неделя, 8 май 2016 г.

8 улици във Велико Търново остават без ток утре (9ти май)

На 09.05.2016 г. от 09:00 ч. до 15:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. П. Яворов; ул. Алеко Константинов; ул. Мальовица; ул. Гео Милев; ул. Вежен; Автосервиз и комплекс „Кастекс”; пицария Бианко; Очна клиника Св. Петка, ул. Зеленка 80, 82, 84, ул. Вихрен 1, 3, ул. Освобождение 2 и 4; газстанция на ул. Ст. Михайловски. 
В периода 09.05.2016 г. - 14.05.2016 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново: абонатите на ТП 4 в с. Водолей.

Автомобилният ас Румен Дунев спечели състезанието „Писта Велико Търново”, което се проведе през уикенда в старопрестолния град

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов откри надпреварата

Автомобилният ас Румен Дунев спечели състезанието „Писта Велико Търново”, което се проведе през уикенда в старопрестолния град. Дунев (Mitsubishi Lancer Evo 9) се класира на първо място след двете състезания в клас „Макси & Туринг”, а на втора позиция остана Пламен Камбуров. В първата гонка стартовата решетка бе определена според резултатите от квалификацията, а във втората – според най-добрите обиколки от първата надпревара.
Състезанието бе открито от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който поздрави организаторите, състезателите и спонсорите. „Сигурен съм, че 2-6 километровото трасе, старт-финалната и обратната прави, както и техничните завои носят много адреналин и удоволствие на всеки един пилот и много емоция на публиката”, каза Даниел Панов, след което пожела успехи на всички състезатели. Сред официалните гости бе и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.
Във вчерашния ден автомобилите преминаха технически преглед, а тренировките продължиха до късно следобяд. Клуб „Етър Рейсинг” организира мащабното събитие в партньорство с Българската федерация по автомобилен спорт и Община Велико Търново. Участниците бяха разделени в три класа – „Спорт”, „Туринг” и „Макси”, като впоследствие втората и третата категория бяха обединени.



Над 100 000 души посетиха юбилейния Национален събор на овцевъдите в България

Снимка - Вл. Андреева


Въпреки нестабилното време и пролетните валежи над 100 000 души посетиха петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и привлече с колоритна програма и много атракции хора от цялата страна.  Метеоролигчните условия и дъждовете не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни овчи и кози продукти и фермерските състезания през трите дни на Събора.Чевермета и пататници по родопски, ястия по стари рецепти и автентична кухня от региона и съседна Румъния изкушаваха посетителите в кулинарните зони. Сред най-посещаваните места на Събора бяха зоните за директни продажби, в които родни производители предлагаха  овчи и кози млечни продукти.
       В последния ден на Събора  8 май, овациите на публиката събраха участниците в народните борби. На официална церемонияв неделя бяха и връчени наградите от Фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който се включиха над 2000 изпълнители. Журито единодушно присъди Голямата награда за изпълнение на едноименната песен на  15-годишната  Петя Станеваот школата по народно пеене при Национално училище по изкуства „Добри Христов“,Варна.
Заради наложените мерки за сигурност във връзка със заболяването нодуларендерматит тази година на Събора нямаше изложения на овце и кози. Различните породи бяха представени алтернативно, чрез специализирана фотоизложба.  Посетителите обаче видяха състезания на коне тежковози, изложения на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско  овчарско куче и международна кинеложка изложба.
Съборът на овцевъдите в България е събитие  единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
      В рамките му на 7 май се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия

С парад на знамената и аудио - визуалния спектакъл "Звук и светлина", Велико Търново ще отбележи Денят на Европа (9ти май - понеделник)



Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
ПРОГРАМА
ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

9 май 2016г./понеделник/ – гр. Велико Търново

10.10  - 10.30 ч.От Студентски стол №2 до сградата на Община Велико Търново
Парад на знамената на страните-членки на Европейския съюз
Участват: Духов оркестър при СОУ „Емилиян Станев“, знаменна група, звезда и студенти, мажоретки от ЦДГ „Соня“, ЦДГ „Слънце“ и ЦДГ „Ален мак“, деца от детските градини на Велико Търново с карнавални костюми
10.30 – 11.00 ч. Пред сградата на Община Велико Търново
10.30 ч. Празничен ритуал за издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Велико Търново
10.35 ч.      Приветствия на:
                        - Даниел Панов, Кмет на Община Велико Търново
                        - Елица Йорданова, абитуриент от ХІІ Г клас на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”
10.40 ч.   Стихотворение „Денят на Европа“ в изпълнение на Ванина-Мари Иванова, ученичка от І Г клас на ОУ „Бачо Киро”
10.45 ч.     Изпълнение на мажоретен състав на ЦДГ „Соня“ и на децата от ЦДГ „Слънчев дом”
                   Щандове с материали за европейските институции.
11.00 ч.      Парк „Марно поле“
                   Европейски детски празник.
21.00 ч.     Площад „Цар Асен І“
                  Аудио-визуален спектакъл „ЦаревградТърнов – звук и светлина“


Организатори:
Община Велико Търново,
Европейски информационен център „Европа директно”

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново