понеделник, 14 август 2017 г.

Програма за събитията във Велико Търново за периода от 14ти август до 20ти август


Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

15 август /вторник/
Успение на Пресвета Богородица – Празник на село Арбанаси
08,30 ч.  Манастир „Света Богородица“- Света Литургия;
11,00 ч. Конна база – Арбанаси . Държавна квалификация по прескачане на препятствия;
18,30 ч. Сцена в парка. Изпълнения на ДЕС „Румина“;
19,45 ч. Официално приветствие към гостите и жителите на Арбанаси;
20,15 ч. Награждаване на участниците във фото конкурс „Най-гиздава мома на мегдана;
20,30 ч. Концерт на Райко Кирилов.

19 август 2017 г. (събота) от 21:00 ч. Крепостта Царевец
Бургаската опера ще представи на "Сцена на вековте" 2017 операта "Норма" от Винченцо Белини.
„Норма“ е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто“ Тази опера се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика – от неземната молитва „Каста Дива” до финалния терцет на първо действие. „Всички страсти са моделирани чрез пеенето”, пише композиторът Рихард Вагнер, „без да бъдат ощетени от грандиозния характер на операта. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитурата, съчинена от гений, говори със сърцето”.
Диригент - Иван Кожухаров
Режисьор - Дарина Главанакова-Бакърджиева
Диригент на хора - Невена Михайлова
Сценография - Иван Савов
Хореография - Галина Калчева
Концертмайстор - Йордан Ковачев

Населени места в община Велико Търново остават без ток за 5 дни (14ти август - 18ти август)

В периода 14.08.2017 г. - 18.08.2017 г. от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Павликени и Община Велико Търново: в различни части на гр. Бяла черква, с. Вишовград, с. Емен, с. Мусина, с. Русаля, с. Росица, с. Дичин, с. Водолей, с. Паскалевец, с. Лесичери, с. Стамболово, с. Дъскот, с. Батак, с. Сломер и с. Карайсен.

Улица „Васил Левски“ вече е с нови шахти и решетки на отводнителните шахти, до края на август предстои полагане на маркировка

Снимка и информация -
Община Велико Търново


В рамките на ремонтните дейности за цялостно преасфалтиране на улица „Васил Левски“ бяха извършени дейности по подобряване на подземната инфраструктура и подобряване организацията на движението по една от централните улици на Велико Търново.
Използвани бяха решетки на реномирана немска фирма , за ремонт на отводнителните съоръжения. Те са разположени от двете страни на ул."Васил Левски", по дължина до бордюра за събиране на повърхностните води и улесняване отводнянането на уличното платно. Изцяло ремонтирани са двете шахти –поставени са по 31 бр. нови решетки решетки с обща дължина 15,5м.
Монтирани са нови, модерни, устойчивирешетки на дъждоприемната шахта на ул.“Цар Освободител" – общо 27 броя.
С монтирането им се елиминира неудобството от разместването, тракането и риска от възникване на произшествие, които създаваха старите решетки..
Подменени са капаците на ревизионните канализационни шахти на пътното платно на улицата, като са монтиранисамонивелиращи се капаци, които са точно на нивото на пътното платно и не създават дискомфорт при движение върху тях.
Преди началото на дейностите по преасфалтиране на улицата бяха изградени 4 броя „джобове“, в които се поместват контейнерите за събиране на битовите отпадъци. По този начин се освобождава както тротоарната площ, така и уличното платно от контейнерите, които вече не създават проблеми с видимостта и не пречат на безопасността на движението.

В съответствие с технологичните изисквания на новата улична настилка е необходимо да премине известно време, преди да бъде положена хоризонталната маркировка. До края на месец август ще бъде поставена напречна и надлъжна хоризонтална маркировка. Ще бъде проверено и състоянието на пътните знаци и вертикалната маркираовка.

.

Посланикът на Кралство Белгия изключително впечатлен от Велико Търново и Arbanassi summer music

Снимка и информация -
Община Велико Търново


На втория концерт от програмата на Летния фестивал на класическата камерна музика  Arbanassi summer music присъства Посланикът на Кралство Белгия в Република България Негово Превъзходителство  Франсоа Бонтан.
Посланикът беше със сина си, на частно посещение, но въпреки това е участвал и в работна среща. Негово Превъзходителство предварително се еинформирал за фестивала от платформата на“Европа на фестивалите – фестивалите на Европа“/ EFFE/. Знае, че това е един от 100-те най-добри музикални фестивали в Европа и е особено горд с този факт.
Посланикът е поел ангажимент да предприеме срещи и да проведе разговори за да привлече за спонсори белгийски фирми, които работят в България.
Франсоа Бонтане останал очарован и пленен от музиката в средновековната църква и е настоял от сега да му бъдат запазени билети за концертите през 2018 г.
Посланикът е акредитиран в България от скоро. Разгледал е част от забележителностите на Арбанаси и Велико Търново и е бил очарован и много приятно изненадана и искрено впечатлен от :“ Богатство, което имате“- според собствените му думи.

През втората вечер на Arbanassi summer music e звучала музика на Йохан Себастиан Бах. За първи път в програмата на фестивала е изпълнена барокова музика. Публиката е била два пъти повече от столовете, поставяни са допълнителни места и в галерията на църквата.Сред публиката е  имало слушатели и зрители от 9 държави.

Поставят нови съоръжения и ремонтират детските площадки в Дебелец

Снимка и информация - Община Велико Търново


В момента се извършва освежаване на елементите и съоръженията на детската площадка в централния парк на град Дебелец.
Закупени са и нови съоръжения за игра, които ще бъдат монтирани и ще радват децата от следващата седмица, съобщи кметът на населеното място Снежана Първанова. Тя уточни, че средствата са от бюджета на Кметството. Ремонтът и боядисването на уредите се извършва от служители на местната институция.
По думите й, преди дни са подменени счупени, вследствие на вандализъм, люлки и други елементи, на останалите шест детски площадки в града.
Първанова информира, че паралелно с това текат строително-монтажните дейности по проекта „Аз съм природа – утре започва от днес“ по програма ПУДООС на МОСВ. Той включва цялостна рехабилитация на съществуваща детска площадка в междублоково пространство в града. Поставяне на нови и атрактивни съоръжения за игра на открито, съответстващи на наредбата за безопасност.
Близо 500 са малчуганите на възраст от 3 до 12 години в града Дебелец. Родените за 2016-а деца са 39, от началото на годината до края на юли в Дебелец са проплакали 24 бебета.
„Полагаме всички усилия, да поддържаме детските площадки в изправно състояние и в същото време като привлекателно и безопасно място за децата и техните родители. Избрали сме нови, модерни тонове на боите, с които се прави освежаването на съоръженията и вече са факт грейналите шарени дъги, които радват нашите деца. Огорчена съм обаче от продължаващия вандализъм и по този повод се обръщам отново с апел, да пазим направеното, да надграждаме, вместо да възстановяваме“, посочи кметът на Дебелец.

Обработват срещу комари във Велико Търново



Предстоят обработки срещу комари

Предстои третото третиране за този сезон с препарати против комари в различни райони, квартали, в парковете и зелените площи в град Велико Търново.
15 август/Вторник/
Третирания ще бъдат извършени в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ , „Чолаковци“  и парковете „Никола Габровски“ и „Дружба“.
16 август /Сряда/
В кварталите „Кольо Фичето“ , „Картала“, в Стара част и около крепостта Царевец, както и в парк „Марно поле“.

Информация: Община Велико Търново 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново