четвъртък, 22 септември 2016 г.

Премиерът Бойко Борисов, кметът Даниел Панов и Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Премиерът на Република България Бойко Борисов гостува във Велико Търново в деня на Независимостта. По покана на кмета на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов Борисов, заедно с Панов и президента на фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост Трапезица.
От 2012 г. досега в знаковата за България и Велико Търново историческа местност са вложени 6,7 милиона лева. Последната инвестиция от 2,5 милиона лева е осигурена от фондация „Гейдар Алиев”, с личната съпричастност и подкрепа на Мехрибан Алиева. През 2015 г., по време на срещата между Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев премиерът дава идеята първата инвестиция на фондацията в Източна Европа и в България да е във Велико Търново. Да участва в разговорите е поканен и кметът Даниел Панов, който прави впечатляваща презентация за крепостта Трапезица. В резултат на проекта са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи, изградена е туристическа алея с дължина около километър, монтирано е художествено осветление, а бившата археологическа база е превърната в Интерактивен център за интерпретация на културното наследство. В подножието на Трапезица е изградена пътна инфраструктура. Крепостта ще е отворена за посетители от утре.
„Днес, във Велико Търново се сбъдна една 132-годишна мечта на нашата общност. Благодаря на премиера Бойко Борисов за поетата инициатива, която бе във връзка с честване на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на Втората българска държава.Благодаря на Мехрибан Алиева за това, че осигури финансирането за реализацията на този изключително за България и Велико Търново проект. С отварянето на Трапезица за посетители старопрестолният град вече разполага с най-големия музеен комплекс на открито в страната и на Балканите. В миналото Царевец и Трапезица са били неизменно свързани и са оформяли сърцето на столичния Търновград - днес тази връзка е възстановена”, обърна се Даниел Панов към Бойко Борисов и Мехрибан Алиева. Той им подари автентични медальони, намерени при разкопките на крепостта преди повече от век.
Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта по премиерът Борисов.
„Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Сигурна съм, че днешният ни проект ще допринесе за развитието на връзките между двете страни. Специално благодаря на министър-председателя, затова че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение“, посочи Мехрибан Алиева.

Велико Търново и България честват 108-годишнината от Независимостта

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов: „Нека родолюбието и патриотизмът
бъдат ежедневна политика и обществена практика”

Велико Търново е национален център на честванията по повод 108-годишнината от обявяването на българската Независимост. Тържествата започнаха в храма на цар Иван Асен II “Свети Четиридесет мъченици” със Света литургия. В църквата, която е сред най-големите български светини, бяха кметът на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова.
След края на богослужението бяха положени цветя пред гроба на цар Калоян. В двора на храма бе прогласен манифестът на цар Фердинанд, с който България отхвърля последните частици от васалитета ,а цяла Европа узнава, че българската държава отново е независима. Великотърновският митрополит Григорий освети бойното знаме на 18-и Етърски полк, както и знамената на институции, учебни заведения и организации.
Тържествата продължиха зад крепостните стени на Царевец. В словото си Даниел Панов припомни за изключителната важност на прогласяването на Независимостта и подчерта, че с държавническия акт цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов поставят завършека на важния цикъл от събития, формиращи Третата българска държава. „В цяла Европа гръмко отекват смелите и решителни гласове на родните държавници и политици, които поставят интересите на Майка България над своите страхове и притеснения от сблъсъка с Великите сили в зората на 20-ти век”, изтъкна кметът на Велико Търново.
„На 22 септември 1908 година, за пореден път в историята на България Търново заема водещо място в особено важен политически акт, който надгражда българската държавност и възвръща славата и достойнствата на българския народ. Днес всички ние имаме един свещен дълг - да помним и пазим паметта на хората, които посветиха себе си на Майка България и защитиха нейните интереси, а родолюбието и патриотизмът да бъдат ежедневна политика и обществена практика. Дължим го в памет на достойните ни предци, за бъдещето на децата и внуците ни”, продължи Панов.
Тържествено слово произнесе и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Даниел Панов, официалните гости, дипломатическите представители и многобройните жители и гости на Велико Търново поднесоха цветя и венци пред Пирамидата на Независимостта.
От Царевец към центъра на Велико Търново кметът Даниел Панов поведе празничното шествие. Стотиците ученици, стотиците млади хора, многобройните жители и гости на града и военната музика създадоха неповторима атмосфера, каквато може да бъде усетена само в центъра на България. Включиха се също заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министрите на туризма и на отбраната Николина Ангелова и Николай Ненчев, заместник-кметовете Ганчо Карабаджаков и Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, депутати, общински съветници, интелектуалци, дипломати от различни държави. Пред паметника Майка България се състоя военен ритуал. Поднесени бяха цветя и венци в памет на славните българи, борили за Свободата, Съединението, Независимостта и националното обединение на България.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново