сряда, 23 май 2018 г.

Изложба във Велико Търново събира в едно рисувано стъкло, бродирани бижута и гоблени

Снимки и информация: Община Велико Търново


Изложба представя в общо пространство рисувано стъкло, ръчно изработени бродирани бижута, гоблени и аксесоари. Експозицията „Стъкло и конец“ е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, където ще остане до 9 юни включително. Тя бе открита във вечерните часове на 22 май при много голям интерес, а посетителите бяха от всички обществени среди.

Автори на оригиналните творби са финансистът и заместник-кмет на Старата столица Снежана Данева-Иванова и журналистът и дългогодишен главен редактор на в-к „Янтра днес“ мила Милчева. Сред гостите на изложбата бяха заместник-кметът проф. Георги Камарашев и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдоново.
Вече 15 години Снежана Данева-Иванова рисува върху стъкло и продължава да усвоява нови техники и похвати в стила. Любимите й сюжети са цветята. 

Мила Милчева създава оригинални, ръчно изработени гоблени, бродирани бижута и аксесоари. В творбите й присъстват шевици, мотиви и символи от българския фолклор и др.

Всяка от двете дами се представя с по 35 подбрани произведения. Има и общи творби – част от шевиците, розов кът с обици и колие с рози, рисуван декандер с две чаши, красиво яйце и др.

С изложбата авторките се включиха в благотворителната кауза за възстановяване на Багриловия надпис, който е изсечен в скала по пътя между жп гарата и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Текстът е на художника и общественик Димитър Багрилов и гласи: Българино, помни, че ти в царуването на Н.В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и освободи: Македония - на 29.IX. 1915 г., а Добруджа - на 04.I. 1917 г.”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Идеята за възстановяването е на група интелектуалци от Велико Търново, начело с директора на Художествена галерия „Борис Денев“ Николай Сираков.

Отбелязват 60-годишнината на стадион „Ивайло“ навръх 24 май

Снимка и информация: Община Велико Търново/ОП "Спортни имоти и прояви"

С изложба, лекоатлетически турнир и футболни срещи между детско-юношески отбори във Велико Търново ще бъдат отбелязани 60 години от откриването на стадион „Ивайло“. „Митичния“ отваря официално врати на 24 май 1958 година. Тогава в Старата столица са организирани невиждани до този момент тържества. Проведени са масови състезания по лека атлетика, в които участват ученици от основните училища „Христо Ботев” и „Никола Вапцаров”, както и масови гимнастически упражнения, изпълнени от курсанти под ръководството на Георги Шопов. Изиграна е и приятелска футболна между отборите на  „Етър” и „Славия”, завършила при резултат 3:0 за столичани.
„Сега ще акцентираме върху детско-юношеския спорт и ще отдадем дължимото на миналото“, съобщи директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов.
Лекоатлетическият турнир за подрастващи е под наслов „60 години стадион „Ивайло“. Надпреварата ще започне в сутрешните часове на 24 май. Участниците и гостите ще имат възможност да разгледат изложба, разказваща за развитието на универсалното спортно съоръжение през годините. Във фотоси са представени паметни мачове, оставили отпечатък върху спортната история на Велико Търново, спортисти - почетни граждани на Старата столица, отделено е и специално внимание на феновете.
В 12,00 ч. гимнастички от „Етър- Елит“ ще представят своя масова композиция на футболния терен, а в следобедните часове младите футболисти на „Етър ВТ“ ще посрещнат връстниците си от „Литекс“ /Ловеч/ в директен спор за първото място в групата U15.
Организатори на тържествата са Община В. Търново и ОП „Спортни имоти и прояви“, с подкрепата на „Зонта клуб“ - В. Търново, „Екстрапак ООД“ и фирма „Валда“.


Гости на Велико Търново от 15 държави се включват в шествието за Деня на българската просвета, култура и писменост

Снимка и информация: Община Велико Търново


Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, жители на Старата столица и гости от 15 държави ще се включват в шествието, посветено на големия български празник. То ще започне в 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и ще продължи до сградата на Общината.
Най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България.
По традиция, в сутрешните часове на големия празник кметът Даниел Панов ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. В 11,00 ч. градоначалникът ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение „24 май“. Отличието ще бъде връчено на Яница Стойкова – отличничка от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и носителка на наградата „Най-млад преводач“ на Европейската комисия. Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново.
Впоследствие програмата ще продължи с празничен концерт. В 18,00 ч. пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“ започват абитуриентските дефилета. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. Забраната за движение по улица „Васил Левски” ще важи от 9,30 до 14,00 ч., както и от 16,30 до 20,00 ч. Затворен ще бъде и площад „Цар Асен I” – за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново