четвъртък, 23 август 2018 г.

Започва укрепването на свлачището в индустриалната зона на Дебелец

Снимка и информация: Община Велико Търново

Започват строителните работи по укрепване на свлачището, засегнало общинския път в индустриалната зона в Дебелец. Участъкът, в който ще се работи, се намира в близост до градския стадион. За необходимите дейности Община Велико Търново подаде проект до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, откъдето е отпуснато финансиране в размер на около 440 000 лева.
Изградена ще бъде пилотна система, чрез която ще бъдат преустановени ерозионните дейности, засегнали част от шосето. Възстановена ще бъде настилката в пропадания участък.
Укрепването налага въвеждане на временна организация на движението от утре – 24 август, предвиждаща затваряне на пътния участък между стадиона и жп гарата в Дебелец. Забраната за движение ще важи от 24 август до приключване на строителните работи, привеждане на общинския път в нормално експлоатационно състояние и осигуряване на пътната безопасност.

8 улици във Велико Търново остават без вода утре/петък (24 август)

"ВиК Йовковци" ООД уведомява своите абонати, че във връзка с изпълнение на ремонтните дейности на проект на община Велико Търново "Основен ремонт на съществуващата водопроводна мрежа по улиците в стара градска част на гр. В. Търново", на 24.08.2018 г. (петък) от 8:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването за следните улици:  ул. "Иван Вазов", ул. "Никола Пиколо", ул. "Читалищна", ул. "Иванка Ботева", ул. „Ефрем Попхристов“, ул. "Д-р Алберт Лонг", ул. Тодор Лефтеров", ул. "Евгения Кисимова" и пл. "Царевец"

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Римският град Никополис ад Иструм оживява с международен фестивал

Снимка и информация: Община Велико Търново


Римският град Никополис ад Иструм, намиращ се на 20 километра от Велико Търново, оживява този уикенд с международния фестивал „Нике – играта и победата”. Реанактори, групи за исторически възстановки и артисти ще пресъздадат ежедневието и бита в античното селище, занаятите и игрите, военното дело, римо-дакийските и римо-готските войни, гладиаторските боеве. Както преди много векове, в Никополис отново ще бъде посрещнат император Каракала.
Фестивалът ще бъде открит на 25 август /събота/ от 10,30 ч., а програмата продължава през целия ден. Във вечерните часове посетителите ще могат да се насладят на античен театър, рецитал на поезия и концерт на група Ksana. Историческите възстановки продължават и в неделя /26 август/, между 10,00 и 14,00 ч.
Античният фестивал е организиран от Сдружение „Бъдеще за Никоп”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София.
За откриването посетителите могат да ползват и организиран от местна туристическа агенция транспорт. Автобусът от Велико Търново за Никополис ад Иструм ще потегли в 9,30 ч. от спирката пред Летния театър. Цената на двупосочния билет е 5 лева.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново