сряда, 1 юни 2016 г.

Водещи журналисти от Швейцария с голям интерес към Велико Търново като туристическа дестинация

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов представи миналото, настоящето
и бъдещето на старопрестолния град

Водещи журналисти от Швейцария, които пишат в сферата на туризма, проявиха голям интерес към Велико Търново като туристическа дестинация. Групата от петима гости на старопрестолния град бе приета от кмета Даниел Панов. Срещата се превърна в интересна дискусия, продължила близо два часа, а на финала журналистите обещаха да бъдат живата реклама на Велико Търново в Швейцария и по света.
Даниел Панов разказа за миналото, настоящето и бъдещето на Старата българска столица, за многообразието от паметници на културата от всички епохи и утвърждаването на града като център на културния туризъм в България и на Балканите. Подчертана бе и ролята на Старата столица като важно средище на образованието и духовността. Гостите от Швейцария се запознаха не само с богатото историческото наследство, но и с пъстрия културен живот, многобройните международни и национални фестивали, спектакъла „Звук и светлина” и 3D-мапинг шоуто на Асеневци.
Швейцарските журналисти останаха особено впечатлени от възможността за усвояване на автентични занаяти – плетене на една кука, тъкане на стан, бродиране и др. Архитектурният резерват Арбанаси също бе в центъра на вниманието на чуждестранната група.
В отговор на отправени въпроси кметът Даниел Панов запозна журналистите с икономическия профил на община Велико Търново, инвестициите в сферата на туризма, инфраструктурата и градската среда, както и със засиления инвестиционен интерес към града и общината. Швейцарските гости останаха приятно изненадани от много ниските нива на безработица в старопрестолния град. Сред темите на разговор бяха бъдещото строителството на магистралите „Хемус” и Русе – Велико Търново, както и успешната концесия на летището в Горна Оряховица.

Стотици великотърновски деца пяха, танцуваха и се забавляваха на 1 юни

Снимка - Община Велико Търново


Стотици деца от Велико Търново пяха, танцуваха, играха и се забавляваха на 1 юни. Отбелязването на Международния ден на детето започна още в късния следобед на 31 май с голям спектакъл на сцената на Летния театър. В навечерието на празника десетки малчугани и младежи зарадваха стотиците жители и гости на старопрестолния град с музикални и певчески изпълнения, хороводни танци и забавни скечове.
В концерта „Усмихнатите деца на община Велико Търново” участие взеха млади таланти от детските центрове в населените места, както и бъдещи певци, артисти, музиканти и танцьори, които са потребители на различни социални услуги.
Събитието бе открито от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Той подчерта колко важна роля за личностното развитие на всеки един човек имат изкуството, културата, традициите и обичаите. Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите на концерта, че дават възможност на децата да се докоснат до истинската сцена и да демонстрират своите дарби и умения. "Велико Търново отново показва, че потребителите на социални услуги са неразделна част от нашето общество", каза още заместник-кметът.
Навръх 1 юни в Голяма зала на Общината малчуганите от детските градини бяха изненадани от популярния изпълнител Богдан Томов. Програмата бе подарък от Община Велико Търново и кмета Даниел Панов, а заместник-кметът Ганчо Карабаджаков пожела на най-малките да се радват на безгрижно детство и да бъдат здрави. Различни забавления по повод 1 юни бяха организирани и в градските паркове.


5 улици във Велико Търново остават без вода днес (1ви юни)

"ВиК Йовковци" ООД, гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа, днес 01.06.2016 г. (Сряда) до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването за ул. "Генерал Гурко", ул. "10-ти Февруари", ул. "Максим Райкович", ул. "Шейново" и ул. "Силвестър".

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Проектират почистване на близо 2 километра от коритото на Янтра във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Инициативата е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и експерти от „Напоителни системи” огледаха коритото на р. Янтра в участъка от въжения мост  в кв. „Асенов” /до бившата фабрика „Васил Мавриков”/ до тунелите под главния път Русе – Свиленград. По инициатива на Даниел Панов започва проектиране на почистване на речния участък, чиято дължина е близо 2 километра. Ще бъде обхваната цялата част от коритото на Янтра по дължината на квартал „Асенов”.
            Още до края на юни ще бъде извършено геодезично проучване и заснемане с помощта на лодка. На базата на резултатите ще бъде създаден проектът за почистване на речния участък, като реализацията ще бъде на два етапа. Първата фаза предвижда изгребване на наносите по течението и покрай бреговете, с цел да подобри проводимостта. По време на втория етап ще бъдат изградени габиони на места, които ще бъдат определени по време геодезичното проучване. Средства ще се търсят по финансови механизми, свързани с републиканския бюджет.
            По време на обиколката в квартал „Асенов” кметът Даниел Панов се срещна с местни жители, чиито домове са в непосредствена близост до Янтра. Хората благодариха за предприетите от Даниел Панов и екипа му действия за почистване на речното корито, както и за подкрепата и помощта, която винаги са получавали при кризисни ситуации с нивата на Янтра.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново