петък, 6 януари 2017 г.

Възстановено е електрозахранването в части от Велико Търново и селищата от общината

Снимка и информация: Община В. Търново
Електрозахранването в квартал „Колю Фичето” и в западната част на бул. „Никола Габровски” във Велико Търново вече е възстановено. Токът бе временно спрян заради авария на съоръженията за електрозахранване на мощности на „Топлофикация ВТ”, която вече е отстранена.
Токът вече е пуснат във всички селища на територията на общината. Няма проблеми при водоснабдяването и при доставката на продоволствени продукти. Пътищата към населените места са проходими при усложнени зимни условия. Две специализирани машини са предоставени от Националния военен университет „Васил Левски” – те помагат за почистването на шосетата към няколко села.
Зимната обстановка в община Велико Търново също остава усложнена, а снеговалежът продължава близо 19 часа. Снежната покривка е между 25 и 40 сантиметра в различните райони. Над 20 снегопочистващи машини работят на територията на града, осигурена е нормална проходимост на първостепенните улици с обща дължина над 40 километра. Градският транспорт се движи нормално и по разписание. След спирането на валежите ще бъдат разчистени и второстепенните улици в старопрестолния град.
Кметът Даниел Панов апелира към великотърновци да не паркират автомобилите си по начин, по който да пречат на снегорините и машините, а когато чистят пространствата пред домовете и гаражите си, офиси и магазини, да не хвърлят снега по улиците, а да го събират на купчинки. Сигнали гражданите могат да подават до оперативния щаб в Община Велико Търново. Обажданията се приемат на телефон 062/619102.



Удължават ученическата ваканция във Велико Търново

Снимка: Ростислав Грънчаров
Информация: Община В. Търново
           Дните 9 и 10 януари /понеделник и вторник/ ще бъдат неучебни за всички училища във Велико Търново селищата от общината. Това гласи заповед, издадена от кмета Даниел Панов възоснова на правомощията, които нормативната уредба за местното самоуправление, предучилищното и училищното образование му отрежда.
Заповедта ще бъде предоставена на Регионалното управление по образованието, както и на директорите на всички учебни заведения.
            Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците, а налагането й е мотивирано във връзка с прогнозираните ниски температури и риска от острите респираторни заболявания.

            Разпореждането не се отнася за режима на работа в детските градини и ясли на територията на общината. Те ще продължат да работят по обичайните си графици.

40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на р. Янтра

40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на р. Янтра и спазиха народния обичай на днешния празник Богоявление, въпреки мразовитото време и обилния снеговалеж във Велико Търново. По традиция Владишкият мост в старопрестолния град бе арена на ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. Най-бърз и сръчен в реката бе кадетът от Националния военен университет „Васил Левски” Генади Кръстев. В момента, в който кадет Кръстев вдигна победоносно кръста, в подножието на Царевец проехтя тържествен гърмеж.
            Кметът на Велико Търново Даниел Панов, великотърновският митрополит Григорий и ректорът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов поздравиха кадета и останалите смелчаци. Те пожелаха на всички да бъдат здрави и през цялата година да се радват на успехи.

Отбелязването на Богоявление започна още в сутрешните часове с празнична литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм „Рождество Богородично”. 

Кметът Даниел Панов присъства на службата, а след края й поведе литийно шествие към площад „Цар Асен I”, в което се включиха десетки жители и гости на града. Пред крепостта „Царевец” се състоя тържествен военен ритуал по освещаване на бойните знамена на Националния военен университет „Васил Левски”, на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Сред гостите на службата и ритуалите бяха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, зам-председателят на Народното събрание Иван Иванов, заместник-областният управител Камен Алексиев, народни представители, общински съветници и много граждани.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Зимната обстановка в община Велико Търново остава усложнена, снеговалежите продължават до 17,00 ч

Снимка и информация: Община В. Търново
Зимната обстановка в община Велико Търново остава усложнена. Снежната покривка е между 25 и 40 сантиметра в различните райони, а метеорологичните прогнози сочат, че валежите ще продължат до 17,00 ч. Над 20 снегопочистващи машини работят на територията на града, осигурена е нормална проходимост на първостепенните улици с обща дължина над 40 километра. Градският транспорт се движи нормално и по разписание.
След спирането на валежите ще бъдат разчистени и второстепенните улици в старопрестолния град. Кметът Даниел Панов апелира към великотърновци да не паркират автомобилите си по начин, по който да пречат на снегорините и машините, а когато чистят пространствата пред домовете и гаражите си, офиси и магазини, да не хвърлят снега по улиците, а да го събират на купчинки.
Още в 5,30 ч. е свикан оперативният щаб в Община Велико Търново за реакция при усложнена метеорологична обстановка. Непрекъснато се следи промяната на времето, цялата дейност по зимната поддръжка е координирана с фирмите, отговорни за снегопочистването. Над 50 служители на ОП „Зелени системи” чистят пространствата около автобусните спирки и социалните центрове, стълбищата и тротоарите.
Към 12,30 ч. три населени места в общината са без електричество – селата Никюп, Пчелище и Церова кория. Екипи на „Енерго Про” работят по отстраняване на повредите. Сигнали гражданите могат да подават до оперативния щаб в Община Велико Търново. Обажданията се приемат на телефон 062/619102.


Усложнена е зимната обстановка във Велико Търново, основните улици са проходими

Над 40 километра основни улици във Велико Търново са напълно проходими при условията на обилен снеговалеж, усложнена зимна обстановка и снежна покривка с дебелина между 25 и 40 сантиметра в различните части на града. Още в 5,30 ч. сутринта кметът на старопрестолния град Даниел Панов свика оперативния щаб на Община Велико Търново, дейността по снегопочистването е постоянно координирана с отговорните фирми. Повече от 20 машини работят, сред които 14 снегорина и седем камиона за разпръскване на пясък.
Главните пътни артерии са обработени, а още от ранните часове на деня градският транспорт се движи нормално и по разписание. След спиране на валежите от сняг предстои разпръскване на инертни материали против заледяване и разчистване на второстепенните улици, чиято дължина е близо 60 километра.

Над 50 служители на общинската фирма „Зелени системи“ чистят пространствата около автобусните спирки, обществените стълбища, тротоарите и центровете за социални услуги, паркоместата. Кметът Даниел Панов изказва благодарност на всички жители на Велико Търново, които спазват изискванията и почистват зоните около жилищата си, като не хвърлят снега по улиците, а го събират на камари.
Непрекъснато се работи и за осигуряването на нормална проходимост на шосетата от общинската пътна мрежа. Община Велико Търново апелира към великотърновци да не предприемат пътувания в условията на усложнената зимна обстановка, освен ако не е наложително.
През нощта електрозахранването е било прекъснато на няколко места във Велико Търново - квартал „Колю Фичето” и детските градини „Пролет”, „Иванка Ботева”, „Райна Княгина”. Повредите са отстранени около 7,30 ч. сутринта. Без ток в нощните часове са били 15 населени места. В седем от тях електрозахранването е възстановено. Към 9,00ч. Хотница, Никюп, Церова кория, Пчелище, Къпиново, Велчево, Плаково и Миндя все още са без електричество. Екипи на компанията „Енерго Про“ работят по възстановяването му.

Сигнали гражданите могат да подават до оперативния щаб в Община Велико Търново. Обажданията се приемат на телефон 062/619102.

снимки и информация: Община В. Търново

Аварии спират водоподаването в различни части на Велико Търново днес/петък (6ти януари)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днес 06.01.2017 г. (Петък) до 17:00 ч. ще бъде спряно вoдoпoдaвaнeтo за част от ул. "Никола Габровски" - от нова болница до Елмот.
„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c прекъснато ел. захранване, днес 06.01.2017 г. (Петък) ще бъде спряно вoдoпoдaвaнeтo за с. Малки Чифлик. Водоподаването ще бъде възстановено след възстановяване на ел. захранването.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново