четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Старопрестолният град отбеляза празника на Търновския гарнизон

Снимки и информация: Община Велико Търново
С факелно шествие, военен ритуал, фолклорна и маршова музика Велико Търново отбеляза празника на Търновския гарнизон. Честването му бе възстановено през 2015 г., след 68-годишно прекъсване, по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.

Пред паметника „Майка България” кметът Даниел Панов каза, че Търновският гарнизон е важна част от славната история на Старата столица и България, от обществения живот и е център на военното образование. „Българската войска има своята важна роля в идентичността и живота на Велико Търново, в нашето общо настояще и бъдеще. Днешният ден е повод за преклонение пред паметта на нашите храбри и достойни предци, а и знак на уважение и признателност към всички, свързали живота си с българската армия”, каза в словото си кметът на старопрестолния град. Той припомни, че празникът военния гарнизон води началото си от 1914 г. е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар, случила се през 1912 г. по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. 

„Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за общността в нашия град. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини. Благодаря на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за инициативата по възстановяване на честването”, завърши Даниел Панов, след което се включи във факелното шествие до крепостта Царевец. Цветя бяха положени пред всички паметници, разположени в района от сградата на Общината до Царевец. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново