вторник, 1 ноември 2016 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства младите учители

Снимка и информация: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства над 70 млади учители, които в ролята си на педагози за първи път са прекрачили прага на училищата на територията на старопрестолния град и населените места от областта през тази учебна година. Това стана по време на тържество на новопостъпилите учители, провело се в Регионалното управление на образованието по случай Деня на народните будители – 1 ноември.
„Ролята на кметовете на всички 265 общини в България е както да подобряваме образователната инфраструктура, така и да мислим за вашето бъдеще. Имаме идея преквалификацията на младите учители да започва с определени стимули. Не случайно в следващия бюджет правителството е предвидило увеличение на средствата за образованието с повече от 223 милиона лева”, подчерта Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Кметът на Велико Търново пожела на преподавателите здраве, упоритост в нелеката професия и да възпитават в българщина бъдещите поколения. Заедно с началника на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева Даниел Панов връчи грамоти на младите педагози.

Председателят на Великотърновски общински съвет предложи на зрелостници да създадат ученическа телевизия

Снимки и информация: Община Велико Търново
Председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов предложи на зрелостници от училищата в старопрестолния град да създават младежка телевизия, като използват популярната платформа YouTube. В ученическия канал младите хора ще могат да излагат своите виждания, идеи, предложения по всички въпроси, които ги вълнуват. Идеята бе споделена по време на форума „Будни, осъзнати, активни и свободни млади хора”, който се проведе в сградата на Общината по инициатива на Спирдонов.

В срещата участваха дванадесетокласници от всички великотърновски училища. Те разговаряха по различни теми с Венцислав Спирдонов и със заместник кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.  Сред гостите бяха директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Машов, негово високо благоговейнство отец Славчо, експерти от общинската администрация, общински съветници и журналисти. 
Снимки и информация: Община Велико Търново
„С вашата активност и креативност, с вашите идеи вие можете да ни пробудите. Нека инициативата за тази младежка телевизия бъде от вас – вие трябва да кажете как си я представяте, какво съдържание да има и да обучите по-малките ученици”, обърна се към младите хора Венцислав Спирдонов.  
Форумът под надслов „Будни, осъзнати, активни и свободни млади хора” бе по повод Деня на народните  будители – 1 ноември. В разговора учениците споделиха свои виждания относно организацията на учебния процес и предложиха съдържанието в учебниците да бъде актуализирано по-често. Темите, които бяха дискутирани, бяха свързани с отговорностите в обществото, измеренията на свободата в днешно време и родолюбието.  


Нов общностен център подкрепя децата и родителите във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
От днес във Велико Търново започна дейността на новия „Общностен център „Царевград”. Екип от 30 специалисти ще предоставя интегрирани услуги за деца на възраст от 0 до 7 години и за техните родители. С тях ще се работи както в сградата на бившия пионерски дом, където е базиран „Общностен център Царевград”, така и по домовете.
Новоназначените след конкурс служители са от сферите на образованието, социалните дейности, здравеопазването, психологията. Те бяха приветствани от директора на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” и ръководител на проекта „Общностен център Царевград” Росица Димитрова. „Целта е родителите да получат тези грижи, които са им необходими, за да се справят с трудностите при отглеждането и възпитаването на децата. Семействата да останат здрави и единни и да се предотврати прилагането на т.нар. институционална грижа”, подчерта Росица Димитрова.
Създаването на „Общностен център за деца и родители Царевград” стана възможно чрез одобрен проект на Общината, получил финансиране чрез схема „Услуги за ранно детско развитие” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ за изпълнение на дейностите е в размер на 653 401, 29 лева, а продължителността ще е до края на октомври 2018 г.
Специалистите ще подкрепят децата и родителите в услугите: „Ранна интервенция на уврежданията”; „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания”; „Формиране и развитие на родителски умения”; „Семейно консултиране и подкрепа”; други услуги, които „Общностен център за деца и родители Царевград” – гр. Велико Търново има амбициите да предoставя.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново