сряда, 16 май 2018 г.

Европейската олимпиада по сигурност и отбрана – с финал във Велико Търново

Информация: "Кмета.БГ"

Курсанти и военни от 15 европейски държави пристигат идната седмица във Велико Търново за финалния етап на олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана, съобщава информационната агенция Кмета.БГ. Домакин на престижното събитие ще е Националният военен университет „Васил Левски“. Проявата е част от срещите на високо ниво, които са част от официалния календар за българското европредседателство.
Близо 40 курсанти от 30 военни училища в Европа ще участват олимпиадата. Те ще представят теми, свързани с общата европейска политика за сигурност и отбрана, по които са работили през годината. Победителите ще станат ясни на 23 май в специално съревнование на най-добрите отбори. Състезанието ще е отворено за посетители.
Финалният етап на олимпиадата започва на 22 май /вторник/, а победителите ще бъдат наградени на 25 май на церемония в НВУ „Васил Левски“. Началото й е в 9,00 ч.
Курсантите, както и още десетки военни, официални гости и членове на оценяващото жури ще се включат и в традиционното шествие за 24 май, организирано от Община Велико Търново за Деня на българската просвета, култура и писменост. В него участие взимат стотици ученици и учители, студенти и преподаватели, много жители и гости на града.
Олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда през година, а настоящето й издание е четвърто.
Състезанието е третата голяма проява, с която Велико Търново става част от календара със събития за българското европредседателство. В Старата столица преди месец заседава Съветът на европейските общини и региони, а малко след това болярският град посрещна над 150 участници от редица държави за Международната борса „Културен туризъм“.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново