понеделник, 15 август 2016 г.

Нова атракция във Велико Търново - реставрират баня от времето на цар Иван Шишман

Снимка: Община Велико Търново
Нова атракция ще радва жителите и многобройните туристи във Велико Търново. Шишмановата баня, която датира от времето на цар Иван Шишман, ще бъде реставрирана със 725 000 лева, които Общината спечели по проект, финансиран от Европейското икономическо пространство. Обектът е публична общинска собственост и се намира в квартал „Асенов” и в непосредствена близост до храм „Св. Св. Петър и Павел” и средновековната църква „Св. Иван Рилски”.
Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ предвижда консервация, реставрация и експониране със защитно покритие на Шишмановата баня, която е недвижима културна ценност с национално значение. Срокът за реализация е до 30 април 2017 г. Аварийните мерки започват с укрепване на основните й зидове от запад. Консервационната намеса включва надграждане на останалите стени, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина, на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Като основа ще се ползват запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания.
Предвидено е монтирането на ограда между паметника на културата и улицата,  както и изграждане на стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала. Теренът около Шишмановата баня ще бъде облагороден, заложени са и мерки, които да подчертаят уникалността на недвижимата културна ценност. При реализацията на проекта управлението на отпадъците ще е по начин, осигуряващ опазване на околната среда.

Хиляди празнуват в деня Голяма Богородица в Арбанаси

Сн. Община Велико Търново
Хиляди гости събира китното великотърновско село Арбанаси в днешния ден, когато се чества най-големият летен християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Още в нощта на 14 срещу 15 август стотици миряни се събраха край манастира „Свето Успение Богородично”, в който се пази чудотворна  икона на Божията майка. За изображението се смята, че има свръхестествена сила и помага при различни болести. Няколко хиляди души се докоснаха до иконата само до ранния следобед.
Сн. Община Велико Търново
Арбанаси също празнува днес. Програмата започна още в ранни зори с празнична литургия, последвана от различни спортни прояви. Те продължават през целия ден и се провеждат както в центъра на селото, така и в конната база.
Кулминацията на празненствата е от 18,30 ч. довечера – на централния площад ще бъде извършен водосвет, а кметът Тошо Кръстев ще приветства всички гости. Финал ще бъде сложен с концерта на талантите от детско вокално студио „Румина” и на популярната изпълнителка Поли Паскова.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново