четвъртък, 7 декември 2017 г.

Утре излъчват безплатно аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина" във Велико Търново

Информация - Общинска туристическа агенция
"Царевград Търнов"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
По случай студентският празник - 8 декември, безплатно ще бъде излъчен емблематичният за Велико Търново аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина“, Той ще може да бъде наблюдаван от площад „Цар Асен I”, а началният час е 19:00 ч.

Музеите във Велико Търново ще бъдат безплатни за студентите утре/петък (8 декември)

Информация - Вл. Андреева
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Всички обекти и експозиции на Регионалния исторически музей-Велико Търново ще бъдат безплатни за студентите на8 декември 2017 г. Достъпът ще се осигурява срещу документ – студентска лична кара или студентска книжка от висше учебно заведение. Специално за празника за групи от 10 и повече студенти ще има безплатни беседи.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/петък (8 декември)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с Празника на българските студенти ще бъде излъчен Аудио- визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", заради което на
8 декември /петък/ за времето от 18,45 до 19,30 ч. ще бъде затворен за движение на МПС Площад "Цар Асен I", както и прилежащите улици :"Иван Вазов", "Никола Пиколо", "Св.Климент Охридски".

Нов болничен корпус ще бъде построен във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Нов болничен корпус ще бъде построен във Велико Търново, в непосредствена близост до основната сграда на Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“. Кметът Даниел Панов, директорът на здравното заведение д-р Стефан Филев и отец Славчо направиха първа копка на бъдещата сграда. Церемонията бе част от отбелязването на 150-годишнината от създаването на Търновската болница.

Проектът е за над 4 милиона лева, обяви д-р Филев. Разгънатата застроена площ ще е близо 4000 квадратни метра. Концепцията предвижда в корпуса да бъдат преместени отделенията, които сега се намират на територията на т.нар. Стара болница в квартал „Варуша“. Между основния стационар и новата постройка ще има топла връзка.
„Всички ние се гордеем с факта, че днес великотърновската болница е динамично развиваща и модернизираща се. Гордеем се с постиженията на уважаваните лекари, които работят тук. Уверен съм, че предстоящото обединение на болничната дейност ще доведе до още по-качествени здравни грижи“, коментира Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че още преди Освобождението в Старата столица се случва епохално събитие - със собствени средства и усилия бележитият търновски благодетел Михаил Кефалов и съратниците му създават градската болница, а това се случва във време, в което българският народ е под чужда власт и не разчита на ничия подкрепа. „Това дело е пример за огромен хуманизъм. Имената на тези славни възрожденци остават завинаги в историята на нашия град“, посочи Даниел Панов.
„Търновската болница не е обикновено медицинско заведение. Тя е част от историята на нашия град още от Възраждането, през Освобождението, та чак до днешни дни. И през всички тези години, въпреки всички трудности, тук здравни грижи получава всеки нуждаещ се. Дълбок поклон пред смелите и достойни мъже и жени, създали болницата, както и пред всички лекари и медицински сестри, работили тук“, завърши Панов.


Тържеството бе уважено от заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, от областния управител проф. Любомира Попова“, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Сред гостите бяха също директорът на Великотърновския филиал на Медицински университет – Варна д-р Диана Димитрова, кметове от региона, лекари, медицински сестри и др. Всички присъстващи бяха поздравени от млади музиканти от СУ „Емилиян Станев“. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на д-р Стефан Черкезов.

Кметът Даниел Панов връчи Академичната награда на Община Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов връчи Академичната награда на Община Велико Търново, с която местната власт всяка година подкрепя изявен абсолвент от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Церемонията бе част от тържественото заседание на Алма-матер в Старата столица, посветено на студентския празник – 8 декември. Носител на отличието, чиято парична равностойност е 5000 евро, стана юристът Благой Тумбаров. Номинацията му бе дело на Академичния съвет на висшето учебно заведение и бе гласувана от Великотърновския общински съвет.

След празничното слово на ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, кметът Даниел Панов припомни, че Община Велико Търново връчва Академична награда за 17-а поредна година. „Старата столица дава пример за провеждането на реална образователна политика, в центъра на която са младите хора. Именно те са бъдещето на Велико Търново и на България. Тук, в града на славните Асеневци, ние показваме, че просветата е основен приоритет“, каза в словото си Даниел Панов. Той благодари на учредителите на Академичната награда и на хората, оценили нейната значимост през годините.

Кметът на Велико Търново подчерта голямата роля на университета, на преподавателите и студентите за съвременния просперитет на Старата столица и за добрите перспективи, потенциала и възможностите за бъдещето. Той благодари на ректорското ръководство, на академичната общност и на младите хора за активното участие в обществения живот.

„Велико Търново е жив, млад, красив и успешен град, отворен към съвременните тенденции и към глобалния свят. Студентският празник е събитие, което всяка година допълнително зарежда Старата столица с положителна енергия, надежди, идеи и мечти. Нека бъдем единни и заедно да работим, за да бъде градът ни още по-добър за живеене, за образование, за научна и професионална реализация“, подчерта Даниел Панов. „Празнувайте бурно, но и разумно“, обърна се към младите хора кметът.


Студентите, преподавателите и гостите на тържественото заседание бяха поздравени и от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Сред гостите на празника бяха областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, представители на академичната общност и обществените среди. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново