сряда, 16 ноември 2016 г.

Утре: Безплатни ще са посещенията в къщата-музей на Петко Рачов Славейков


Родната къща-музей на Петко Рачов Славейков във Велико Търново ще е отворена за безплатни посещения на 17 ноември (четвъртък), съобщават от Регионалния исторически музей в старопрестолния град. Поводът е 189 години от рождението на бележития българин. 
Музейната документална експозиция на ул. „Драгоман“ №5 ще може да се разгледа от 10,00 до 13,00 часа.
Петко Рачов Славейков роден в Търново на 17 ноември 1827 година. Той е един от най-активните ръководители на борбите за независима българска църква. Участва в Руско-турската война и един от бащите на Търновската конституция (1879 г.). Бележит поет, публицист, фолклорист, журналист, общественик и политик, Славейков е един и от създателите на съвременния български книжовен език.
Родната къща на възрожденеца и строител на Нова България на ул. „Драгоман“ №5 във Велико Търново е реставрирана през 1971 г. и в нея се помещава документална експозиция. 

Токът ще прекъсва на много места във Велико Търново утре - 17 ноември

Токът в утрешния ден /17 ноември/ ще прекъсва на много места във Велико Търново. Това съобщават от компанията "Енерго Про", като посочват, че причина са планови профилактики и обезопасяване, както и ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия.

От 08,30 до 13,00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в следните райони: ул. "Гео Милев" № 79; ул. "П. Яворов" - от № 53 до № 63 и № 28 - вх. A и вх. Б; ул. "Воеводска" - от №6 до №24 и от №1 до №7; ул. "Петър Богданов" - от №1 до №5 и от №2 до №4; ул. "Гоце Делчев" - от №2 до №6 и от №1 до №3.

От 13,00 до 16,30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в следните райони: ул. "Гео Милев" - от № 63 до №77; ул. "Освобождение" № 80, 82; ул. "Яворов" № 59.

От 13,30 до 15,00 ч. без ток ще бъдат следните райони в община Велико Търново - с. Арбанаси, фирма "МСМ газ", завод "Момина крепост", местност "Ксилифор", атракцион "Калоянова крепост", ретранслатор Лясковец и фирма "Автохит".


Даниел Панов представя Велико Търново и България на 31-а Световна среща на местните власти

Снимка и информация: Община Велико Търново
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов е единственият български представител, който участва в 31-та Световна среща на местните власти в Израел, продължаваща до 18 ноември. Основният фокус на престижното събитие е поставен върху устойчивото развитие на градовете чрез интегриране на високите технологии и иновациите, насърчаване на предприемачеството и стартъп компаниите, гарантиране на сигурността на гражданите. Обсъдени бяха и последните тенденции в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство.
В срещата на високо ниво участват представители на местната власт от повече от 60 държави, включително кметът на втория по големина град в Канада Монреал Денис Кодер. Сред лекторите са водещи експерти в IT-сферата, енергетиката, градоустройството, културно-историческото наследство, обществения ред и сигурността. Представени са и големи международни компании.
По време на гостуването си Даниел Панов има планираи срещи с министър-председателя           на Държавата Израел Бенямин Натаняху, с кметовете на Тел Авив, Йерусалим и Назарет – Рон Хулдай, Нир Баркат и Али Салам. Предвидени са и посещения в технологични центрове, в които ще бъдат демонстрирани съвременни IT-системи за управление на градовете.

31-та Световна среща на местните власти е организирана от Американския Еврейски конгрес и Американския съвет за световното еврейство, в сътрудничество с Министерството на външните работи и Сдружението на местните власти в Израел.

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България

Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година. В дванадесет поредни тримесечия расте броят на заетите в старопрестолния град и общината, а оттам и в областта. Единствено област Варна е с подобни показатели на север от Стара планина. Данните са от ново изследване на експерти от Института за пазарна икономика.
Към настоящия момент реалният дял на незаетите във Велико Търново и общината е под 3,5%. На областно ниво безработицата е около 7%. Регионът се нарежда на челните места в страната по трудова заетост на населението. Тенденцията започна още през миналата година, когато най-големият според статистиката ръст на заетостта в България е именно във Велико Търново.

Според проучването икономиката в старопрестолния град и региона се възражда относително бързо от кризата, като брутният вътрешен продукт на глава от населението вече е надхвърлил предкризисните нива. От неправителствената организация излизат със заключението, че Старата столица е сред малкото градове в България, които най-бързо се възстановяват от икономическата криза. 

В седмицата на предприемачеството: Ученици от Велико Търново изследват работата на местната власт

Снимка и информация: Община Велико Търново
Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов” обсъдиха устройството и функциите на органите на местната власт. Младите хора се запознаха със структурата на общиската администрация и отговорностите на служителите в различните дирекции, отдели и звена.
Учениците гостуваха в Общината по повод седмицата на предприемачеството. Те се обучават в специалностите "Строителство и архитектура", "Интериорен дизайн" и "Парково строителство". Ръководител на учлищната група е преподавателят инж. Валентин Митков.
Младите хора се интересуваха и от възможностите за обучение и професионална реализация. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова обясни, че всяка година Община Велико Търново, съвместно с Бюрото по труда предлага платени професионални стажове и насърчава заетостта на младежи до 29-годишна възраст. „На хората, които се справят най-добре с възложените им отговорности, предлагаме да останат да работят в администрацията и да развиват професионалните си умения”, разясни Снежана Данева-Иванова.

Учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия подариха на Снежана Данева-Иванова коледен венец, изработен от естествени материали. Тя запозна младите хора с проекта „Моята градинка”, чрез който Община Велико Търново осигурява посадъчен материал за облагородяване на обществени и млеждублокови пространства. „Дайте воля на вашето въображение и споделете идеите си за двора на училището ви. Ние ще осигурим необходимите материали”, обърна се към учениците Снежана Данева-Иванова.

Спират водата в квартал "Колю Фичето"

Заради авария част от квартал "Колю Фичето" във Велико Търново ще бъде без вода до 17,00 ч. днес. Това съобщиха от компанията "ВиК Йовковци" АД. Спирането на водоподаването се отнася за живеещите по улиците "Симеон Велики" и "Полтава". От дружеството се извиняват за причинените неудобства и обещават, че при възможност водата ще бъде пусната и преди 17,00 ч.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново