събота, 5 август 2017 г.

Операта „Мария Десислава“ - единственото българско заглавие на „Сцена на вековете“ развълнува публиката

Снимка и информация - Община Велико Търново
За пръв път  зрителите на „Сцена на вековете“ на Царевец имаха възможността да видят един по-модерен прочит на емблематичното произведение на българското оперно творчество „Мария Десислава“.
В годината, в която отбелязваме 820 години от възкачването на престола и 810 години от кончината на един от най-бележитите ни владетели – цар Калоян, Държавна опера – Русе представи операта „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев. Това е единственото българско заглавие на тазгодишната „Сцена на вековете“.
 На историческата крепост Царевец  заглавие от български автор бе изпълнено на български език и е тематично свързано с духа на това славно и  свято за българите място.
Премиерата на спектакъла е била на 2 август в Русе. За постановката в рамките на „Сцена на вековете“ на Царевец снощи ценители на висококачествените оперни спектакли от чужбина и цялата страна бяха дошли за да се насладят на драматичната съвременна постановка.
Снимка и информация - Община Велико Търново
Драмата покрай падането на България под турско робство, трагичната съдба на последния български цар Иван Шишман и неговата сестра Мария-Десислава, тежките и съдбовни събития, в които присъстват и патриарх Евтимий, и владетелят на видинското царство Иван Страцимир, са повод Парашкев Хаджиев да напише едно от най-вълнуващите си произведения по чудесното либрето на Камен Зидаров.
Постановката на Държавна опера – Русе обаче не акцентира върху историческите факти и подробности – не само като събития, но и като декор и костюми. Идеята на постановъчния екип бе да се задълбае в чувствата, които са вълнували реални исторически личности, да се покаже драматизма на историческия момент и тежките решения, до които са принудени да стигнат главните герои.
Снимка и информация -
Община Велико Търново
За пръв път на публиката се предложи един по-модерен прочит на това произведение. Не само като костюми и сценография, но и като обща визия за спектакъл. Използвани бяха доста видеоефекти, кино-фрагменти, мултимедийните прожекции продължават буквално през целия спектакъл, а цялата стилистика е изчистена и поднесена по един нов начин.
В главната роля влезе Мария Цветкова, която е и солист на Държавна опера – Русе. Партнира   и  тенорът на Русенската опера Петър Костов в ролята на Мирослав, а в ролята на нейния брат Иван Шишман влезе баритонът Александър Крунев, а диригентът Владимир Бошнаков дирижира хор и оркестър на Държавна опера – Русе.
Като комплимент към публиката от операта, един стол предварително беше маркиран с 3 червени ленти на гърба. В антракта режисьорът обяви, че човекът, който седи на този стол, ще получи като подарък големия нагръден кръст, който носи Иван Шишман. Оказа се, че това е г-жа Мариета Тодорова от Сливен, дошла със семейството си (мъж, сестра и две деца) специално за представлението. Г-жа Стоянова е почитател на "Сцена на вековете" от предни години.



Улици в Горна Оряховица остават без ток в сряда (9ти август)

На 09.08.2017 г. от 09:30 ч. до 11:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. ”Акация” и ул. ”Цар Освободител” № 52.

Населени места в община Велико Търново остават без ток в сряда (9ти август)

На 09.08.2017 г. от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: общините Павликени и Велико Търново: с. Вишовград, Каменна кариера с. Вишовград, с. Емен, МТП Помощно стопанство - гр. Бяла черква, МТП Вилна зона - гр. Бяла черква, МТП Бента, ПС Терешкова, МТТ „МТЕЛ – Вишовград“ и всички абонати, захранващи се от ВЕЛ „Вишовград”.

Село в района на Велико Търново остава без ток в сряда (9ти август)

На 09.08.2017 г. от 16:25 ч. до 16:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Велико Търново - част от с. Арбанаси.
На 09.08.2017 г. от 09:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Велико Търново - с. Арбанаси, абонатите, захранени от МТП Вили.

Части на Горна Оряховица остават без ток в понеделник (7ми август)

На 07.08.2017 г. от 08:30 ч. до 09:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: хижа “Божур”, хижа “Камъка”, зем. производител “Петко Илиев”, ЕТ “Вили – Димитър Папазов”, ЕТ “Tошко Коларов”, “Екосорт” АД , ”Техноресурс” ООД, манастир “Св. Илия”, механа “Чуруковец”, абонатите, захранени от МТП “Животновъд” и МТП „Арбанашко бърдо”.

Село в близост до Велико Търново остава без ток в понеделник (7ми август)

На 07.08.2017 г. от 09:25 ч. до 09:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Велико Търново - част от с. Арбанаси.

Населени места в община Велико Търново остават без ток за 5 дни (7ми август - 11ти август)

В периода 07.08.2017 г. - 11.08.2017 г. от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Павликени и Община Велико Търново: в различни части на гр. Бяла Черква, с. Вишовград, с. Емен, с. Мусина, с. Русаля, с. Росица, с. Дичин, с. Водолей, с. Паскалевец, с. Лесичери, с. Стамболово, с. Дъскот, с. Батак, с. Сломер и с. Карайсен.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново