четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Подготвят пълна промяна на трафика във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Велико Търново ще разполага с нов генерален план за организация на движението. Това заяви днес кметът Даниел Панов по време на редовното заседание на Общинския съвет. Основната работа по изготвянето на стратегическия документ ще започне през 2018 г., а в инвестиционната програма ще бъдат заложени средства за дейността.
Даниел Панов обясни, че генералният план за организация на движението включва няколко компонента. Сред тях са създаване на транспортно райониране, организация на градския и транзитния трафик, на зоните за паркиране и престой, както и нова транспортна схема за градските автобуси.
„Целта е придвижването във Велико Търново да бъде бързо, безопасно, икономично и щадящо околната среда, а пропускателната способност на уличната мрежа да бъде използвана оптимално“, подчерта кметът Панов. Той добави, че ще продължи създаването на нови паркоместа в междублоковите пространства на кварталите. Заложено е и обособяването на паркинг с до 2000 места като част от концепцията за нов градски център върху терена на Старото военно училище.
В началото на следващата година ще бъде готов работният проект за изграждането на северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, край едноименната жп спирка. С идейната концепция бе запознат лично регионалният министър Николай Нанков, а финансиране ще се търси от републиканския бюджет или по европейските програми. Съоръжението би намалило транзитния трафик между Горна Оряховица и Велико Търново с между 4000 и 6000 автомобила дневно.
В рамките на седмица от Чехия ще бъде доставен нов контролер за светофарната уредба под магазин „Метро“.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново