неделя, 15 май 2016 г.

Седмица на португалската култура във Велико Търново (Програма)


За 11-та поредна година Португалският културен институт „Камойнш“ и Великотърновският университет организират Седмицата на португалската култура, известна през годините още като Седмица на културите на португалоезичните държави. Тази година събитието ще се проведе от 16 май, понеделник, до 21 май, събота, с любезното съдействие на община Велико Търново. Основен момент в програмата е прожекцията на наградени португалски филми в Голямата зала на общината. Филмите са с български субтитри, входът е свободен. На 16, 17 и 18 май ще можете да видите по 2 филма, съответно от 18:00 и от 20:00 часа.
            На 16 май от 17:00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ се открива изложбата Португалската идентичност – архитектура в контекст. Представени са 11 емблематични проекта на португалската съвременна архитектура, като един от тях се намира в центъра на Пловдив. Официалното откриване на изложбата ще включва беседа с координатора на Културния център към Посолството на Португалия в София г-н Франсишку Назарет и музикално изпълнение на португалския композитор, музикант и изпълнител Флавиу  Тореш Кантаутор.

Над 8 000 фолклорни изпълнители се надпяват във Велико Търново на дванадесетото издание на Старопланински събор "Балкан Фолк". За световната купа по фолклор ще се състезават състави от България, Русия, Чехия, Румъния, Грузия и Иран.


Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново


Старата столица е домакин на двадесетото издание на Старопланински събор „Балкан Фолк”



400 фолклорни формации и около 8000 изпълнители ще се надсвирват и надпяват във Велико Търново до 22 май. В старопрестолния град официално бе открито двадесетото юбилейно издание на Старопланински събор „Балкан Фолк”. Своето изкуство показват професионални и любителски състави от всички етнографски области в страната. Освен от България, в Световната купа по фолклор ще се състезават също състави от Русия, Иран, Грузия, Чехия и Румъния.
Официалното начало на „Балкан Фолк” бе поставено в събота следобед с дефиле по главната улица „Васил Левски” и кратко представяне пред паметника Майка България. Същинското откриване бе на сцената на Летния театър, където съставите и изпълнителите ще се надпяват през следващата седмица.
Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите, организаторите и участниците в културния форум. „Старопланински събор „Балкан фолк” е завещанието, което неговият създател и вдъхновител Илиян Николов остави на великотърновци, на целия български народ и на цялата световна общественост. Съхраняването на традициите и предаването им на поколенията се превърнаха в кауза, която над 160 000 български и чуждестранни участници осъществиха с общи усилия през годините. Убеден съм, че това благородно дело ще намери своето продължение и в бъдеще. Нека този форум, който е пазител на родовата памет, да пребъде”, заяви Ганчо Карабаджаков.


18 улици във Велико Търново остават без ток утре (16ти май)

На 16.05.2016 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: улици Черни връх, Панорамна, Ал. Константинов от №1 до №37, Ком, Хр. Смирненски, Зеленка от №4 до №78, Цветарска от №2 до №28 и от №1 до №35, Цанко Церковски, Асен Златаров №7А, 11, 2, Иван Момчилов от №2 до №12, Васил Априлов №18, Й. Йовков, Ст. Михайловски №4, Дом за девойки, ПГТ Д-р Васил Берон, ЦДГ Ивайло на ул. Вежен 1, Освобождение №1, 3, 5, 7, 9, Чавдар Войвода №1, 3, 5А, Костантин Кисимов №13, 15; ДЗИ - ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД - ул. Цар Освободител 3.

5 улици във Велико Търново остават без вода утре (16ти май)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c планов peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, на 16.05.2016 г. (Понеделник)  от 9:00 до 17:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa ул. "Гео Милев", ул. "П.К. Яворов",  ул. "Чумерна" и част от ул. "Негованка" и ул. "Д. Полянов".

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново