четвъртък, 7 юни 2018 г.

Злосторници задръстили изпускателната тръба на язовир „Вятъра“

Снимка и информация: Община Велико Търново

Злосторници задръстили изпускателната тръба на язовир „Вятъра“, намиращ се край великотърновското село Присово. Пространството около шахтата и съоръженията за отвеждане на водата се оказаха блокирани от чували с пясък и пръст, тежки камъни, гуми от автомобили и дори от камиони.

Отпадъците бяха извадени с помощта на екип от водолази, а почистването бе възложено от Община Велико Търново.
            
Язовирът вече е обезопасен и напълно изправен, а нивото на водата е ниско. Предстои монтирането на метална решетка край изпускателната шахта, чрез която възможностите за подобни злонамерени прояви ще бъдат ограничени.

Паркът „Света гора“ и атрактивна площадка са със свободен достъп за домашни кучета

Снимки и информация: Община Велико Търново


Атрактивна площадка за кучета е изградена в парк „Света гора“ и функционира вече две години и половина. Тя се намира срещу игрището за футбол на малки вратички и хандбал, а в нея са монтирани различни уреди и съоръжения, подходящи за възпитаване, тренировки или за забавление на четириногите.

Площадката, както и целият парк „Света гора“ със своята площ от 537 декара са със свободен достъп за домашните любимци, а изкуственото осветление прави възможно използването им 24 часа в денонощието.

Зоната за кучета, която се намира в парк „Колю Фичето“ в едноименния квартал, ще бъде разширена и разделена на две отделни части. Така ще бъде създадена възможност повече четириноги да използват обособеното пространство. Дейностите по разширяването ще бъдат извършени до края на лятото.
            
Също в този период ще бъде преместена бъде зоната за кучета в парк „Дружба“. Вече е определен терен, където тя ще бъде обособена. Пространството отново ще е в парк „Дружба“, но в южната му част – покрай скалния венец.

Инвестицията от 2 милиона лева подобрява Западната индустриална зона на Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
С инвестиция от 2 милиона лева Западната индустриална зона на Велико Търново ще бъде подобрена и облагородена, а бизнес средата ще стане по-атрактивна за инвеститори. По-рано днес бе поставено символичното начало на преобразяването, а в церемонията за първа копка участваха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев и представителите на фирмата изпълнител на дейностите Филип Маринов и Румен Игнатов. Проектът „Подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона на Велико Търново“ е част от инвестиционната програма на старопрестолния град по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 1,7 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ, а останалите 300 000 лева представляват съфинансиране.
                
Проф. Георги Камарашев коментира, че проектът е поредната добра новина за Велико Търново, а реализацията му осигурява необходимите условия и удобства за бизнеса и за хората, работещи в тази част на Велико Търново.

Строителните дейности ще оптимизират съществуващата техническа инфраструктура, свързана с бизнеса. Улиците и участъците от общинската пътна мрежа, които осигуряват достъпа до промишления район, ще бъдат основно ремонтирани – общата площ на новите улични настилки ще надхвърли 6200 кв. метра. Ще бъдат оформени подходите към предприятията и базите на фирмите, както и кътове за отдих. Поставени ще бъдат 200 пътни знаци и указателни табели. Терените ще бъдат старателно почистени и облагородени, чрез оформянето на зелени зони и монтирането на паркова мебел.

Западната индустриална зона на Велико Търново е сред най-бързо развиващите се в Северна и Централна България. Тя започва след района на Автогара Запад и се намира в близост до главен път I-4 София – Велико Търново – Варна. Общият брой на производствените комплекси и фирмите е над 30. В този промишлен район на Велико Търново работят над 5000 души. 

Международна изложба представя жената като вечна муза в изкуството

Снимка и информация: Община Велико Търново

Международната изложба „Ева, вечната жена“, бе открита снощи във Велико Търново. Експозицията съдържа над 200 подбрани творби на автори от цял свят, създадени в стила екслибрис. Графичните произведения са посветени на женския образ и представят жената като вечна муза в изкуството.
Изложбата е по съвместна инициатива на Община Бодио Ломнаго /Италия/, Италианската Екслибсир Асоциация и Арт форум Xotaris и е организирана в партньорство с Община Велико Търново.
Културният форум бе открит от заместник-кмета на Старата столица Ганчо Карабаджаков и от кмета на Бодио Ломнаго Елеонора Паолели. Интересът към изложбата бе много голям – присъстваха десетки гости от всички обществени сфери, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
Ганчо Карабаджаков подчерта, че гостуването на експозицията е събитие, което придава много голяма стойност на културния календар във Велико Търново. „Изложбата е пример за близостта между българския и италианския народ и прави тези връзки още по-силни“, посочи заместник-кметът.
Освен във Велико Търново, графиките са представяни също в Атина и Прага. В Старата столица те са подредени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, където ще останат до 30 юли.
Международната колекция представя графични произведения както на утвърдени и млади автори – Мариус Лиугайла, Йохен Кублик, Наталия Чернекова, Владимир Зуев, така и на имена-икони на италианската гравюра – Бенвенуто Дизертори, Луиджи Бомпард, Костанте Костантини. Присъстват и многобройни български творци – Христо Керин, Петър Лазаров, Юлиан Йорданов, Петър Великов, Веселин Дамянов, Радослав Котларски, Едуард Пенков, Димо Колибаров, Деница Иванова-Александрова.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново