петък, 24 февруари 2017 г.

Извършва се частичен ремонт на тротоарна настилка пред читалище „Искра“

Снимка и информация - Община Велико Търново


В отговор на жалби от граждани Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов разпореди извършването на частичен ремонт на тротоарната настилка пред читалище „Надежда“.
Тротоарът, който свързва пешеходните части на улиците „Мармарлийска“ и „Бачо Киро“ беше в лошо състояние и затрудняваше безопасното придвижване на гражданите.
От днес започна частичен ремонт, в рамките на който участъкът ще бъде застлан с вибропресовани павета с два цвята, които ще образуват шарки по настилката. Общата площ, върху която се извършва ремонта е над 200 квадратни метра. По този начин тротоарът пред едно от емблематичните за Велико Търново читалища ще бъде обновен с материали и технология, подобни на тези, с които вече бяха ремонтирани близо 20 000 квадратни метра тротоарна настилка в града.
Освен подновената тротоарна настилка пешеходната пространство пред читалище „Искра“ ще бъде оборудвано и с нов обезопасителен парапет. Старият, амортизиран парапет ще бъде ремонтиран и поставен на друго място, което ще бъде използван за същата цел.


Ясни правила и улеснения в Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на град Велико Търново



Приемането на учениците в първи клас на общинските училища в град Велико Търново за учебната 2017/2018 година ще се става, съгласно нова Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища в град Велико Търново, приета на сесия на общинският съвет.
Наредбата обхваща процеса на обявяване броя на паралелките и броя на учениците в тях; регистриране за участие в класиране за прием в първи клас; класиране на учениците по определени критерии; записване на учениците, класирани за прием в съответното училище; изготвяне на график на дейностите.
С приемането на Наредбата се цели:
-осигуряването на възможности за обхват, обучение и възпитание на децата в общинските училища на град Велико Търново и определяне на условията и реда за прием на ученици в първи клас;
-да бъдат въведени ясни правила за всички общински училища, да бъдат улеснени и по-добре информирани родителите, а училищните администрации да оптимизират работата си, свързана с приема на първокласниците.
            В новата Наредба водещ критерии е близостта на училището до дома на детето-Настоящият адрес на родителите трябва да е близо до учебното заведение. Тази система се разработва в интерес на родителите и техните деца. Тя дава възможност родителите да са спокойни, че за тяхното дете ще има място в училището, което е най-близо до дома им. Това не означава, че те нямат право да подадат заявление в друго училище, което се намира на по-голямо разстояние. В случаите, в които го направят, съответният директор, след направеният подбор и подредбата на децата по установените критерии, би могъл да запише детето от друг по-далечен район, ако преди това е удовлетворил желанията на родителите от района, прилежащ към училището. Така първо се записват децата, които живеят най-близо до училището и след това, ако има свободни места, те са за деца от други, по-отдалечени райони.  Предвижда се първото класиране да е най-рано в началото на месец юни, когато децата ще са получили удостоверенията си за завършена подготвителна група, затова крайният срок за подаване на заявления  е 1-ви юни.

С влизане в сила на новия Закон  за предучилищното и училищното образование и държавния образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование се постави изискване към населените места с повече от едно училище общините да разработят система за прием на учениците в първи клас.
            Училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.

Информация - Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново