вторник, 10 май 2016 г.

Основният ремонт на натоварената великотърновска улица „Магистрална” върви в срок

Снимка - Община Велико Търново


Подсилват основата на натоварената пътна отсечка

Основният ремонт на улица „Магистрална” във Велико Търново, която е част от главния път София – Варна, върви в срок въпреки валежите и метеорологичните условия. Крайната дата, до която трябва да приключи реконструкцията на 2,6-километровото трасе, е 30 юни. В момента основата на натоварената пътна отсечка се подсилва с бетон, като за целта се използва специализирана техника. Целта е улица „Магистрална” и новото асфалтово покритие да издържат без проблеми на тежкото натоварване.
Изпълнителите на проекта разговаряха със заместник-кмета проф. Георги Камарашев и експерти от общинската дирекция „Строителство и устройство на територията” за нова организация на движението в кръстовището с улиците „Оборище”, арх. „Георги Козаров” и „Георги Балаков”. Регулацията на пресечката ще бъде оптимизирана и подобрена.
Докато траят дейностите за транзитно преминаващите автомобили е въведен обходен маршрут. Пътуващите по направления Варна – София, Русе – София, Стара Загора – София следва да преминават от Южния пътен възел през промишлена зона „Дълга лъка”, покрай квартал „Чолаковци”, по улиците „Сан Стефано” и „Козлуджа” до Западен пътен възел. Трафикът по направления София – Варна, София – Стара Загора и София – Русе следва да се движи по маршрут Западен пътен възел – ул. „Козлуджа” – ул. „Сан Стефано” – кв. „Чолаковци” – промишлена зона „Дълга лъка” – Южен пътен възел.
Проектът за ремонта на ул. „Магистрална” бе одобрен след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура”. Финансирането в размер на 3,7 милиона лева е осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По програма „Транзитни пътища V” Агенция „Пътна инфраструктура” рехабилитира участък от близо 3 километра.


Стотици жители на Велико Търново остават без ток утре (11ти май)

На 11.05.2016 г. от 08:30 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Велико Търново: ул. Д. Буйнозов № 5, 7, 9, 10, 12, 34 и бетонов възел, ул. Aлександър Бурмов 1.
На 11.05.2016 г. от 12:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Велико Търново: улици Стоян Михайловски, Васил Петлешков, Панайот Волов, Панайот Хитов, Иван Момчилов, Васил Априлов, Александър Бурмов от №49 до №87 и от №56 до №82.
На 11.05.2016 г. от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Велико Търново: ул. Въстаническа от №3 до №41 и от №2 до №20; ул. Шипка №24. 
На 11.05.2016 г. от 09:00 ч. до 15:30 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - с. Ветренци.
На 11.05.2016 г. от 09:00 ч. до 09:05 ч. и от 15:30 ч. до 15:35 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново: с. Ново село, с. Балван, мелница Балван, Помпена станция Балван и помпена станция Ново село, бензиностанция Лукоил - с. Момин сбор, с. Пушево, МТП Дърводелски цех - с. Момин сбор, МТП Глобул с. Ново село, Виваком - с. Ново село и Биолик - с. Ново село.

Велико Търново е сред трите града в България с положителен прираст

Снимка - Община Велико Търново


Средната възраст на населението е сред най-ниските в страната

Велико Търново е сред трите града в България, в които е отчетен положителен миграционен прираст и увеличаващо се население. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт и Евростат, подкрепено от Европейската комисия. Проучването е проведено в 18 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Видин, Стара Загора, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново и Враца. Около тях се формират 17 ареала (зони на влияние). Градовете обхващат 25,1% от територията на страната, а в тях живее 58,2% от населението.
Само в три от ареалите миграционният прираст е положителна величина – София (5%), Велико Търново (1,35%) и Варна (0,48%). По нарастване на населението старопрестолният град заема първото място в Северна България.
Проучването показва също, че средната възраст на населението във Велико Търново е сред най-ниските в страната. По този показател Благоевград е на първо място /39 години/, а старата столица се нарежда на второ място с 39 години и осем месеца. В 11 от градовете средната възраст на населението е между 40 и 41 години, а Враца, Добрич и Русе надхвърлят тази граница. Най-възрастно е населението в Плевен и в Перник.
Велико Търново е с добри показатели и по отношение на раждаемостта, като нейният коефициент е в границите между 9,1 и 10%.

Велико Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение



Велико Търново ще разполага със съвременна система за видеонаблюдение, която се изгражда в момента. На работна среща заместник-кметът проф. Георги Камарашев, експерти от общинската администрация и служители на Областната дирекция на полицията обсъдиха технически въпроси, свързани с функционирането. Присъстваха и представители на избрания интернет доставчик.
36 камери са разположени по възлови места в града. Снимачните устройства вече са с интернет връзка, предстои осигуряването на ел-захранване. Сигналът от камерите ще постъпва в реално време както в Областната дирекция на полицията, така и в Община Велико Търново.
Камерите са монтирани при входовете и изходите на Велико Търново и кварталите, натоварените кръстовища и в централната част.

Район на Велико Търново остава без вода днес (10ти май)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днес 10.05.2016 г. (Вторник) от 9:00 до 15:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo в района около Хуманитарна гимназия и улиците: Читалищна, Гоце Делчев, Христо Иванов, Михаил Кефалов.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново