четвъртък, 26 януари 2017 г.

Кметът Даниел Панов: "Няма да допусна да има бежански лагер във Велико Търново”

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов бе категоричен, че няма да допусне изграждането на бежански лагер в старопрестолния град. В отговор на въпрос на общински съветник Панов подчерта, че Старата столица никога не е била включвана в система или проекти за подобни центрове.
„Нека един път стане ясно – бежански лагер във Велико Търново няма да има. Пак влизаме в предизборна кампания и пак се подхваща тази тема. Смятам, че е време веднъж завинаги да приключим с този въпрос”, подчерта Даниел Панов.

Кметът на старопрестолния град припомни, че както той, така и общинските съветници са длъжни да работят за просперитета на Велико Търново и населените места от общината. „Нека надграждаме съграденото така, че за нашия град да продължат да говорят с респект и уважение в България и в другите държави”, завърши Даниел Панов. 

Даниел Панов: „Не приемам съшитите с бели конци лъжи и черен апокалипсис, дело на БСП”

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов категорично се противопостави на негативния популизъм и внушенията за апокалиптични сценарии пред старопрестолния град, налагани в публичното пространство от местната формация на БСП. Повод за позицията му станаха изказвания по време на днешното заседание на Общинския съвет.
„Никога няма да приема лъжите, съшити с бели конци и сценариите за апокалипсис, които от БСП непрекъснато чертаят за Велико Търново, а отскоро – и за  България. Не е вярно, че Велико Търново е или ще стане по-беден град, че миналата година е била нулева. 43 милиона лева е само инвестицията в Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци. Възстановена и открита за туристи бе крепостта Трапезица, реализирани бяха и редица други проекти. Вече сме подписали договори за първите 15,3 милиона лева, които градът и общината получават по новата оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Инвестиционната ни програма само по перото за устойчиво градско развитие, част от ОП „Региони в растеж”, е 43,8 милиона лева. Велико Търново категорично няма да бъде по-беден град. Стига черногледство и черен пиар”, подчерта Даниел Панов.
Даниел Панов попита общинските съветници от БСП какво са направили за тролейбусния транспорт в периода от 2008 до 2011 г. и припомни, че когато е встъпил в длъжност, мрежата е била амортизирана, а токоизправителните станции – разграбени. Заради това е избран вариант екологичният транспорт в града да бъде възстановен чрез внедряването на електрически автобуси като мярка по новия проект за интегриран градски транспорт.

По повод инвестиционната програма на община Велико Търново за 2017 година Даниел Панов благодари на общинските съветници за внесените предложения и подчерта, че от БСП не са представили нито едно. „Приемам критиката, стига да е градивна и конструктивна, но не и лъжите”, завърши Панов. 

Даниел Панов: „Бюджет 2017 е възможният най-добър за Велико Търново”

Снимка и информация: Община В. Търново
66,3 милиона е бюджетът на община Велико Търново за 2017 година. С 1,9 милиона лева повече спрямо миналата година са средствата за делегирани държавни дейности, чийто общ размер достига 35,3 милиона лева. 28,5 милиона лева е разчетът за местните дейности. 2,5 милиона лева са ресурсите за държавни дейности, които са дофинансирани с местни приходи.
Повече ще бъдат парите за образование, здравеопазване, социални дейности и култура. 1,5 милиона лева са отредени за капиталови разходи. Над 2 милиона лева е изравнителната субсидия.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на служителите от общинската администрация за всеотдайната и професионална работа по съставянето на бюджета. „Запазваме ставките на всички основни местни налози, увеличаваме събираемостта на данъците и таксите. Бюджетът е възможно най-добрият за тези условия. Съставен е професионално, отвъд вълните на популизма, консервативен е в приходната си част и оптимизиран по отношение на разходите”, коментира Даниел Панов.
„Благодаря на общинските съветници – за подкрепата, за предложенията по бюджета и по инвестиционната програма, както и за критиката, стига да е конструктивна.
7,7 милиона лева е стартовата рамка на инвестиционната програма на старопрестолния град и общината за годината. Повече ще бъдат отделените средства за проекти на кметствата и кметските наместничества – програма „Местни инициативи” е с фонд от 450 000 лева. Още 300 000 лева са отредени за ремонти на инфраструктурата в населените места от общината. Близо 100 000 лева повече ще бъдат на разположение и за програмата за физическо възпитание и спорт – общо 485 000 лева. Над 83 000 лева ще бъдат отпуснати по програмата „Ин Витро”, което нарежда Велико Търново на челните места в страната по подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. 300 000 лева е стартовата рамка на културния календар.
През годината предстои изпълнението на дванадесет проекта по новите европейски програми, чиято обща стойност е около 28 милиона лева. За обезпечаването на дейностите по проектите ще бъде изтеглен краткосрочен револвиращ заем в размер на не повече от 3 милиона лева.

„Убеден съм, че с общи усилия, с подкрепата на гражданите и неправителствените организации ще реализираме един добър бюджет за 2017 година”, завърши кметът Даниел Панов.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново