сряда, 19 юли 2017 г.

400 изпълнители представят фолклора на девет държави във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

400 изпълнители от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина, Колумбия, Грузия, Сърбия, Чили и България ще гостуват във Велико Търново по време на XX Международен фолклорен фестивал. Голямото културно събитие започва в на 22 юли с дефиле на участниците. Шествието стартира в 18,30 ч. по главната улица „Васил Левски“, а пред сградата на Община Велико Търново всеки от съставите ще представи по едно изпълнение от своята програма.
В 20,00 ч. на сцената на Летния театър е официалното откриване на фестивала. Всяка от вечерите до 29 юли ще е фестивална за жителите и гостите на Старата столица. Концертите са със свободен вход, съобщиха по време на пресконференция организаторът Емил Павлов и Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци.

За 20-годишнината на фестивала във Велико Търново гостуват утвърдени формации. За първи път на сцена ще бъде показана частица от изгубения свят на инките, като атракцията е част от репертоара на състава от Перу. Групата от Колумбия пристига в старопрестолния град директно от втория най-голям карнавал в Латинска Америка, провеждащ се в Баранкиля. България ще бъде представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“, „Търновче“, „Жар“, „Сидер Войвода“ и др.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурса за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и художествен пленер.


Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство организират във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново

Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство ще бъде организиран във Велико Търново през есента по идея на кмета Даниел Панов. Това стана ясно след провела се днес среща между Панов и Джонатан Феди – мениджър международно сътрудничество и проекти в Националната асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“. Представители на френската неправителствена организация ще гостуват на дискусията, за да споделят своя опит относно съхранението на паметниците на културата.
Форумът ще се състои през октомври, а организатори са Община Велико Търново и българската Асоциация на общини със селища и територии с културно-историческо наследство. Събитието ще даде възможност както на българските местни власти да обменят добри практики, така също да се запознаят с работещите решения във Франция.
Темите на дискусията ще бъдат свързани с необходимите законодателни промени, ускоряването на сроковете за одобрение на проекти за реставрация на паметници на културата, мерките, които кметовете могат да предприемат срещу нехаещите собственици на старинни къщи. Обсъдени ще бъдат също дигитализацията на базата данни и създаването на единен електронен регистър на паметниците на културата.
Даниел Панов посочи, че поддръжката на сградите с историческа стойност, които са частна собственост, е общозначим проблем в много градове и села в цяла България и в тази връзка след нормативни промени са създадени шест регионални звена за културно наследство. Велико Търново е един от центровете на новите структури, чиято работа ще има за цел да оптимизира значително процедурите по реставрация и ремонти. „За целта Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ вече работи за синхронизацията на Закона за културното наследство, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Проекторешенията ще са готови до есента“, обясни Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.

Джонатан Феди сподели положителните си впечатления от реставрацията на старинни сгради във Велико Търново и поздрави Панов за усилията, които местната власт полага. Ремонтите са обхванали 20 къщи, а още толкова вече са с обновени фасади и покриви. На собствениците на още 36 сгради, разположени по главните великотърновски улици, са издадени предписания за предприемане на необходимите дейности. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново