сряда, 12 април 2017 г.

Общините предлагат България да е домакин на Осмата европейска среща на градовете и регионите

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов ръководи заседание на Управителния съвет на организацията. Една от основните точки е свързана с организирането на форуми на местните и регионални власти в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Водещо предложение е България да домакинства Осмата среща на върха градовете и регионите, което е най-голямото събитие на Комитета на регионите и е планирано за октомври 2018 г.
Кметът Даниел Панов препоръча на колегите си в УС на НСОРБ културните календари на общините за следващата година да бъдат планирани с подходящи събития, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС.
Друга идея е организирането на голяма изложба за многообразното културно-историческото богатство на България, която да бъде свързана с обявяването от ЕС, че 2018 г. е година на културното наследство.


Нови улици радват жителите на квартал „Чолаковци”

Нови вътрешни улици радват жителите на квартал „Чолаковци” във Велико Търново. Асфалтирани са над 4500 квадратни метра локални отсечки и паркоместа, разположени в междублоковите пространства. Работата стартира в края на миналия месец, веднага след заработването на асфалтовите бази и трайното затопляне на времето.
Финансирането е със средства от бюджета. Дейностите бяха заложени в инвестиционната програма на Общината и представляват още един изпълнен ангажимент от страна на кмета на Старата столица Даниел Панов и екипа му към гражданите.
Алеите подобряват достъпа край създадения за първи път в квартала парк, намиращ се в пространството между жилищните сгради до пешеходния мост. Изграждането на зелената зона за отдих, детска и спортна площадки в кв. „Чолаковци”, бяха включени в проекта „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Асфалтирането на вътрешните улици бе допълнителна дейност извън този проект.

Благоустройството на квартал „Чолаковци” ще продължи с реализацията на одобрения от Управляващия орган проект „Съхранена и автентична градска среда на град Велико Търново”, за който вече има осигурено финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014-2020”

Във Велико Търново подаряват 2700 осветени великденски яйца

Снимка и информация: Община В. Търново
2700 великденски яйца ще бъдат осветени в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица” във Велико Търново на Велики Четвъртък. Те ще бъдат подарени на жителите и гостите на старопрестолния град, избрали да посрещнат нощта на Христовото възкресение в крепостта Царевец. За шарената им украса се грижат учениците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий”.
Към всяко яйце ще има и парче козунак. Във Великденската нощ те ще бъдат раздавани на площад „Цар Асен I”. Това ще се случи след възвестяването на Христовото възкресение със звън на всички църковни камбани, изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей на Царевец и преминаването на литийното шествие с факли от крепостта към катедралния храм.

Над 200 великденски яйца ще бъдат дарени на домовете за възрастни хора „Венета Ботева” /В. Търново/ и в с. Балван, на младежите в Кризисния център в същото село, както и на деца, живеещи в два центъра за настаняване от семеен тип. Жестът е осигурен от Община Велико Търново и фирмите „Метро Кеш & Кери”, „ЦБА” и „Консорциум Агробизнес”, със съдействието на кмета Даниел Панов.

Прочута италианска художничка представя в изложба духовната връзка между минало и настояще

Изложба с творби на съвременната и прочута в цял свят италианска художничка Анджела Окипинти представя духовната връзка между минало и настояще. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Живописта и скулптурите се асоциират по оригинален начин с митологичния свят и загатват как емблематични места по българските земи са били променени от човешкото присъствие.
Изложбата „Светът на мита и духовността между минало и настояще” бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директора на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. Тя е подредена на третия етаж в експозиционния център, а почитателите и ценителите на изкуството могат да я разгледат всеки ден до края на месеца. Организатори са Община Велико Търново и Италианският културен институт в България.
Авторката Анджела Окипинти е една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис. Повече от 90 са самостоятелните й изложби, гостували в музеи и галерии в Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Името й присъства в най-големите и авторитетни издания за съвременно изкуство. Редица творби на Анджела Окипинти се намират в многобройни частни колекции, както и в най-големите италиански и международни музеи за съвременно изкуство. 

Снимки и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново