четвъртък, 20 юли 2017 г.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за събота (22ри юли)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


Временна организация на движението на 22 юли /събота/

Във връзка с откриване на двадесетото издание на Международен фолклорен фестивал „Велико Търново“ ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 22 юли /събота/ 
-във връзка с провеждането на дефиле на участниците в Международен фолклорен фестивал „Велико Търново“ за движение ще бъде затворена улица „Васил Левски“ от Студентски стол № 2 до сградата на Община Велико Търново в периода от 17,30 до 19,30 ч.;
-във връзка с излъчването на Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ ще бъде затворен за движение площад „Цар Асен I“, както и прилежащите му улици в периода от 22,15 до 23,00 ч.

Изложба по международен проект „Знаци на свободата и героизма“ гостува във Велико Търново

Плакат и информация -
Регионален исторически музей, гр. Велико Търново


На 21 юли 2017 г. от 17. 30 ч. в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде представена изложбата "Знаците на свободата и героизма", посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.).
       Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи на автори от България, Русия и Румъния. Тя е част от международен проект,по повод годишнината от военните действия на Наско Якимов (Издателство „Славена“), Валентин Плетньов (директор на РИМ-Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев.
       В експозицията са включени  специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната.от художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния). Подборът на фотографии, факсимилета на документи и текстове в изложбата е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев.
       Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева участва с портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев – с батални сцени и портрети на войни. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали.
       Проектът „Знаци на свободата и героизма“ ще продължи развитието си и през 2018 г. с представяне на изложбата в Русия и Румъния,
       Във Велико Търново изложбата ще бъде експонирана до 21 август 2017 г.

Санирането във Велико Търново върви с добри темпове (СНИМКИ)

Снимки и информация: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов провери темповете на саниране на многофамилни жилищни сгради, включени в Националната програма за енергийна ефективност. Той провери хода на строителните дейности по блокове на улиците „Ген. Иван Сарафов“ в кв. „Бузлуджа“, „Краков“ и „Плиска“. И на трите адреса изпълнителите работят в срок, а санирането на сградите е в напреднала фаза.

Жители, чиито домове са в горепосочените сгради, споделиха, че са доволни от работата, от променените и подобрени както техническо състояние на блоковете и апартаментите, така и на външния им вид. Те благодариха за съдействието, получено от страна на експертите и специалистите в Община Велико Търново в процеса на създаване и регистрация на сдруженията на собственици.

Близо десет блока в старопрестолния град са изцяло санирани от началото на действие на новата Национална програма за енергийна ефективност. Дейностите по още четиримногофамилни сгради, намиращи се на улиците „Краков“, „Плиска“, „Ген. Иван Сарафов“ и „Ален мак“, са на финален етап. За блоковете на улиците „Георги Живков 1“ и „Филип Тотю“ 15 и 17 има избран изпълнител, предстои издаването на строителни разрешения. По процедурите за инженеринг за кооперациите на улиците „Георги Измирлиев“ 15 и 16, „Райчо Николов“ 1 и „Ниш 4“ текат сроковете за обжалване. Предстои обявяването на обществени поръчки за блоковете на улиците „Ален мак“ 4  и „Георги Измирлиев“ 12.

За други 44 жилищни сгради заявленията вече са подадени в Българската банка за развитие. Това предстои да се случи и с документите на сдруженията на собствениците на още 31 блока.


Община Велико Търново с поредна акция срещу паркирането в тревните площи

Снимка и информация: Община В. Търново
Община Велико Търново предприема поредна акция срещу паркирането в тревните площи и междублоковите пространства, които са общинска собственост. Само във вчерашния ден до сектор „Пътна полиция“ са подадени няколко сигнала, придружени със съответния снимков материал, срещу водачи, оставили автомобилите си върху зелена зона в квартал „Бузлуджа“. На нарушителите са съставени фишове за допуснатите нарушения.
Няколко междублокови пространства в кв. „Бузлуджа“ бяха облагородени по европейски проект, а дейностите включваха монтиране на поливни системи за зелените зони, обособяване на пешеходни алеи и паркоместа.
Паркирането в тревни площи и паркове общинска собственост подлежи на санкция и по Наредбата за опазване на зелените системи. Служители в Община Велико Търново извършват ежедневни проверки. Само за нарушения от този тип в района на Дома за възрастни хора „Венета Ботева“ са издадени седем акта. Всеки от водачите, паркирал автомобила си върху зелените площи, е глобен. Санкцията за първо нарушение е между 100 и 500 лева, а за повторна недобросъвестна проява достига до 1000 лева.

Разрешен е и проблемът със затрудненото автомобилно движение по улица „Иван Хаджидимитров“ в кв. „Бузлуджа“. По инициатива на общински съветници и след резолюция от страна на кмета Даниел Панов са забранени паркирането и престоя по отсечката, в района от пазара в квартала до СУ „Вела Благоева“. Контролът от страна на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ преустанови случаите на неправилно паркиране по улицата. 

Над 300 великотърновци се забавляваха с голям балон. /СНИМКИ/

Снимки: Градски транспорт Велико Търново

Над 300 великотърновци се забавляваха по време на демонстрациите с голям топловъздушен балон, съобщиха от кметството. Велико Търново бе сред първите от общо 10 града в България, в които бъдещата туристическа атракция за целия трансграничен регион покрай р. Дунав бе представена. Балонът бе издигнат на повече от 10 метра височина. 

Тестовете бяха напълно безплатни за посетителите. Демонстрацията стана възможна чрез проекта "Приключение с балон - нов съвместен туристически продукт. 

Голяма част от Велико Търново остава без вода!

Снимка: Градски транспорт Велико Търново
Информация: "ВиК Йовковци"
Голяма част от Велико Търново остава без вода заради авария на основен водопровод. От "ВиК Йовковци" съобщават, че водоподаването вече бива ограничавано за булевард "Никола Габровски", Западната промишлена зона, улица "Козлуджа", части от улиците "Краков" и "Славянска", също за улиците "Филип Тотю", "Ниш", "Ильо Войвода", "Йоновка", "Бойчо Войвода", "Велики Преслав".
От дружеството се извиняват за причинените неудобства и обещават водата да бъде пусната до 15,00 ч. днес или по-рано.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново