вторник, 24 април 2018 г.

Велико Търново увеличи населението си с 1000 души за година

Снимка и информация: Община Велико Търново
Велико Търново е сред петте български града, чието население се увеличава.  Добрата тенденция бе потвърдена както от Националния статистически институт, така и от информационните регистри на Национална дирекция ГРАО. От НСИ отчитат, че за втора поредна година жителите на Старата столица по постоянен адрес се увеличават и към края на 2017 година те са 68 780 – с над 300 повече спрямо 2016 година.
Още по-категорични за добрата тенденция са данните на ГРАО по критерий „настоящ адрес“ – в края на декември миналата година населението на Велико Търново достига 72 015 души, като ръстът вече е близо 1000 жители.
Статистиката не обхваща студентите, които са поне 10 000. С тях населението на Старата столица надхвърля 80 000 души.
Тенденцията е валидна и за общината, което потвърждава добрия статут на населените места край Велико Търново. Според ГРАО, към края на 2017 година живеещи по настоящ адрес в общината са 91 625 души.
Старопрестолният град става все по-предпочитано място за младите хора. Рекордна бе раждаемостта през последните две години. За цялата 2017 година бебетата във Велико Търново са 1096. Те са повече спрямо 2016 година, когато бе отчетен своеобразен „бейби бум“. Тогава новородените също бяха над 1000.
Останалите градове, които увеличават населението си, са София, Варна, Пловдив и Кърджали.

Любители на фолклора представиха Велико Търново в Брюксел

Снимка и информация: Община Велико Търново

Любителската танцова формация от Велико Търново „Търновска царица“ представи Старата столица и магията на българския фолклор в Брюксел. Талантливите изпълнители на народни танци се включиха в Голямото българско хоро – инициатива, провела се през уикенда в белгийската столица. За втора поредна година организатор на културното събитие е българският евродепутат от ЕНП Ева Майдел.
В рамките на програмата „Търновска царица“ изпълни северняшки и шопски танци, впечатлили стотиците души публика. Особено атрактивни бяха и оригиналните народни носии, с които търновци бяха пременени. Танцьорите проведоха и занимания с деца в неравностойно положение и ги учиха на танцови стъпки, характерни за родния фолклор.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави любителите на фолклора от формацията. Той им благодари, че популяризират българските традиции и обичаи и са добри посланици на Старата столица по света.

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“

Снимка и информация: Община В. Търново

          С поход от Велико Търново до хижа „Божур“ тази събота /28 април/ стартира пролетният дял на традиционната кампания „Движи се и победи“. Началото на туристическата разходка ще бъде поставено в 9,00 ч., а стартова точка е Владишкият мост в кв. „Асенов“. Пътеките по маршрута са маркирани, осигурени са и водачи на групите от туристи. Пред хижата всеки желаещ ще може да се включи в образователна кампания, която включва симулации с „алкоочила“. Те пресъздават усещанията на човек под въздействието на алкохол или наркотични вещества.
            Вторият поход ще се състои на 12 май /събота/ от Старата столица до Конната база край с. Арбанаси. Специална изненада очаква децата – те ще могат да се запознаят отблизо с конете и с помощта на инструктори да усвоят първи уроци за ездата.
            Третата туристическа разходка ще бъде на 2 юни /събота/ от Велико Търново до парк „Ксилифор“. Тогава ще бъде и финалът на пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“. По традиция, след похода ще бъде организиран голям спортен празник с много игри, състезания и забавления за децата и учениците. Те ще могат да стрелят с лък, да карат планински байкове, да играят плажен волейбол, бадминтон и шахмат, да се катерят по висяща въжена стълба и по изкуствена стена и др.
Десетки награди очакват включилите се в кампанията. Най-активният спортист ще получи планински велосипед. Подготвени са четири специални награди – за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и за пълнолетен непушач. Специален плакет от председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов е отреден за най-масово участие на училище. Награди са осигурени също от Министерството на младежта и спорта и Младежкия дом.
Кампанията „Движи се и победи” се провежда за 18-а поредна година, в рамките на програма СИНДИ. От 2001 до 2017 година в инициативите са участвали на 17 600 души. Кампанията е съвместно дело на Община Велико Търново, Великотърновски общински съвет, Туристическо дружество „Трапезица-1902”, Регионална здравна инспекция и Младежки дом. Партньор е Министерството на младежта и спорта.

Започва преобразяването на квартал "Чолаковци"

Снимки и информация: Община Велико Търново

         Близо 1,9 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на великотърновския квартал „Чолаковци“. Строителните дейности са част от големия проект на общината „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
            Първата фаза на дейностите в жилищния комплекс предвижда обновяване на 7400 кв. метра тротоарни и пешеходни алеи, подмяна на улични бордюри и полагане на над 2800 кв. м. асфалтова настилка, монтиране на нови пейки, беседки, кошчета за смет, указателни табели. Освен реновиране на инфраструктурата и на елементите на градското обзавеждане, проектът предвижда и облагородяване – засадени ще бъдат 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни храсти и цветя, а затревена ще бъде обща площ от 9,6 декара. Оформени ще бъдат нови 121 паркоместа.

            По-рано днес бе направена символичната първа копка на дейностите в първата фаза на проекта, касаещи квартал „Чолаковци“. В церемонията участваха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на фирмата изпълнител, а водосвет отслужи отец Славчо Иванов.

            „Продължаваме с облагородяването на квартал „Чолаковци“, започнало в края на 2015 година. Нашата цел е да подобряваме условията за живот както в централната и стара градска част, така и в кварталите и виждате, че това се случва. Сигурен съм, че изпълнителят на проекта ще се справи качествено и в срок със строителните работи“, коментира проф. Георги Камарашев.
            Част от инвестиционното намерение е и обновяването на пешеходната алея между жилищните комплекси „Чолаковци“ и „Бузлуджа“. 600-метровата отсечка ще бъде с нова настилка, чиято обща площ е около 1700 кв. метра. Монтирани ще бъдат пейки, изграден ще бъде кът за отдих, ремонтирана ще бъде подпорна стена, нови ще бъдат и предпазните съоръжения.
            Срокът за реализация на строителството е 245 календарни дни.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново