понеделник, 9 януари 2017 г.

Снегорините работят по второстепенните улици на Велико Търново, разширяват почистената от снега площ

Снимка и информация: Община В. Търново
Снегопочистващата техника във Велико Търново продължава да работи с приоритет по второстепенните улици на старопрестолния град, за да бъде допълнително подобрена проходимостта им. Кметът на Старата столица Даниел Панов и екипът му следят обстановката и периодично проверяват как се изпълнява възложената работа по места, в различните квартали и зони на града. Даниел Панов е в непрекъсната кореспонденция както с гражданите, така и с отговорните за дейността о зимната поддръжка фирми.
„Нека хората, които чистят автомобилите си, да не хвърлят снега на улиците, тъй като това налага повторно минаване на снегорините. Ангажирали сме допълнителна малогабаритна техника за по-тесните отсечки. Благодаря за активността и споделените мнения, благодаря и на тези великотърновци, които събират снега покрай домовете и гаражите си на купчини и не затрудняват работата на машините”, коментира Даниел Панов. Кметът на Велико Търново лично отговаряше на всеки от подадените до него сигнали и го предаваше на отговорните фирми.
Обилният снеговалеж във Велико Търново и общината продължи близо две денонощия. Проходимостта на главните улици и отсечки бе осигурена, а въпреки усложнената зимна обстановка, градският транспорт се движеше нормално и без закъснения. Разширяването на площите, почистени от снега, продължава по второстепенните улици, тротоарите, паркоместата, обществените пространства.
Непрекъснато работят машините на фирма „Нелсен Чистота”, която отговаря за дейността по зимната поддръжка. На крак са десетки служители на ОП „Зелени системи” и ОД „Организация на движението, паркинги и гаражи”. Привлечена е и допълнителна техника от фирмите „Политрейд Кънстръкшън”, ЕТ „Надежда – Надежда Христова” и „Водстрой ВТ”.
Движението по пътищата към населените места в община Велико Търново се извършва при зимни условия. Няма населени места без ток и вода. Сигнали гражданите могат да подават до оперативния щаб в Общината на тел. 066/619-102. Съгласно нормативната уредба собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.


Индонезия предлага на великотърновски младежи арт обучения на екзотични острови

Снимка и информация: Община В. Търново
Посолството на Индонезия набира кандидати за две стипендиантски програми в областите на изкуствата и културата - Darmasiswa 2017 и IASC – Indonesian Art and Culture Scholarship. Младите хора следва да са завършили средното си образование в гимназия, да са на възраст между 21 и 30 години, да притежават и развиват артистичните си умения и талант. Стипендиите покриват всички разходи: таксите за обучение, пътуването, включително стойността на самолетните билети, настаняването, локалния транспорт, здравната осигуровка. Осигурени са ежемесечни средства за свободно ползване.
Стипендиантите ще се обучават в продължение на три месеца – от 6 май до 19 август 2017 г. Занятията и заниманията ще се провеждат в центрове за културата и изкуствата, разположение в градовете Денпасар /остров Бали/, Макасар /провинция Южно Сулавеси/, Сурабая /провинция Източна Ява/ и Паданг /остров Суматра/. Одобрените кандидати ще живеят сред местното население, ще се запознаят с индонезийското културно наследство, характерните обичаи и изкуства. Предвидени са и посещения до няколко исторически местности, както и изучаването на индонезийски език.
Програмите са инициирани от индонезийските Министерство на образованието и културата и Министерство на външните работи. Те са предложени на Община Велико Търново от Посолството на Индонезия в България и са пример за ползотворното взаимно сътрудничество.
Документите, необходими за регистрацията, се приемат в дипломатическото представителство до 30 януари за IASC и до 9 февруари за Darmasiswa 2017. При проявен интерес кандидатите могат да посетят сайта http://darmasiswa.kemdikbud.go.id или да заявят желанието си за участие на email iasc@kemlu.go.id.  

Велико Търново отбелязва китайската Нова година с безплатен спектакъл. Вижте всички събития за седмицата

Отбелязването на китайската Нова година е най-атрактивното събитие през тази седмица във Велико Търново. Безплатният спектакъл ще бъде на 14 януари /събота/ от 19,00 ч. Мястото е Дворецът на културата и спорта.

Вижте всички събития за седмицата тук.

4-14 януари, Фоайе на РНБ „П.Р.Славейков“
Изложба „Индианско лято“ – организатор - Посолството на САЩ в България, в сътрудничество с фондация „Америка за България“ и с медийната подкрепа на списание National Geographic България



17,00 ч
ДКС „Васил Левски”
ПОНЕДЕЛНИК – 9.01.17 г.
Общински турнир по футбол на малки вратички – откриване и четири футболни срещи

10,00 ч
Община В. Търново – Зала 302

10,00 ч
Община В. Търново – Ритуална зала


17,00 ч
ДКС „Васил Левски”
ВТОРНИК - 10.01.17 г.
Откриване на работна среща с кметове от община Велико Търново и представители на различни институции
Модернизация на образованието – дискусия, организирана от Областен информационен център – Велико Търново /събитието е под въпрос и може да бъде отменено/

Общински турнир по футбол на малки вратички – четири футболни срещи

17,00 ч
ДКС „Васил Левски”
СРЯДА – 11.01.17 г.
Общински турнир по футбол на малки вратички – четири футболни срещи

17,00 ч
ДКС „Васил Левски”
ЧЕТВЪРТЪК – 12.01.17 г.
Общински турнир по футбол на малки вратички – четири футболни срещи

11,30 ч
Спортен комплекс „Ивайло”,
зала за лека атлетика
ПЕТЪК – 13.01.17 г.
Турнир по лека атлетика „Спринт 2017” – откриване и първа серия от надпреварата

11,00 ч
Читалище „Искра”
18,00 ч
ДКС „Васил Левски” – фоайе

19,00 ч
ДКС „Васил Левски”
СЪБОТА – 14.01.16 г.
Театър ВЕСЕЛ представя: „Храбрият оловен войник“ – куклен спектакъл на Театър ВЕСЕЛ
Демонстрации на традиционни китайски занаяти и откриване на изложба за китайската култура и изкуство- вход свободен
Новогодишен спектакъл в популярния стил „Съчуанска опера” по случай отбелязването на китайската Нова година – вход свободен

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново