четвъртък, 28 юли 2016 г.

С атрактивно дефиле започна Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”


Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград” бе открит днес във Велико Търново с атрактивно дефиле на десетки реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Групите направиха кратки демонстрации на площад „Майка България”, където бяха приветствани от кмета Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и много великотърновци. Даниел Панов поздрави организаторите и участниците във фестивала за опазването на традициите, обичаите, културата и занаятите. След краткото приветствие реанакторското шествие потегли към крепостта Царевец, където още в 9,00 ч. утре ще бъде отворен средновековен лагер.

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век ще оживеят зад крепостните стени, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство. Лагерът отваря в 9,00 ч., като в петък и събота ще може да бъде посещаван до 18,30 ч., а в неделя – до 16,30 ч. Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входната таксата за Царевец.
Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция”. Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

В палатките, шатрите и юртите майстори ще демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти - леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. На място ще бъдат приготвяни гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента. Представено ще бъде въоръжението на различни народи, като за първи път ще се проведат двубои с меч.
Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ ще обработват кожи, метал, дърво, плат. Ще бъде пресъздадено производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Танци, вокална музика и театър от Средновековието ще представи съставът "A l'Entrada" от украинската столица Киев. Румънската група “Ursuluibrun” от Букурещ ще демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка „Наемна дружина Барадж” – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец ще издигне Сдружение "Авитохол" – Варна, което на фестивала ще представи и бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство ще демонстрират  амазонките от “Туида” - Сливен.
Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново ще пресъздаде занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат и реанактори от цяла България.

Снимки: Пресцентър на Община Велико Търново.

Улици във Велико Търново остават без ток утре/петък (29ти юли)

На 29.07.2016 г. от 08:30 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - ул. "Васил Петлешков" от №30 до №56 и от №3 до №15, ул. "Александър Бурмов" от №49 до №87 и от №56 до №82.

Изискано е прецизиране на доклада за общественото въздействие върху околната среда от новия завод за производство на плочи от дървени частици във Велико Търново



Община Велико Търново и Великотърновски общински съвет изискват прецизиране на доклада за обществено въздействие върху околната среда от новия завод за производство на плочи от дървени частици. Инвестицията за близо 150 милиона евро е планирана от австрийката компания „Кроношпан, с цел увеличаване на базата, производствения капацитет и продуктов асортимент.
Становището на Общината и Общинския съвет е по искане на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Посочено е, че инвестиционното предложение предвижда значително увеличаване на производствения капацитет. Докладът за оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ трябва да даде реална и точна оценка за количеството вредни емисии, които ще бъдат отделяни, както и за качеството на атмосферния въздух.
Препоръката на Община Велико Търново е реализацията на инвестицията да бъде в синхрон с мерките, заложени в общинската Програма за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Във връзка със сигналите на жителите на квартал „Бузлуджа” е предложено поставянето на системи за непрекъснат мониторинг на емисиите, които се отделят от всички изпускащи устройства.
Предложението за нова производствена база и разкриването на над 100 работни места бе заявено в края на миналата година. Тогава компанията акцентира върху бързото придвижване на инвестиционните намерения към фазата на реализация и все по-добрият икономически микроклимат в община Велико Търново. За реализация на Инвеститорите потвърдиха, че ще продължат с благотворителните инициативи в подкрепа на детските градини в старопрестолния град, като ще построят нова детска площадка или други съоръжения за най-малките на посочено от Общината място. През последните няколко години „Кроношпан” финансира изграждането две детски площадки, а сред подаръците за детски градини бяха ламиниран паркет и плоскости за мебели.

Общинският плувен басейн в СОУ „Емилиян Станев” ще бъде ремонтиран със средства от Националния доверителен екофонд



Общинският плувен басейн в СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново ще бъде ремонтиран със средства от Националния доверителен екофонд. Това обяви кметът Даниел Панов след питане от общински съветници за състоянието на материалната база. Дейностите са част от проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в училищната и образователната инфраструктура в община Велико Търново”, който е сред одобрените за финансиране от Националния доверителен екофонд.
Сградата на басейна ще бъде топлоизолирана, ще се монтират слънчеви колектори за затопляне на водата, а с прилагането на всички мерки за енергийна ефективност средствата за отопление се очаква да намалеят повече от два пъти. Климатичната камера, която осигурява обезвлажняването и затоплянето на въздуха, също ще бъде подменена със средства от Екофонда.
С финансиране от общинския бюджет ще бъдат монтирани нови въздуховоди и ще бъде реконструирана чашата на басейна, което включва смяна на облицовката и фугиране. Работещият котел е достатъчен, за да покрие пълната топлинна мощност за работата на басейна, а до началото на отоплителния сезон ще бъде ремонтиран пусковият блок на втория котел.
Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в училищната образователна инфраструктура в Община Велико Търново” включва дейности в пет учебни заведения. Четири от тях са в старопрестолния град - СОУ „Емилиян Станев”, ОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Патриарх Евтимий”, както и ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево.  

11 улици във Велико Търново остават без вода до 17:00 часа днес/четвъртък (28ми юли)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 28.07.2016 г. (Четвъртък) от 10:00 до 17:00 ч. щe бъдe cпpянo вoдoпoдaвaнeтo за следните улици в гр. В. Търново: Момина крепост, Тракия, Мизия, Славянска, Стара планина, 3-ти март, Мармарлийска № 20, 22 и 24, Росица, Клокотница, Искър и Средна гора.
Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново