вторник, 10 октомври 2017 г.

Курсант проектира нова организация на движение край спирка „Беляковско шосе“

Информация: Община Велико Търново

Курсант от Националния военен университет „Васил Левски“ проектира нова организация на движение край спирка „Беляковско шосе“ във Велико Търново, където се пресичат булевард „България“ и улиците „Краков“, „Беляковско шосе“, „Полтава“ и „Освобождение“. Четвъртокурсникът Йордан Георгиев представи концепцията на кмета Даниел Панов, заместник-кмета по градоустройство проф. Георги Камарашев и директора на градоустройствената дирекция Динко Кечев.
Идеята бе определена като много добра, лесна за изпълнение както от техническо, така и от финансово естество. Концепцията и обяснителната записка към нея ще бъдат предоставени на консултантите, които работят по предварителните проучвания, свързани с бъдещия проект на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт. Една от мерките по инвестиционното намерение предвижда преустройство на възлови кръстовища.
Идеята на Йордан Георгиев предвижда създаване на кръгово движение и поставянето на два светофара в двете платна на булевард „България“ – един непосредствено след автобусната спирка в посока кварталите „Колю Фичето“ и „Картала“ и втори - преди вливането на улица „Полтава“. Според автора, по този начин се създава възможност за максимално бързо придвижване в направленията: център – бул. “България“ – ул. „Краков“; ул. „Краков“ – бул. „България“ и към кварталите „Акация“ и „Картала“.
Курсантът предлага синхронизация на зелените вълни и червените светлини на двата светофара, за да бъде максимално бързо преминаването във всяко едно направление. Друг ефект е улесняване на движението в посока от улица „Освобождение“ към проектираното кръгово.
Йордан Георгиев е на 23 години, завършил е Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново, възпитаник е на НВУ „Васил Левски“, където учи танкова и автомобилна техника.


Великотърновката Кристияна Кирилова спечели международен музикален конкурс

Снимка и информация: Община Велико Търново
Талантливата ученичка от Велико Търново Кристияна Кирилова спечели международния музикален конкурс „Златна ябълка“, провел се преди десетина дни в Кишинев, Молдова. 13-годишното момиче учи в СУ „Емилиян Станев“, паралелка „Изкуства“, а неин вокален педагог е Десислава Станкова.
Кристияна участва в две категории и завоюва две първи места. Тя впечатли десетчленното международно жури с изпълненията на фолклорната песен „Заблеяло ми е агънце“ на Борис Машалов и на баладата Je suis malade на Лара Фабиан.
На пресконференция в Община Велико Търново талантливата великотърновка бе поздравена от директорите на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ и „Образование, младежки дейности и спорт“ Нелина Църова и Пенка Игнатова. Те споделиха, че следят музикалното развитие на Кристияна от години и изразиха увереност, че спечеленото отличие е само първото от цяла бъдеща поредица. Кристияна бе придружавана от родителите си и от вокалния педагог Десислава Станкова.
„Безкрайно съм щастлива, че представих България. Благодаря на моето семейство и на Десислава Станкова“, коментира развълнуваната ученичка.
Кристияна е първата българка, която печели международния конкурс с фестивален характер „Златна ябълка“. Музикалният форум има за цел да интегрира деца и младежи със специални образователни потребности и да ги постави в условията на реална и конкурента среда. В конкурса участваха таланти от България, Италия, Армения, Румъния, Украйна, Русия, Босна и Херцеговина и др.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново