четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Въвеждат тримесечна винетка от 1 януари, ще струва 54 лв.

Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона от 1 януари 2018 г. Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

С промените се определя и нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година, което ще важи за всички пътни превозни средства (ППС), независимо от категорията и държавата на регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която изготви „Анализ за изчисляване и определяне на размера на тримесечна винетна такса за ППС от Категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси“ по поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В изготвения и приет от АПИ анализ, определянето на цената на тримесечната винетка е осъществено, чрез принципа на пропорционалност, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащанат

а цена. Така получената референтна стойност за ден при тримесечна винетка е определена цената на тримесечната винетка за леки автомобили в размер на 54 лв. или 28 евро.


Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

Проектът на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата може да бъде видян в Портала за обществени консултации, както и на сайта на МРРБ.


Плоча пази паметта за основателя на Читалище „Надежда“ във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Паметна плоча на основателя на Читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново бе открита днес. Мемориалният знак припомня за живота и делото на Димитър хаджи Павли Иванов, който е и пръв председател на читалищното настоятелство. 

Поводите са както 170-годишнината от рождението на бележития търновец и възрожденец, така и Деня на народните будители – 1 ноември.

Цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на комисията по образование в местния парламент проф. Михаил Харалампиев, настоящият ръководител на читалищното настоятелство арх. Донка Колева и др.
Секретарят на Читалище „Надежда 1869“ Магдалена Костадинова разказа за житейския път на възрожденеца. „Полиглот, търговец, революционер, банкер, дарител и будител, милеещ за България – това е Димитър хаджи Павли Иванов“, посочи Костадинова.


Открита  бе и изложбата „Читалище „Надежда“ и великите народни събрания“, която е подредена във фоайето на културното средище. 

Даниел Панов изиска засилен контрол върху качеството на въздуха

Информация: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов изиска засилен контрол върху качеството на атмосферния въздух в старопрестолния град и периодичен мониторинг в кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“. Изискването е към Регионалната инспекция по околната среда и водите, която разполага само с ръчен пункт за измерване на показанията на фини прахови частици в различни части на града.
Поводът са сигналите на великотърновци за изпускане на емисии в района на Южната промишлена зона. Според жителите на града, това води до замърсяване на въздуха в кварталите Чолаковци и Бузлуджа. Затова, за втора поредна година е изпратено писмо до РИОСВ. С него се настоява за паралелно замерване на качеството на въздуха, чрез поставянето на автоматичен пункт, който да следи замърсяването по различни показатели в районите на двата квартала.  
На базата на данните за 2016 г. от пункта за мониторинг, който е разположен на улица с интензивно автомобилно движение, Регионалната здравна инспекция е изготвила обобщен годишен анализ и оценка на качеството на въздуха в града. Средногодишната концентрация на фини прахови частици „10“ е 32.30 µg/m3. Тази стойност не превишава средногодишната норма за опазване на човешкото здраве, която е 40 µg/m3).
Въпреки това, от всички 329 регистрирани през годината средни денонощни стойности на тези частици, 50 надхвърлят допустимата дневна норма за опазване на човешкото здраве. Тя е 50 µg/m3 за 24 часа. Същата не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в рамките на една календарна година.

Община Велико Търново вече извършва предпроектни прочувания за подобряване на качеството на атмосферния въздух. За реализация на набелязаните мерки кметството ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Програмата за намаляване на вредните емисии и за повишаване на качеството на въздуха до 2020 г. е достъпна в интернет страницата на Община Велико Търново, в раздел „Планове и стратегии“.

Чешмите във великотърновски квартал временно пресъхват

Квартал "Акация" във Велико Търново временно ще бъде без вода днес, съобщават от ВиК "Йовковци" ООД. Причината за пресъхването на чешмите е авария, която налага неотложен ремонт. Водоподаването ще бъде възстановено до 15,00 ч. следобед, посочват от дружеството.

Ето къде във Велико Търново спира токът днес

От 9,00 до 16,00 ч. без ток ще бъдат следните райони във Велико Търново: кв. „Картала“ – ул. „Александър Бурмов – от №10 до №28, ул. „Ангел Каралийчев“ – от №2 до №4, ул. „Камен Зидаров – от №1 до №7. Причината е извършването на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново