петък, 27 май 2016 г.

Във Велико Търново Янтра се върна в коритото си, нивото на реката е под 3 метра

Снимка - Община Велико Търново


Нивото на р. Янтра във Велико Търново вече е около 2,90 метра при критична стойност от 6,50 м. в кв. „Чолаковци” и 7,20 м. в кв. „Асенов”. Кметът Даниел Панов отново посети рисковите участъци, като навсякъде реката се бе върнала в коритото си. Въпреки положителната тенденция на спад Янтра ще продължи да бъде под постоянно наблюдение. Екипи от служители на местната администрация и регионалните дирекции на Пожарна  безопасност и защита на населението и МВР ще наблюдават периодично състоянието на реката.
Заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и експерти огледаха състоянието на мостовете на територията на града и общината. При проверката се оказа, че има струпване на влачени от Янтра клони под колоните на моста до южния вход на Велико Търново, част от главния път Русе – Свиленград. Престои те да бъдат изчистени с помощта на специализирана техника.
Повишаването на нивото на р. Янтра започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9 ч. вчера  нивото на р. Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване, като след 13 ч. нивото бе около 5,50 метра, а след 19 ч. – под 3,70 метра.
Рано сутринта във вчерашния ден кметът Даниел Панов дори свика Кризисния щаб, с цел координиране на действията на територията на цялата община и предприемане на превантивни мерки. Наводнени жилища и улици на територията на града нямаше. Янтра заля частично пътя към селата Шемшево и Леденик и достигна до дворовете на крайните къщи.

Вандализмът върху спортните съоръжения в кв. „Кольо Фичето“ вече застрашава живота на децата!!!

Снимка - Община Велико Търново


Ден след дебатите във Великотърновски общински съвет скейт рампата в кв. „Кольо Фичето“ за пореден осъмна вандализирана, но този път по начин, който непосредствено застрашава живота на децата и младите хора!
Вандали за пореден път не просто прогориха настилките на скейт рампата, но и разхлабиха част от носещите болтове, които държат конструкцията. Авторите на това престъпно деяние са действали хладнокръвно и спокойно. На мястото на изстъплението е оставена бутилка с вода, с която извършителят е залял запаленият участък до разхлабеният болт. Очевидно целта и намерението на грозният престъпен акт е била да се прогори малък отвор, който да не е забележим и така да се предизвика инцидент при използването на скейт рампата от деца, каращи ролери, скейтбордове и велосипеди!
Незабавно след установяване на поредният вандалски акт върху съоръжението заместник кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и служители на ОП „Спортни имоти“ са направили оглед и са предприели спешни мерки за предотвратяване на заложеният зловещ капан и отстраняване на нанесените щети. Затегнати са болтовете на конструкцията. Предстои за пореден път подмяна на част от настилките на рампата за да бъде тя обезопасена и да се избегнат непосредствени рискове от много тежки инциденти с деца и младежи, които използват съоръжението.

При предходният вандалски акт с унищожаване на част от настилките на рампата щетите бяха на стойност 1164 лв. Очевидно хората, които извършват тези вандалщини са недоволни от ефекта и целят инцидент, при който тежко да пострада дете или млад човек!!!

Във Велико Търново започна Фестивала на Балканската скара. Фестивалът „Велико Търново мези” представя кулинарията и фолклора на Балканите.


Снимка - Община Велико Търново

Фестивалът на балканската скара „Велико Търново мези” бе открит снощи в старопрестолния град. Събитието представя кулинарното многообразие на голяма част от Източна Европа, заедно с фолклора, традициите и обичаите на България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Фестът продължава до 29 май включително.
Официалното начало на „Велико Търново мези” бе дадено от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и управителя на основния организатор Пивоварна „Бритос” Габриела Попова. Заедно с тях на сцената бе и популярният изпълнител Георги Енчев.
„Фестивалът „Велико Търново мези” е пример за успешно партньорство между местната власт, бизнеса и неправителствените организации. Каня не само жителите на нашия град, но и хора от цяла България да посетят Велико Търново и да се забавляват”, обяви Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че събитието спомага за опознаването на културата, фолклора и кулинарните особености на всяка една от балканските държави.
Организатори на „Велико Търново мези” са Пивоварна „Бритос” и Фондация „Румънеца и Енчев”, съвместно с Общината и спонсори. Над 200 са участниците в развлекателната програма, която е с безплатен вход.
Много певчески и танцувални изпълнения, детска спортна академия и работилници, уроци по танци, състезания по футбол, баскетбол, пейнтбол с лъкове, табла и белот са предвидени от организаторите. На огромен киноекран ще бъдат излъчвани паметни мачове на българския национален отбор по футбол. Над 1000 награди и 100 литра безплатна бира са осигурени за участниците в надпреварите.
В рамките на фестивала ще бъдат набрани и средства, които ще бъдат дарени с благотворителна цел. Предстои избирането на конкретна кауза.

Стартира кампания за поставяне на българския флаг на хълма Трапезица



    
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
 
Регионален исторически музей-Велико Търново стартира кампания за поставяне на българското знаме на хълма Трапезица. По този начин с трикольора ще бъде отбелязано още едно историческо място в старата столица свързано с българската история и държавност.
     Националният флаг с размери 5х1,5 м ще се развява на 9-метров пилон, поставен на възстановената кула на южната стена на крепостта. За финансиране изграждане на постамента и знамето музеят стартира дарителска кампания. Средства ще се събират чрез спонсори и в музейните дарителници в Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, музей „Възраждане и Учредително събрание, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ , църквите „Св.40 мъченици“ и „Св.Петър и Павел“. 
     Кампанията за поставяне на българското знаме на крепостта Трапезица е част от инициативите за отбелязване на 145 години от създаването на великотърновския музей.  

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново