Търнов". Шоуто ще бъде прожектирано върху фасадата на художествена галерия "Борис Денев" в старата столица и може да се наблюдава от цялата старата част на града, в т.ч. всички панорамни тераси по ул."Стефан Стамболов", ул."Генерал Гурко" и др.

Части на Горна Оряховица остават без ток утре/петък (8ми септември)

На 08.09.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. „Отец Паисий”, ул. „Пирот” от №2 до №20 и от №3 до №25, ул. „Родопи” №16, „Валант-Валачев” ЕООД, ЕТ „Сторум-Стоян Кючуков”, ЕТ „Тони”, ЕТ „Бърдаров - Лорета Бърдарова”, „Косев-2005” ЕООД, „Електромонтаж -Цветков” ЕООД, „ОМ-Детски ясли”.

Програма за Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите във Велико Търново (22ри - 24ти септември)



Информация - Общинска туристическа агенция
"Царевград Търнов"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

       Колоритен тридневен есенен празник ще има на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново от 22-ри до 24-ти септември. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и тази година ще се съчетае с Фестивал на занаятите, предлагайки на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.
      Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите шест издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.
       Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.  През трите дни ще има изложение на занаяти, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, кожени изделия, плъсти и др. В  базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
       В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.
       На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления.
       10 млади художници от Сърбия, Македония и България ще се включат в Международния пленер „Живопис“ на чаршията. Те ще рисуват на открито от 18 до 23 септември, а на 24 септември творбите им ще бъдат показани в благотворителна изложба в арт бар Hipster“. По време на фестивала в пространството пред „Hipster“ ще бъде изградена и скулптурна инсталация от възпитаниците на Факултета по изобразително изкуство на Великотърнвския университет Иван Николов, Сергей Печинов и Кирил Георгиев.
       На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика. Вечерният концерт на 22 септември ще започне с етно проекта на Иван Попа от „Оратница“, а в 20,00 часа, на сцената в центъра на чаршията ще излезе виртуозния кавалджия Теодосий Спасов. В събота, 23 септември, ще свири търновската група КОВУ,  а след това ще звучат музикалните импровизации от проекта „Коприва“ на Ваяна Ташева.
       Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа.
       Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска агенция по туризъм Царевград Търнов и Община Велико Търново в партньорство с Hipster и Сирена Du Chef Radichev и с подкрепата на GO GRIL, ГУЛБАНИС ВАЙН" ООД, "Бритос" ЕООД,  Винарна Ялово, „ЛАКТИМА“ ЕАД,  Street Chefs и Pepsi.

Програма
22 септември (петък)
10,00 – 20,00 ч. Занаятчиите в действие. Изложение на занаятчии от страната.
10,00 – 20,00 ч. Съхранени традиции. Отворени врати в работилниците на чаршията, с демонстрации и открити уроци на майсторите за деца и възрастни   
11,00 – 17,00 ч. Международен пленер „Живопис“ – рисуване на открито
11,00 – 17,00 ч. Hipster” – скулптурна инсталация
17,00 – 20,00 ч. Изпълнения  на улични артисти за деца и възрастни
17,30 ч. Детско шоу с интерактивни игри
19,00 ч. Етно проект с участието на  Иван Попа / Оратница/
20,30 ч. Теодосий Спасов
22,00 ч. Огнено шоу

23 септември (събота)
10,00 – 21,00 ч. Занаятчиите в действие. Изложение на занаятчии от страната
10.00 – 20.00 ч. Съхранени традиции. Отворени врати в работилниците на чаршията, с демонстрации и открити уроци на майсторите за деца и възрастни   
10,30 – 18,00 ч. Детска работилничка за сапуни и кулинарни работилнички
11,00 – 17,00 ч. Международен пленер „Живопис“ – рисуване на открито
11.00 – 17.00 ч. Hipster” – скулптурна инсталация пред арт бар „Hipster
16,00 – 20,00 ч. Изпълнения  на улични артистиза деца и възрастни
17,00 ч. Театър “Весел” с детско представление „Не се предавай“
19,00 ч. Група „КОВУ“
20,00 ч. Проект „Коприва“
21,00 ч. Огнено шоу

24 септември (неделя)
10,00 – 14,00 ч. Занаятчиите в действие. Изложение на занаятчии от страната
10,00 – 14,00 ч. Традиционен базар на грамофонни плочи
10,00 – 14,00 ч. Музикални импровизации на улични артисти
11,00 ч. Откриване на благотворителна изложба в арт бар Hipster“ от пленер „Живопис“
13,00 ч. Завършване и монтаж на скулптурна инсталация до арт бар „Hipster

Пешеходен тур „По стъпките на българската държавност” на 22 септември във Велико Търново



Информация - Регионален исторически музей,
град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

На 22 септември 2017 г. Регионален исторически музей-Велико Търново кани жителите и гостите на старата столица на тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“, посветен на 109 години от обявяване на Независимостта на България.
       Обиколката, придружена с беседи, ще е по историческите места свързани с българската държавност и обявяването на независимостта в квартал „Асенов“ и на крепостта Царевец.
       Началото е в 14,00 ч. от  църквата-музеи „Св. 40 мъченици“. Маршрутът ще мине през църквата  „Св.св. Петър и Павел”, малката порта на Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и ще приключи на паметника-пирамида на крепостта.
       Екскурзоводи ще са Камелия Раданова, Наталия Найденова и Пенка Виткова.
       Желаещите могат да се включат в пешеходния тур на всеки етап.
       По повод годишнината от Независимостта на 22 септември  отворени за безплатни посещения от 8,00 до 16,00 часа ще са църквата „Св. 40 мъченици“ и крепостта Царевец.
      

Велико Търново посреща Независимостта с пъстра културна програма

Снимка и информация: Община Велико Търново

109-годишнина от обявяването на българската Независимост ще бъде отбелязана във Велико Търново с пъстра културна програма. Поредица от прояви и събития бяха анонсирани от директора на дирекция „Култура и туризъм“ Нелина Църова и управителя на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Програмата обхваща както празничния 22 септември, така също предходните и последващите дни. Националните чествания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат съпътствани от хубаво и топло време, сочат предварителните климатични прогнози.
Предпразничната програма започва още на 20 септември с финалния концерт от турнето Coca Cola The Voice Happy Energy Tour. На 21 септември Велико Търново ще бъде домакин на Единадесетия международен фестивал на военните оркестри. В 16,30 ч. по главната великотърновска улица „Васил Левски” ще премине атрактивно дефиле на участниците, а половин час по-късно е шоу-програмата за откриването.
Събитията в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта – по традиция, в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици” ще бъде отслужена литургия и ще бъдат осветени знамената. С военен ритуал между 10,30 ч. и 11,00 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, след което кметът Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.
В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.
В 17,00 ч. пред Общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
От 22 до 24 септември Самоводската чаршия отново ще бъде арена на тридневен есенен празник. Алеята на занаятите ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, голямо изложение, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. За втора поредна година Нощта на Самоводската чаршия ще е съчетана с фестивал на занаятите. Сред гостуващите изпълнители ще бъде и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.
В 11,00 ч. на 23 септември военните оркестри, участващи в международния фестивал, ще изнесат атрактивен концерт пред крепостта Царевец. Във вечерните часове на съботния ден великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново.


Мюзикълът „Коса“ на Царевец силно впечатли над 1000 българи и чужденци

/Снимки и информация: Община Велико Търново

Над 1000 българи и чужденци посетиха крепостта Царевец във вечерните часове на 5 юли и останаха силно впечатлени от световноизвестния мюзикъл „Коса“, написан от Голт Макдермот, Джеръм Рагни и Джеймс Радо. Постановката на Държавна опера – Пловдив бе кулминация на Втория летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Концерт-спектакълът остави без дъх публиката, която извика на бис солистите и оркестъра на пловдивската опера, заедно с гостуващите за шоуто изпълнители.
Главните роли бяха изпълнени от известни български оперни и поп-певци. Сред тях бяха великотърновката Маги Джанаварова, актьорите Радослав Владимиров (трупа "Терморитъм" към "Импро ха-ха") и Стелиан Радев (номинации за Икар и Аскеер 2016 за изгряваща звезда), певците Радостин Василев (ЮИгра на хорове“), Едит Унджиян (вокал на Биг Бенд Пловдив), Мартин Костадинов (Voice Of Boys), Весела Делчева (Музикален театър) и познатата от клубната сцена Елена Сиракова.

Сценичен режисьор на рок-класиката бе Георги Динев, хореограф - Анна Пампулова, художник костюми - Яна Дворецка, а вокалната подготовка бе дело на Яна Делирадева.
Финалът на летния фестивал „Сцена на вековете“ ще бъде в петък – 8 септември, с концерта „Фондацията в операта“. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе, ще излязат на сцената на Летния театър във Велико Търново в 21,00 часа. Диригент ще е Владимир Бошнаков.
Супер групата „Фондацията” ще представи любими песни на три поколения българи. Публиката ще чуе „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Няма връщане назад на Б.Т.Р., „Червило“ на Дони и още много любими парчета. Легендарните музиканти ще редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера.
Билети за концерта се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристическия информационен център във Велико Търново, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ № 5.
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли. В продължение на два месеца, под открито небе в крепостта Царевец оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и трупата на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново представиха единадесет класически заглавия от  своите репертоари.
Фестивалът е най-дългогодишният и успешен културен проект на Община Велико Търново. Началото му е поставено през 1985 г., по повод 800 години от въстанието на Петър и Асен. Тогава за първи път на открита сцена в България - на Царевец, е представена операта „Ивайло“ от Марин Големинов.
За изминалите години в афиша на „Сцена на вековете“ са включени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, заедно с популярни мюзикъли.

Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново