четвъртък, 21 септември 2017 г.

На 30ти септември откриват парка с миниатюрите "Търновград - духът на хилядолетна България" във Велико Търново



Снимка - Ростислав Грънчаров
Информация - Вл. Андреева

Парк на миниатюрите
„Търновград – духът на хилядолетна България“

Търновград – духът на хилядолетна България“ е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.
Инвеститор на проекта мини България е „Национална компания Украйна на Балканите“ на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев. Теренът за порка под Балдуинвата кула  е на община Велико Търново и е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 годии.
„Избрахме Велико Търново за нашия проект, защото градът е най-добрата дестинация за културен туризъм в България. Като стара столица с безценни исторически паметници и разнообразни културни събития годишно тук преминават  над 500 000 български и чуждестранни туристи. За всички ще е уникална възможност да се запознаят с емблематични за българската история места и сгради именно тук, където се съхранява духът на хилядолетна България“, подчертава Александър Меншиков.    
В продължение на три месеца бе приключен първият етап от изграждането на атракциона. В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности Бачковския манастир, резиденция „Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите„Света София и  "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепостти  крепосттаБаба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадинмост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“,паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна. Посетителите ще могат да видят Розовата долина край Казанлък, ,пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, Дунав мост , ски курорт Банско. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, и паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е  в мащаб 1:70.
Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специални унгарски и немски пластмасив Украйна и са устойчиви на температури от -30 до +45 градуса. Изработката на един макет е отнела средно от два до шест месеца.
Новата туристическа атракция във Велико Търново ще работи целогодишно. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолябие „Опознай България“.
За поддръжка на атракциона на този етап се разкриват над 10 работни места, касиери и озеленители.
Колекцията мини България ще бъде поетапно разширявана, като инвеститорите предвиждат общия брой на макетите да достигне 70-80. 
Паркът„Търновград – духът на хилядолетна България“ще бъде открит с официална церемония от 10,30 ч. на 30 септември 2017 г (събота), след което през деня ще бъде отворен за безплатни посещения за жителите и гостите на старата столица.

Велико Търново отново ще бъде част от „Европейска седмица на спорта“

Снимка и информация - Община Велико Търново


За трета поредна година Велико Търново се включва активно в Европейската седмица на спорта, съобщи главния експерт в Общинска администрация Георги Давидов. Инициативата е в партньорство с Министерството на спорта под мотото „BeActive“. Акцентът е на 24 септември от 10:00 часа, когато е официалното откриване.
В спортен комплекс „Ивайло“, в многофункционалната спортна зала в двора на СОУ „Емилиян Станев“ и в зала „Сава Величков“ са предвидени множество занимания както за активно спортуващи, така и за родители, деца и младежи, тепърва избиращи спорта, с който биха искали да се занимават в бъдеще.
На откритата лекоатлетическа писта ще се проведат щафетни игри и състезателни пробези за активно занимаващи се и любители.
Официалният терен на стадиона ще приеме открито занимание по футбол за деца от школата на Футболен клуб „Етър ВТ“, както й мачове на „Футбол 7“ и „Футбол 9“. Предвидена е и среща на треньорите с родители на деца, които желаят да започнат тренировки по футбол.
В южните зали ще има открити занимания по художествена гимнастика, борба, спортна гимнастика, баскетбол и шахмат. Тренировки по борба ще има и в северната зала на комплекса, боксьорите също ще излязат на ринга. Мултифункционалната спортна зала до СОУ „Ем. Станев” ще приеме заниманията по бадминтон, а зала „Сава Величков“ ще стане център на хандбал и волейбол.
За участващите деца Министерството на спорта осигурява тениски, волейболни, футболни и баскетболни топки, комплекти за бадминтон.


Велико Търново събира българските производители на „Трапезица Фест“

Плакат - Организатори
Информация - Вл. Андреева


Първо специализирано изложение на български производители на храни и напитки ще се проведе във Велико Търново от 12 до 14 октомври 2017 година. “Трапезица Фест“ е вдъхновено от инициативата на БНТ „Вкусът на България“ – част от кампанията „Купувам българско“. Организира се от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, Националното сдружение на общините, , Прим Експо и Прим Нет ООД.
       На изложението утвърдени компании от хранително-вкусовата промишленост, ферми и малки производители на храни по уникални семейни рецепти ще покажат пред търговци и клиенти своите нови продукти и търсени на пазара стоки. През трите дни на събитието в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъдат представени месо и месни произведения, мляко и млечни продукти, птиче месо и продукти, яйца, хляб и хлебни изделия, захарна и сладкарска продукция, риба и рибни продукти, мед и пчелни продукти, сокове и безалкохолни напитки, вино, пиво и спиртни напитки, производители на плодове, зеленчуци и подправки, кулинарна продукция и консерви по оригинални регионални рецепти от цялата страна.
       В началото на месец май 2017 г. Националното сдружение на общините в Република България и БНТ 2 стартираха съвместна кампания „Вкусът на България“.  Инициативата си постави за цел да съдейства на българските производители в преодоляването на пречките за развитие на икономическата им активност. Паралелно с активните действия за  законодателни промени в полза на производителите на храни, Сдружението на общините дава възможност за съвременно представяне на „Трапезица Фест“  на множество малки и средни предприятия, които съхраняват местните традиции, вкусове, развиват регионалната специфика и поддържат отглеждането в страната на изчезващи култури. 

Повече информация във фейсбук-страницата на изложението https://www.facebook.com/TrapezitsaFest/

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново