вторник, 8 март 2016 г.

Изложба във Велико Търново разказва как се променя към по-добро животът на деца в риск

Снимка - Община Велико Търново


Фотоизложба разказва как се променя животът на деца в риск към по-добро. Експозицията „Аз искам = Аз мога” бе открита днес във Велико Търново и ще остане подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” до 11 март включително. Паната със снимки илюстрират резултатите от изпълнението на проекта „Никога не е късно”, чиято цел е социализация на деца, пострадали от насилие или трафик на хора. Откриването премина при силен интерес, а гостите останаха впечатлени от миговете, уловени от обективите.
Фотографиите показват как момичета от Кризисния център във великотърновското село Балван са се върнали към нормалното детско ежедневие със спорт, игри, танци, забавления, опознаване на красотата на България, културно-историческото и природното й богатство. Изложбата представя как с общи усилия е извървян пътят от желанието да бъде подобрен и променен животът на децата в риск към реалните действия. Илюстрациите акцентират също върху човешката топлина и семейния уют.
Проектът се реализира по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България, а финансирането е осигурено по механизмите на Европейското икономическо пространство. Организатори на изложбата на Сдружение „Фортуна” и Община Велико Търново”. Фотографиите са дело на деца, които участват в проекта, на членове на неправителствената организация и на ръководния екип на Кризисен център – с. Балван. Експозицията бе символичен подарък от децата към майката, без значение биологична или по призвание.
Инициаторите на изложбата ще проведат и форум по темата за социализация на децата в риск. Кръглата маса ще се проведе на 9 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, като началото е в 15,00 ч.

Започна пролетното миене на улици и тротоари в кварталите и центъра на Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Започна пролетното измиване на улиците и тротоарите във Велико Търново. Дейността ще обхване както централната част, така и кварталите. В почистването са ангажирани общо шест машини. Три от тях са на общинското предприятие „Зелени системи”, а останалите са осигурени от фирми партньори на Общината.
Измиването на улиците и тротоарите стартира от квартал „Картала”, където работят три водоноски на ОП „Зелени системи”. По-голямата част от тази зона вече са почистени. Останалите машини са локализирани в кварталите „Бузлуджа” и „Колю Фичето”. Общинската техника също ще бъде пренасочена към двата жилищни комплекса след приключването на дейността в кв. „Картала”. Впоследствие миенето ще продължи към района около спортен комплекс „Ивайло” и останалите квартали.
Финалът на почистването ще е в квартал „Чолаковци” - най-ниската част във Велико Търново. Централните улици и тротоари ще бъдат измити преди Празника на старата българска столица 22 март.
Дейността започна още през февруари. Тогава служители на ОП „Зелени системи” събраха ръчно остатъците от инертните материали, които бяха разпръснати при зимната поддръжка на общинската инфраструктура. Веднъж бяха измити и най-натоварените кръстовища.

Кметът Даниел Панов издаде заповеди за принудително премахване на 24 извадени от употреба автомобили, заемащи общинска площ във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Кметът на Велико Търново Даниел Панов издаде заповеди за принудително премахване на 24 извадени от употреба автомобили, които са паркирани или изоставени върху общинска площ. Заповедите са следствие на обстойна проверка, която бе извършена от комисия, назначена от Даниел Панов. Дейността по репатриране се извършва от оторизирана фирма партньор на Община Велико Търново по сключен договор.
На общинската площадка за временно съхранение и разкомплектоване вече са преместени четири моторни превозни средства, едно от които е малък автобус. Изпълнителят е разглобил два автомобила.
Проверката за установяване на извадени от употреба моторни превозни средства на територията на община Велико Търново започна през август и продължава до момента. За този период са установени общо 84 различни по вид автомобили. Комисията трябваше също да издири собствениците на преброените возила с регистрационни номера и да им издаде предписания за доброволно освобождаване на площите. На колите без табели уведомленията бяха залепени под формата на стикер. 60 от собствениците изпълниха съставените предписания. 
Според Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, този тип автомобили представляват отпадък по смисъла на §1, т.17 от Закона за управление на отпадъците при наличието на едно или повече от четири изброени условия. Първата хипотеза е автомобилът да е с прекратена регистрация, за което има уведомление от лицензиран застраховател. Второто условие е превозното средство да няма заверен знак за технически преглед, съгласно чл.32 от Наредба И-45  или съгласно чл.38 от Наредба Н-32 от 2011 г. Необходимо е да са минали повече от две години от определената му дата за следващ преглед за техническа изправност и то да се намира върху общинска или държавна площ. Третата хипотеза касае наличието на изоставено МПС без регистрационни табели. Последното условие е автомобилът да е изоставен, макар и регистриран и да се намира върху имот държавна или общинска площ.

Три улици във Велико Търново остават без вода днес (8ми март)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 08.03.2016 г. (Вторник) дo 16:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa част от ул Мармарлийска, ул. Стара планина и ул. Средна гора.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново