сряда, 6 април 2016 г.

Населени места в община Велико Търново остават без ток утре (7ми април)

На 07.04.2016 г. от 08:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Павликени и община В.Търново в района на с. Мусина, с. Русаля, МТП Рибарник, Кариера и Асфалтова база на Пътни строежи В. Търново намираща се в с. Русаля и всички абонати захранващи се от ВЕЛ Асфалтова база.
На 07.04.2016 г. от 08:00 ч. до 08:10 ч. и от 16:00 ч. до 16:10 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново, село Ресен, село Никюп, Фурна Яна - с. Ресен, квартал ”Малък Ресен”, ТП 4 Бетонни изделия Ресен, ТП 5 КЗС Ресен, ТП Сортови семена Ресен.
На 07.04.2016 г. от 08:00 ч. до 16:10 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново, с. Ресен - Фотоволтаичен парк Агророуд и Булгруп.

Община Велико Търново създаде силуетни планове за паметниците на културата по две улици в Стария град

Източник - Община Велико Търново


Инициативата е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов

С общи силуетни планове за къщите паметници на културата по две улици в старата част на Велико Търново ще бъдат облекчени процедурите за ремонт. Проектиранията са за сградите, разположени по южната част на ул. „Велчо Джамджията” и от двете страни на ул. „Стефан Стамболов”. Те са дело на експерти от общинската администрация и са внесени за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство. За собствениците на къщите отпада изискването да съгласуват ремонтите с НИНКН. Те трябва единствено да се запознаят със силуетния план и отредената цветова окраска за техния имот.
Началото бе поставено още през 2013 г., когато бе изготвено и одобрено проектиране сградите по южната част на ул. „Велчо Джамджията”. Там собствениците на къщите започнаха да ги ремонтират с дарени материали от фирма „Баумит България”.
С предстоящите изменения на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията притежателите на къщи, които са архитектурно богатство, ще трябва да изпълняват общинските предписания за ремонт в кратки срокове.
Община Велико Търново и кметът Даниел Панов провеждат последователна политика за опазване архитектурното богатство на Велико Търново. Във връзка с нормативните промени бе отправено искане за създаване на изнесена структура на Националния институт за недвижимо културно наследство в старопрестолния град. Инициирани са законодателни изменения, които да увеличат правомощията на органите на местната власт спрямо бездействащите собственици на исторически сгради. От Велико Търново бе подето начинанието за създаване на Закон за старите столица.
Със заповед на кмета Даниел Панов е сформирана работна група от експерти, която обследва състоянието на сградите в старата част на Велико Търново и създава картотека със схематичен план. Като външен експерт е привлечена арх. Румяна Брайнова,



Четири автобуса Mercedes-Benz Citaro се движат във Велико Търново

Автобусът е собственост на "Алекс ОК"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Автобусът е собственост на ЕТ "Надежда -
Надежда Христова"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Четири автобуса от немската марка Mercedes-Benz Citaro се движат в старата столица.

Първият от тях бе закупен през 2008 година и е собственост на транспортна компания ЕТ "Надежда - Надежда Христова".

През годините автобусът от бял стана оранжев (емблематичният цвят за автобусите на фирмата - превозвач) и е титуляр на една от колите по автобусна линия №9.

Автобусът се радва на одобрение от страна на пътуващите, поради яркия си цвят и работещия, през летните месеци климатик.

През есента на 2015 г. Цитарото на "Надежда" се сдоби с нови огледала, фарове, LED-светлини и предно стъкло.

Автобусът бе основно пребоядисан в типичния за фирмата оранжев цвят, тип металик.

Автобусът е собственост на "Алекс ОК"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Другите три автобуса Mercedes-Benz Citaro, движещи се във Велико Търново, са собственост на Алекс ОК.

Първите два бяха закупени през 2015 година, а третият преди няколко седмици.

От скоро единият от закупените през 2015 година автобуси, от бял стана жълт.



Автобусът е собственост на "Алекс ОК"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


И трите возила разполагат с климатици, за по-голямо удобство през летните месеци. Автобусите разполагат с нисък под за по-лесен достъп.








През 2009 год. автобусът беше собственост на
"Пътнически превози" АД град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
През 2009 година за кратко във Велико Търново в движение бяха още два автобуса от посочената по-горе марка.

Те бяха собственост на "Пътнически превози" АД град Велико Търново, като бяха доставени направо от Берлин (Германия) и се отличаваха с жълт цвят и отлично състояние.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново