петък, 1 юли 2016 г.

Над 310 000 лева допълнително получава Община Велико Търново за образование

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


Четири дейности ще бъдат финансирани с допълнителния трансфер

Над 310 000 лева допълнително получава Община Велико Търново от Министерството на образованието и науката. Средствата са част от допълнителните трансфери към бюджетите на общините, които бяха одобрени с три постановления на Министерски съвет през миналата седмица. С тях ще се финансират четири дейности в сферата на образованието.
С малко над 189 000 лева ще бъдат закупени учебници, учебни помагала и познавателни книжки. Те ще бъдат предоставени за безвъзмездно ползване на учениците от I до VII клас, както и на децата на 5 и 6 години, които карат задължителната си предучилищна подготовка.
Близо 67 500 лева са предвидени по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа за 2016 г. С тях ще бъдат изплатени обезщетения на освободените педагози и служители в образователната система, включително и при пенсиониране.
Почти 50 000 лева са средствата, с които ще бъдат възстановени транспортните разходи на 134 учители и възпитатели в училищата и детските градини в общината, периода от януари до септември 2016 г. Малко над 4100 лева са заложени изплащане на стипендии на 10 ученици по програмата с мерки за закрила на децата с изявени дарби от държавните и общински училища”.

Комисия обследва състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново. 25 от собствениците вече изпълняват издадените предписания.


Снимка - Община Велико Търново

Разширена комисия от експерти и специалисти от различни институции обследва състоянието на близо 100 сгради в старата част на Велико Търново. Къщите са частна собственост и като част от груповия архитектурен ансамбъл са паметници на културата. Комисията, свикана от кмета Даниел Панов според правомощията му по Закона за културното наследство, е изготвила подробен анализ за всяка от сградите. След установяването на собствениците са издадени са предписания за укрепване и обезопасяване, а 25 от притежателите вече са започнали да ги изпълняват.
По време на последното заседание на Великотърновския общински съвет Даниел Панов припомни, че вече са приети измененията на Закона за културното наследство. Те предвиждат Велико Търново да стане център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. До есента ще бъде осъвременен и регистърът на паметниците на културата, който съществува към Министерството на културата, каза още Даниел Панов.
            Даниел Панов благодари на народните представители от Великотърновски регион, които обединиха усилията си около предложението за нормативни промени. След консултации с Националното сдружение на общините в Република България то бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта.
Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, подчерта Даниел Панов. Кметът посочи, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.

Нов светофар ще регулира трафика по великотърновската улица „Магистрална”


Снимка - Община Велико Търново

Нова светофарна уредба ще регулира трафика по натоварената улица „Магистрална” във Велико Търново, която е част от главния път София – Варна. Контролерите ще помогнат за оптимизацията на движението в кръстовището между улица „Магистрална”, улица „Славянска” и входа към складовата база във Велико Търново. Пресечката е точно до Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и осигурява директна връзка между магистралната улица и  централния булевард „Никола Габровски”.
Подземните комуникации са положени, остава доставката на светофарите и монтирането им, информира кметът Даниел Панов. Очакванията са това да стане най-късно през август. С новата придобивка светофарните уредби по ул. „Магистрална” ще станат общо три, като за движещите се по направления София – Варна и Варна – София ще бъде програмирана зелена вълна.
Осигуряването на светофарна уредба бе допълнително включена дейност към основния ремонт на ул. „Магистрална” след настояване на кмета Даниел Панов. Реконструкцията на 3-километровата натоварена улица, част от главния път „София – Варна”, бе финансирана с 3,7 милиона лева по програма „Транзитни пътища V” на Агенция „Пътна инфраструктура”. Основно бе ремонтиран и Дъговият мост.
Днес улица „Магистрална” е с подсилена основа, обновени бордюри и тротоари, изцяло нов асфалт. В централната ивица, която разделя двулентовите платна, са монтирани 33 пилона, върху които съвсем скоро ще бъдат поставени знамената на Велико Търново, България, Европейския съюз и държавите членки.



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново