четвъртък, 26 май 2016 г.

Нивото на р. Янтра продължава да се понижава и вече е около 4 метра. Реката остава под наблюдение.

Снимка - Община Велико Търново


Нивото на р. Янтра във Велико Търново продължава да се понижава и към 18,00 ч. вече е около 4 метра при критична стойност от 6,50 м. Въпреки положителната тенденция на спад Янтра ще продължи да бъде под постоянно наблюдение, според издадената от кмета на община Велико Търново Даниел Панов заповед. Екипи от служители на местната администрация и регионалните дирекции на Пожарна  безопасност и защита на населението и МВР ще продължат да наблюдават шестте рискови участъка.
Още рано тази сутрин кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб с цел координация на действията на различните институции и набелязване на предаварийни мерки. Даниел Панов обходи рисковите участъци в кварталите „Света гора” и „Асенов”, както и покрай тунелите покрай жп спирка Трапезица. Заедно с кмета на старопрестолния град бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорите на ОД на МВР и на РД ПБЗН ст. комисар Димитър Машов и Красимир Кръстев. Националният военен университет „Васил Левски” осигури специализиран, високопроходим камион, а 20 курсанти бяха в готовност да помагат на гражданите. Вече близо Даниел Панов държи постоянна връзка с отговорните институции в Габрово, както и с кметовете на населените места в община Велико Търново, през чиято територия преминава Янтра.
Повишаването на нивото на р. Янтра започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9 ч. тази сутрин  нивото на р. Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване, като след 13 ч. нивото бе около 5,50 метра.

Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий", откри изложба в Европейския парламент в Брюксел


Снимка - ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка - ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"

По случай 24 май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, Факултетът по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св.Кирил и Методий" представя своя изложба в Европейския парламент, Брюксел (Белгия), посветена на кирилицата. Тържественото откриване на експозицията се състоя на 24 май 2016 г. в 19,00 ч. в сградата на парламента.
Изложбата е от 20 шрифтови табла, илюстриращи духа и естетиката на българската кирилица, които вървят ръка за ръка с българската традиция.Таблата са дело на студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св.Кирил и Методий", катедра Графичен дизайн и визуална комуникация.
В допълнение към експозицията се проведе класически концерт с творби, написани от изключително талантливата млада композиторка Добринка Табакова.
По време на визитата в Брюксел беше направено посещение и в българската секция в Европейското училище.
Официални гости на събитието от страна на ВТУ "Св. св.Кирил и Методий" бяха доц.д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност и доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство.
Изложбата бе организирана от г-н Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент.


Нивото на р. Янтра се понижи с 20 сантиметра, реката остава под непрекъснато наблюдение

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов обходи рисковите участъци


Нивото на р. Янтра във Велико Търново се понижи с 20 сантиметра и вече е 5,50 м. Това показаха последните измервания, направени към 13,00 ч. Реката остава под непрекъснато наблюдение, а екипи от служители на Общината, Регионална дирекция „Пожарна  безопасност и защита на населението” и Районното управление на полицията обхождат шестте локации в града, където се правят измерванията.
Още рано тази сутрин кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб за набелязване на предаварийни мерки. Даниел Панов обходи рисковите участъци в кварталите „Света гора” и „Асенов”, както и покрай тунелите покрай жп спирка Трапезица. Заедно с кмета на старопрестолния град бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорите на Областната дирекция на МВР и на РД „ПБЗН” ст. комисар Димитър Машов и Красимир Кръстев.
Съдействие имаше и от Националния военен университет „Васил Левски”, като бе осигурен специализиран камион, а 20 курсанти бяха в готовност да помагат на гражданите.  От снощи Даниел Панов държи постоянна връзка с отговорните институции в Габрово, както и с кметовете на населените места в община Велико Търново, през чиято територия преминава Янтра.
Повишаването на нивото на р. Янтра започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9 ч. тази сутрин  нивото на р. Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване.

Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб, нивото на р. Янтра се покачи с повече от три метра. Частично залети са улици в селата Леденик и Шемшево, взимат се предаварийни мерки.


Снимка - Община Велико Търново

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради продължителните и обилни валежи, които доведоха до повишаване на нивото на река Янтра с повече от 3 метра. Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6 ч. тази сутрин  нивото на р. Янтра е около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра.
Повече от 10 часа състоянието на реката се следи от служители на Община Велико Търново, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Районно управление на полицията. Постоянно се обхождат шестте точки, отредени за измервания. През цялата нощ екипите държаха постоянна връзка с кмета Даниел Панов. Непрекъснато се следи нивото на Янтра и в Габрово, откъдето приижда водната маса.
До момента частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. „Асенов” във Велико Търново, където залети улици и сгради няма. От Националния военен университет „Васил Левски” е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда курсанти от НВУ също ще помагат на хората, които живеят покрай р. Янтра. Дежурните екипи взимат предаварийни мерки. За момента няма подадени сигнали за наводнени жилищни имоти.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново