петък, 17 юни 2016 г.

Интерактивен експозиционен център на хълм "Трапезица" ще представя на туристите историята на Търновград и България

Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново

Интерактивен експозиционен център на Трапезица ще представя историята на Търновград и Второто българско царство. Създаването му е част от проекта на Министерството на културата за социализация и частична реставрация на средновековната крепост. Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков разгледаха подготвяните експозиции и възможностите за виртуална разходка в миналото, които дават съвременните технологии.
В превръщането на крепостта Трапезица в туристически обект се влагат близо 3 милиона лева, дарени от фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/. Освен оформянето на експозиционния център, вече са реставрирани са част от северната крепостна стена и три средновековни църкви. Изградена е близо 1 километър алейна мрежа между горната станция на фуникуляра, църквите и Южната кула. Под хълма се създава прилежаща инфраструктура – улици, паркинги, тротоари и озеленяване.
Вчера екип от Агенция „Пътна инфраструктура” видя на място нуждата от защитни съоръжения и конструкции, за да не се свличат скални отломки от хълма Трапезица върху републиканския път за кв. Асенов и Арбанаси. Община Велико Търново вече е представила пред АПИ готов проект за изграждането им. Експертите пристигнаха по спешност в старопрестолния град, след като кметът Даниел Панов запозна регионалния министър Лиляна Павлова със сериозните проблеми, които свлачищата причиняват.



Кметът Даниел Панов обсъди важността на магистралите „Хемус” и Русе – Велико Търново с делегация от Световна банка

Снимка - Община Велико Търново


Във Велико Търново гостува ръководителят на Практика „Транспорт” за Европа

Делегация от Световната банка гостува във Велико Търново и се срещна с кмета на общината Даниел Панов. Доизграждането на магистрала „Хемус” и строителството на аутобана между Русе и Велико Търново бе основната тема на срещата. Гостите бяха водени от ръководителя на Глобална практика „Транспорт” за Европа и Централна Азия Хуан Гавирия и от водещия финансов специалист в областта на проектите за инфраструктура Ричард МакГрегъри.
Посещението на делегацията от Световната банка бе едно от първите на ниво общини, тъй като представителите на местната власт са най-добре запознати с икономическия ефект от големите инфраструктурни проекти. В срещата участва и областният управител проф. Пенчо Пенчев.
С обосновано и мотивирано изложение кметът Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова колко важни за цяла Северна България са двете магистрали. Подчертано бе, че бъдещото високоскоростно трасе между Русе, Велико Търново и Свиленград е част от европейския коридор Хелзинки – Истанбул и на практика ще свърже Европа с Азия. Чрез автомагистрала „Хемус” ще се осъществи логистичната и транспортна комуникация със столицата София и втория по големина град в България Варна.
Кметът Даниел Панов обясни, че големите инфраструктурни проекти за особено важни и за цялостното икономическо развитие на община и област Велико Търново, а и на останалите региони, през чиито територии ще преминат магистралите. Те ще се пресекат в непосредствена близост до старопрестолния град, международно летище и втория най-голям жп център в България. Вече е налице завишен инвестиционен интерес към старопрестолния град, а преди броени дни икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че престои създаването на нова индустриална зона.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново