четвъртък, 28 юни 2018 г.

Почистват коритото на Янтра край храма „Свети Четиридесет мъченици“ след спиране на валежите

Снимка и информация: Община Велико Търново

Коритото и бреговата на ивица на река Янтра, в участъка й от храма „Свети Четиридесет мъченици“ до металния железопътен мост на изхода на Велико Търново, ще бъдат почистени. Дейността по повишаване на проводимостта на реката и по премахване на изкуствените острови ще стартира след спиране на валежите и след стабилизиране на времето. Средствата са осигурени по проект, подаден към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Добрата новина стана бе съобщена след среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, областния управител проф. Любомира Попова и директора на регионалната пожарникарска служба в Старата столица комисар Красимир Кръстев. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с проблемни участъци по теченията на реките Янтра, Белица и др., пресичащи територията на старопрестолния град, общината, а и областта.

През миналата година бе проектирано укрепването и прочистването на над 5 километра от бреговата ивица на р. Янтра в урбанизираната територия на Велико Търново. По инициатива на Даниел Панов, с помощта на специализирана техника коритото бе обект на геодезическо заснемане, проучване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология. Дейностите обхванаха четири критични участъка в рамките на града, един от които е и този край храма „Свети Четиридесет мъченици“. Още тогава бе проектирано следното: почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете. Проучването и проектирането обхванаха и 420 метра от десния бряг на р. Белица.

Повалени дървета бяха премахнати от коритото на Янтра край с. Шемшево

Снимка и информация: Община Велико Търново



Две повалени дървета бяха премахнати от коритото на р. Янтра, в участъка й край с. Шемшево. Бързата на реакция на екипа от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не позволи образуването на изкуствени прагове по реката и съответно – създаването на условия за приливна вълна и покачване на речното ниво.
2,04 метра е нивото на р. Янтра, измерено в 16,00 ч. от радарния сензор на моста в кв. „Чолаковци“. Критичната стойност е 6,50 метра, а от снощи е отчетен спад на нивото с 40 сантиметра. Спокойна остава и р. Белица.
Няма подадени сигнали за бедствени и аварийни ситуации на територията на общината. Кметовете и кметските наместници на населените места следят състоянието на язовирите, малките реки и дерета.

73 незаконни сметища са почистени край Велико Търново през миналата година

Снимка и информация: Община Велико Търново

73 незаконни сметища са почистени край Велико Търново през 2017 година. Голяма част от тях са били в землищата на населените места на територията на общината. Това съобщи кметът на Старата столица Даниел Панов в отговор на питане, отправено по време на днешното заседание на Общинския съвет.
            
През миналата година Община Велико Търново е наложила глоби и имуществени санкции за нерегламентираните сметища, чиято стойност възлиза на общо 8470 лева. 2600 лева от тази сума вече е внесена, а за принудителното събиране на останалата част е сезирана Националната агенция по приходите. Даниел Панов призова кметовете и кметските наместници на населените места да бъдат по-строги, да съставят актове на нарушителите и да изискват местните жителите да изхвърлят различните видове отпадъците на регламентираните за целта места.
            
37 са били почистените нерегламентирани сметища през 2016 г.    

Община Велико Търново подкрепя и доброволните инициативи по почистване на замърсени терени, инициирани от великотърновците от най-голямата група за спорт и здравословен начин на живот TurnovoRuns. На доброволците биват осигурявани необходимите материали за събиране на отпадъците, а при нужда – и последващо транспортиране.

Четири пръскания срещу комари предстоят в парковете на Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Четири пръскания срещу комари предстоят в парковете във Велико Търново през юли и август. Третиранията ще бъдат извършвани във вечерните часове и ще обхванат всички зони за отдих както в Старата столица, така и в Арбанаси.

Първото пръскане ще бъде в периода 4-6 юли. Поетапно в трите дни ще бъдат обхванати парковете  „Дружба”, „Марно поле”, „Майка България“, „Картала”, „Акация“ и боровата гора, „Качица”, „Бузлуджа”, „Колю Фичето”, „Никола Габровски”, „Света гора”, „Ксилифор” и „Лакото” – Арбанаси. Около всяка локация ще бъдат поставени необходимите стикери за използваните препарати.

Втората обработка ще е по същия ред – в периода 18-20 юли. Третото и четвъртото пръскане ще са във времето от 8 до 10 август, както и от 22 до 24 август.

Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи – предварително окосени.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново