понеделник, 19 март 2018 г.

Студенти по туризъм от четири континента стават посланици на Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

40 студенти по туризъм от десет държави, разположени на четири континента, гостуват във Велико Търново за седмица. Те се срещнаха с кмета на Старата столица Даниел Панов и повече от час и половина дискутираха туристическия потенциал на старопрестолния град, утвърждаването му като целогодишна дестинация за културен туризъм, възможностите за развитие на екологичен, фестивален, религиозен, кулинарен, конгресен туризъм.
Студентите споделиха, че Велико Търново е град с жива история и култура и обещаха, че ще бъдат добри посланици на Старата столица като туристическа дестинация.
Оживената дискусия обхвана разнообразни теми - за историята на Велико Търново, за богатото културно-историческо наследство, забележителностите и сградите, датиращи към четири различни архитектурни епохи, за новите обекти като знаковата за Второт българско царство крепост Трапезица, Шишмановата баня, Парка с миниатюрите. Студентите и Даниел Панов говориха също за съвременните форми на маркетинг и туристическо менажиране, за опазването на паметниците на културата и трудностите с установяването на собствениците на някои от старинните къщи.
Кметът Панов посочи, че близо 700 вековни сгради вече имат пълна паспортизация, а само за година и половина са предприети реставрационни дейности по над 90 къщи в Стария град, които са паметници на културата - частна собственост.
Дискусията обхвана и приоритетните инфраструктурни проекти за Северна България - довършването на магистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, както и предстоящото обновяване на летището в Горна Оряховица.
Студентите се интересуваха от мащабната ремонтна дейност в Стария град, от инвестициите в градската среда и туристическата инфраструктура, в социалната сфера, образователната и спортната инфраструктура.
Инициативата за посещението на младите хора е на Висшето училище по мениджмънт – Варна, в партньорство с Университет Кардиф Метрополитен /Великобритания/ и Сити Юнити Колидж /Гърция/. Ръководител на групата е проф. Станислав Иванов – заместник-ректор на Висшето училище по мениджмънт.
Срещата бе част от учебно пътуване с цел „работа на терен“ на близо 40 студенти от България, САЩ, Виетнам, Тайланд, Индия, Великобритания, Китай, Гърция, Русия и Йордания – магистри по туризъм. При престоя си във Велико Търново групата ще изследва възможностите за още по-силно развитие на Старата столица като туристическа дестинация. Студентите имат поставена задача да се запознаят отблизо с потенциала и туристическите ресурси на региона, след което да изготвят презентация и проект за развитие на туризма, заедно с препоръки и предложения за осъществяването му.


Велико Търново празнува! Вижте събитията на 22 март и през седмицата

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново празнува! Отворете изображението отдолу, за да видите как Старата столица ще отбележи своя празник - 22 март, както и какви ше са останалите събития през седмицата. 


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново