сряда, 8 ноември 2017 г.

Как да затоплим салона на колата през зимата


Снимка: архив
Информация: Automedia.investor.bg

Настъпването на зимния сезон създава много проблеми за шофьорите и собствениците на автомобили. Те са свързани както с обстановката на пътя, така и със самата кола. Един от тях е свързан със студа в салона на превозното средство - най-вече сутрин, когато температурите навън са под нулата. Как може той да бъде решен или поне донякъде облекчен?

Мнозина шофьори включват парното на най-висока степен, при това - веднага след като са запалили двигателя. Не е ясно на какво се надяват, след като купето е почти замръзнало, а антифризът в системите за охлаждане още е студен. Въздухът, разбира се, не е толкова леден, колкото на улицата, но той няма как да ви стопли. А и двигателят в този случай ще загрява по-бавно, тъй като голяма част от акумулирана енергия ще отиде за затопляне на салона.

Друга грешка е насочването на въздушния поток към прозореца, на максимална скорост на вентилатора. Да - той ще размрази натрупания лед, но когато от въздуховодите започне да влиза наистина топъл въздух, стъклото може да не издържи и дори да се пръсне заради огромната разлика в температурите. За избегнете тази опасност, загрявайте стъклата едновременно с останалите части от салона.

Най-разумно е, ако включвате веднага вентилатора, той да работи минимална скорост – тя трябва да бъде постепенно увеличавана. Включването му на максимум трябва да стане, след като стрелката за загряване на двигателя „отлепи” от най-ниското си деление. Както и да се променя силата на въздушния поток, системата ще започне да подава нужната топлина, едва след като двигателят достигне нормалната си температура.

Много от съвременните коли имат специални нагреватели на салона. Ако тази система е налице, можете да забравите за всичко написано в предишните два абзаца, защото тя ще се справи с проблемите.

Най-облагодетелствани са собствениците на автомобили с климатроник. Ако той е адекватно настроен, при пускането в автоматичен режим системата сама избира как да действа. Обикновено тя започва да работи на малка скорост, след което набира сила и насочва загретия въздух към стъклата. След това, при достигане на комфортна температура, започва да изпраща топлината към краката на шофьора.

Във всички случаи обаче, при студено време най-добре е автомобилът да потегля, след като преди това е работил няколко минути на празни обороти. 

Източник: Automedia.investor.bg

118 кучета от общинския приют са осиновени от началото на годината

Снимка и информация: Община Велико Търново
118 кучета, останали без дом и настанени в общинския приют край с. Шемшево, са осиновени от началото на годината. Техните осиновители са предимно млади хора и семейства с малки деца. Приблизително същият е бил броят на безпризорните четириноги, намерили дом и стопани за десетте месеца на миналата година.
Общо 162 кучета са преминали през приюта от началото на 2017 г. Към момента там са настанени 71 шаровци. Всяко куче разполага с отредено място за сън, получава храна два пъти дневно и може да играе в достатъчно широк двор. Гарантирани са и здравните грижи, благодарение на ветеринарния екип в приюта.
И през настоящата година част от Коледния базар в парк „Марно поле“ ще бъде благотворителен павилион, в който ще бъдат събирани дарения в подкрепа на безстопанствените животни.

Общинският приют бе създаден по инициатива на кмета на Старата столица Даниел Панов и работи вече две години. „Осинови от Велико Търново“ е страницата в най-популярната социална мрежа – Фейсбук, където всеки може да се запознае с бъдещия си домашен любимец.

Във Велико Търново започна монтирането на коледната украса

Снимка и информация: Община Велико Търново
Във Велико Търново започна монтирането на коледната украса. Над 1000 светещи тела и елементи в различни цветове, както и 100 фигури ще блестят празнично по повод предстоящите в края на годината коледни и новогодишни празници. Те ще бъдат разположени както в центъра на града, така и в кварталите на Старата столица.
Предстои монтирането на голяма изкуствена елха пред сградата на общината. С коледни светлини ще бъдат украсени и иглолистните дървета край паметника „Майка България“.

Украсата ще обагри Велико Търново във вечерните часове на 24 ноември – точно един месец преди Бъдни вечер. За поредна година включването на коледните светлини ще се превърне в празник за малките великотърновци, за които ще бъде подготвена забавна програма. За целта пред сградата на общината ще бъде монтирана сцена. Детският празник ще започне в 17,00 ч.  

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново